Filistin'den UCM Başsavcısının açıklamalarına destek

"Filistinlilerin devletleri olmadığı için mahkemeye gitme haklarının olmadığını doğrulayan objektif yasal görüşleri onlarla paylaştık. Ancak savcı ısrar ediyor. İslam ülkelerine sadık olması bu karar açısından tesadüf değil"

UCM Başsavcısı Fatou Bensouda / Fotoğraf: UCM

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Fatou Bensouda, işgal altındaki Filistin topraklarında yaşananları soruşturmak için mahkemenin yetkisini teyit etmesiyle İsrail'den tepki gördü. Filistin yönetimi  Bensouda'yı cesur olarak nitelendirdi.

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) İcra Kurulu Genel Sekreteri Saib Erekat, Bensouda'nın raporunu cesurca bulurken bunun mahkemenin adalete olan bağlılığı gösterdiğini belirtti. Erekat açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Bensouda bugün mahkeme öncesi raporunda katılımcıların gözlemlerini dikkatle incelediğini teyit etti ve halen de mahkemenin işgal altındaki Filistin toprakları üzerinde yargı yetkisine sahip olduğuna inanıyor. Mahkemeden, Doğu Kudüs, Gazze ve Batı Şeria dahil Filistin toprakları üzerinde yargı yetkisi olduğuna hükmetmesini talep etti."

Yetkili açıklamasında, Filistin'in bu aşamaya gelmesi, özellikle aşırı sağcı hükümetin Batı Şeria ve yerleşimlerinin büyük bölümlerini ilhak etme niyetiyle Filistin halkına karşı savaş suçları işleyen İsrailli yetkililere yönelik ceza soruşturmasının başlatılması ve yönetim ile tam iş birliği niyeti ışığında Filistin halkına umut mesajı gönderdiğini belirtti. ABD Başkanı Donal Trump'ın uluslararası meşruiyeti yok etme, iktidar ve tek taraflılığın egemenliğine dayanan yeni bir uluslararası düzen yaratma çabası içinde olduğuna dikkat çekti.

Erekat açıklamasında Filistin devletinin hesap verebilirlik hakkını doğrulamak adına bölgesel uzmanlaşma ile ilgili müzakerelere dünyanın her yerinden katılan uzmanlar, hukukçular ve akademisyenler de dahil olmak üzere tüm ülke, kurum ve bireylere teşekkür ederken mahkemeyi Bensouda'nın görüşünü aldıktan sonra kararını hızlı bir şekilde ele alma çağrısında bulundu.

Başsavcı Bensouda tarafından hazırlanan ve UCM ilk derece dairesi tarafından yayınlanan talepte, Doğu Kudüs, Gazze ve Batı Şeria'da mahkemenin yargı yetkisini kullanabileceği ve Filistin'in bu topraklar üzerindeki mahkemeye taraf "devlet" olduğu ortaya kondu. Bensouda 60 sayfalık görüşünde mağdur ve diğer ülkelerden gelen görüşleri inceledikten sonra mahkemenin yargı yetkisine sahip olduğuna ilişkin kanaate vardığını belirterek ilk derece mahkemesinden Doğu Kudüs, Gazze ve Batı Şeria da dahil olmak üzere Filistin toprakları üzerindeki yargı yetkisinin teyit edilmesini istedi.

Diğer yandan 'İsrail'i boykot etme sorunu’ ve Uluslararası Mahkeme ile ilişkilerden sorumlu olan İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, Bensouda'nın açıklamalarını haksız ve önyargılı olduğunu belirterek, uluslararası hukuktaki olarca kıdemli uzmanın pozisyonuyla çelişiğini söyledi. İsrailli Bakan konuyla ilgili yaptığı açıklamasında şunları söyledi:

"Filistinlilerin devletleri olmadığı için mahkemeye gitme haklarının olmadığını doğrulayan objektif yasal görüşleri onlarla paylaştık. Ancak savcı ısrar ediyor. İslam ülkelerine sadık olması bu karar açısından tesadüf değil."

Erekat, Steinitz'a şu cevabı verdi:

“İsrail uzun bir süre cezasız kalmaya alıştı. Bensouda ve UCM'nin adalet ve insan hakları sistemine olan güveni yeniden kazanmasını, suçların faillerini caydırmasını, mağdurluğun telafi edilmesini ve tamamlanan adaletin sağlanmasını umuyoruz."

FKÖ İcra Kurulu Genel Sekreteri ayrıca suçluların hesap verebilirliği konusunda yaşanan gecikmelerin, halka ve tüm bölgeye tehlikeli maliyetler yüklediğini belirterek uluslararası topluma işgal gücü için hesap verebilirlik mekanizmalarını güçlendirme çağrısında bulundu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU