Salgının yıkıp geçtiği İtalya dünyanın en uzun tecridinden çıkmaya başladı

Halkın yakınlarını ziyaret etmesine, bazı sektörlerde işbaşı yapılmasına ve restoranların paket servisine izin verilecek

Yasağın kalkmasıyla birlikte İtalyanlar iki ay sonra torunlarına sarılarak hasret giderdi (Reuters)

İtalya yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle 9 haftadır süren tecrit uygulamasından bugün itibarıyla yavaş yavaş çıkmaya başlıyor.

Ekonomik ve duygusal açıdan yıpranmış haldeki ülkede çalışma hayatını normal seyrine döndürme çabasının parçası olarak 4 milyon kişi işbaşı yapmak üzere inşaat sahalarına ve fabrikalara dönecek.

İtalya’nın gördüğü en büyük krizden ayakta kalmayı başarmış restoranlar yalnızca paket servis hizmeti vermek kaydıyla yeniden açılacak, barlar ve dondurmacılarsa kapalı kalmayı sürdürecek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dünyanın en uzun süren tecridinin hafifletilmesiyle birlikte ülkede toplu taşıma teşvik edilecek, kapalı kamusal alanlarda herkes maske takmak zorunda kalacak.

AFP’ye konuşan Romalı Stefano Milano, “Neşe ve korkuyla karışık bir hissiyat içindeyiz” dedi.

Üç çocuk babası 40 yaşındaki İtalyan, “Dışarıya yeniden endişe duymadan çıkabilmek büyük bir mutluluk olacak. Oğlum doğum günü mumlarını söndürürken kuzeninin de yanına olmasına, anne-babalarımızı görmemize izin verilecek. Ancak onlar için yine de kaygılıyız. Yaşlılar ve kayınpederim kanser olduğundan onun için risk büyük” diye konuştu.

İnsan hareketliliği yayılmayı artırdı

Çin’in Vuhan kentinde Kovid-19’un çıktığı haberinin duyulmasının ardından Avrupa’da ilk tecrit kararı alan ülke olan İtalya’da Worldometer’in verilerine göre bugüne dek 210 bin 717 kişi enfekte oldu, 28 bin 884 kişi de yaşamını yitirdi.

Toplam can kaybında 68 bin kişiyi aşan ABD’den sonra ikinci sırada gelen İtalya’da Başbakan Giuseppe Conte 8 Mart’ta sanayinin kalbi olarak görülen kuzeyde nüfusun 4’te birini tecrit altına almaya başladı.

Ancak panik halinde birçok kişi salgından daha az etkilenen güney bölgelere doğru hareket edince kuluçka dönemindeki hastalık diğer şehirlere de yayıldı.

Virüsün bu kişilerle yayılma ve güneyin daha az gelişmiş sağlık sistemini etkisiz hale getirme tehdidi karşısında Başbakan Conte 9 Mart’ta tüm ülke çapında tecrit ilan etmek zorunda kaldı.

Conte bu kararı “Bugün bizler için sorumluluk zamanı. Tedbiri elden bırakmayız” sözleriyle duyururken, o günlerde İtalya’da can kaybı 724’e ulaşmıştı.

Günlük can kaybı 969’a kadar çıkmıştı

Ölü sayısının her geçen gün hızla artmasıyla birlikte uygulanan kısıtlamalar da artırıldı.

Eczaneler ve marketler dışında neredeyse tüm işletmeler 12 Mart itibarıyla kapatıldı.

Conte’nin son hamlesi 22 Mart’ta gerekli olmayan tüm fabrikaları kapatmak oldu.

Bu sürecin 5. gün sonrasındaysa günlük can kaybı 969’a kadar yükseldi.
 


Salgın nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı hızla artarken, diğer taraftan tedbir amacıyla işletmelerin kapatılmasıyla birlikte ekonomi de ağır hasar aldı.

Geçen yıl Euro Bölgesi’nin üçüncü büyük ekonomisi olan İtalyan ekonomisinin 1930’lardaki küresel bunalımdan bu yana arada geçen 90 yılın herhangi bir döneminden daha da küçülmüş olacağı öngörüleri yapıldı.

İşsiz kalma korkusu yaygın

İtalya'da işgücünün yarısı devlet yardımı alıyor ve bu kadar kişi üzerinde yapılan son anketler halkın işsiz kalmaktan korktuğunu gösteriyor.

Kimileriyse Conte hükümetinin ülkeyi bu tehlikeli süreçten güvenle çıkarabileceğine inanmadıklarını söylüyor.

AFP’ye konuşan 37 yaşındaki Davide Napoleoni, “Yeniden açılma konusunda endişeliyim. Yetkililer, bu sürecin nasıl işleyeceğine dair çok kararsız görünüyor” diye konuştu.

Diğer taraftan İtalya'nın kademeli olarak yeniden açılması, ülkenin 20 bölgesinin kendi kurallarına göre idaresine izin veren merkezi olmayan sistem nedeniyle karmaşık bir hal alıyor.

Venedik'in Veneto ve güney Calabria bölgelerinde geçen haftadan bu yana açık oturma alanları olan bar ve restoranlarda yiyecek ve içecek servisi yapılıyor.

Cenova civarındaki bir bölge, insanların küçük gruplar halinde yelkenle açılmasına ve plajların yeniden hizmet sunmasına izin vermeyi düşünüyor.

Komşu Emilia-Romagna ise deniz kenarında yaşayanlar için bile olsa bölgeyi kapalı tutuyor.

Tecrit sonrası psikolojik destek ihtiyacı

Öte yandan tüm belirsizliklerin İtalyanların ruh sağlığına ağır geldiği görülüyor.

Piepoli Enstitüsü tarafından yapılan bir anket, İtalyanların yüzde 62'sinin tecrit sonrası dünyayla başa çıkmak için psikolojik desteğe ihtiyaç duyacaklarını düşündüklerini gösterdi.

Sosyolog Ilvo Diamanti ise La Repubblica'da gazetesinde yer alan yazısında, "Virüs gecesi devam ediyor. Ve ışığı ufukta zar zor görüyoruz. Aksine karanlıkta hareket etmeye alışıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Independent Türkçe, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU