Tüm dünyada 3,2 milyondan fazla kişiye bulaşan koronavirüs salgını nedeniyle evlerine kapanan insanların, internet alışverişlerini artırması, online alışveriş devi Amazon’un bilançosuna da yansıdı.
Geçen yılın ilk çeyreğinde 59,7 milyar dolar değerinde satış cirosuna ulaşan şirket, 2020’nin ilk üç ayında bu miktarı yüzde 26 artırarak 75,5 milyar dolara çıkardı.
Ancak tedarik zincirindeki aksamalar nedeniyle net gelir, 2,5 milyar dolara geriledi. 2019’un ilk çeyreğinde elde edilen net gelir 3,6 milyar dolardı.
Amazon’un aralarında süpermarket zinciri Whole Foods’un da olduğu fiziki mağazaları da ciro yükseltti. Bir önceki yılın ilk üç ayında yüzde 1’e yakın artan ciro, 2020’nin aynı döneminde yüzde 8 büyüdü.
Amazon kârlılığının “amiral gemisi” bulut teknolojisinde 3 milyar dolarlık faaliyet kârı elde edildi. Cloud servisi Amazon’un toplam faaliyet kârının yüzde 77’sini oluşturuyor.
Şirketin nakliye maliyetinin yüzde 49 artarak 10,9 milyar dolara çıkmasının ardından faaliyet gelirinde 400 milyon dolarlık kayıp yaşandı ve 4 milyar dolar seviyesi görüldü.
Yeni çalışan alındı, maaşlara zam yapıldı, yeni zamlar yolda
Tedarik zincirindeki bozulmalar nedeniyle maliyetleri artan Amazon, personel yatırımını da artırdı. Martta 100 bin kişiyi daha istihdam eden şirket, depoda ve nakliye araçlarında çalışacak 75 bin kişiyi daha işe alacak.
Saatlik çalışma ücretlerini ABD’de 2 dolar, Birleşik Krallık’ta 2 sterlin ve birçok Avrupa ülkesinde 2 euro artıran Amazon, fazla mesai ücretlerini de iki katına çıkardı. 16 Mayıs’a kadar saatlik ücretlere yapılacak zammın 700 milyon dolara ulaşması bekleniyor.
Amazon’un CEO’su Jeff Bezos, bilanço açıklanması sonrası yaptığı yazılı açıklamada ikinci çeyrekte hissedarlarına kâr payı dağıtamayacaklarını şu sözlerle açıkladı:
Sunduğumuz hizmet hiç bu kadar kritik olmamıştı. En ön cephede mücadele veren çalışanlarımız ve alt yüklenicilerimiz güvenliklerini sağlamamız için bize güveniyorlar ve onları yüzüstü bırakmayacağız.
Kriz devam ederken müşterilerimize gerekli hizmetin sunulması ve çalışanlarımızı korumak, yetenek, tevazu, yenilik ve para gerektirecek. Bu nedenle, şayet bir Amazon hissedarıysanız bir sandalye çekmeniz gerekebilir çünkü küçük düşünmüyoruz.
Normal koşullar altında önümüzdeki ikinci çeyrekte en az 4 milyar dolar faaliyet kârı bekliyoruz. Ancak normal koşullar şu anda yok ve 4 milyar doları (belki de daha fazlasını) çalışanlarımızı korumak ve müşterilerimizin ihtiyacı olan Kovid-19 bağlantılı ürünler için harcayacağız.
Bunun içerisinde koruyucu ekipmanlar, tesislerin temizlenmesi, sosyal mesafeyi korumaya imkân tanıyan işleme patikaları, maaş zamları ve kendi içimizdeki Kovid-19 testi imkânlarını geliştirmek için harcayacağımız milyonlarca dolar da var.
153 çalışana koronavirüs bulaştıktan sonra greve gidildi
23 Nisan'da ABD'de 350'den fazla Amazon çalışanı koronavirüse karşı güvensiz çalışma ortamını protesto etmek amacıyla greve gitmiş, işçiler, haklarını şirketten alana kadar grevi sürdüreceklerini açıklamıştı.
Virüsün ortaya çıkışından bu yana, 130 farklı Amazon fabrikasında çalışan 153 kişiye koronavirüs bulaştı.
Son olarak bir grup Amazon çalışanı, çalışma ortamının iyileştirilmesi, koruyucu ekipman ve risk ödemesi taleplerini dile getirmek için şirketin kurucusu Jess Bezos'un Washington’da bulunan 23 milyon dolarlık evinin önünde dün protesto düzenledi.
Dokuz çalışan, Bezos'un evinin önüne devasa bir grafiti çizerek 'Amazon çalışanlarını koru' yazdı.
Amazon’un yüzde 11 hissesine sahip Bezos’un serveti şubat ortasından bu yana 5 milyar dolar daha artarak, 143 milyar dolara ulaştı.
Independent Türkçe