Irak’ta hükümet krizi çözülüyor: Kabine ve program parlamentoya gönderildi

Mustafa el-Kazimi'nin başkanlık edeceği hükümetin geçici olması ve ülkeyi en geç 1 yıl içinde erken seçime götürmesi bekleniyor

Irak’ta hükümet krizi çözülüyor: Kabine ve program parlamentoya gönderildi / Fotoğraf: Twitter

Irak'ta hükümeti kurmakla görevlendirilen Ulusal İstihbarat Dairesi Başkanı Mustafa el-Kazimi'nin Basın Ofisi'nden yapılan açıklamada, Kazimi'nin hükümet kabinesini parlamentoya gönderdiğini söyledi.

Kazimi'ye yakın kaynaklara göre, yeni hükümet kabinesinin parlamentodan güvenoyu alabilmesi için önümüzdeki günlerde bir oturumun gerçekleştirilecek.

Müstakbel Başbakan Kazimi, Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih tarafından 9 Nisan'da hükümeti kurmakla görevlendirilmişti. Anayasaya göre Kazimi'nin 1 ay içinde kabineyi oluşturması gerekiyor.

Kazimi'nin başkanlık edeceği hükümetin geçici olması ve ülkeyi en geç 1 yıl içinde erken seçime götürmesi bekleniyor.

Kazimi’yi hem Sünniler hem de Kürtler destekliyor

Ekim 2019'da başlayan hükümet karşıtı protestoların ardından Başbakan Adil Abdulmehdi 30 Kasım’da istifa etmişti. 

Cumhurbaşkanı Berhem Salih, hükümeti kurmak için Muhammed Allavi'yi görevlendirmiş, bazı Şii grupların yanı sıra Kürtler ve Sünniler tarafından desteklenmeyen Allavi görevinden vazgeçmişti. 

Salih, hükümeti kurmak için eski Necef Valisi Adnan el-Zurfi'yi görevlendirmişti, el-Zurfi de Şii grupların kendisini ABD ajanı olmakla suçlamasının ardından görevden vazgeçtiğini duyurmuştu.

Şii tarafların mutabakat sağladığı Kazimi'yi ise hem Sünniler hem de Kürtler destekliyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU