Bağdat’ta bir araya gelen Şii liderler Kazimi’nin kabinesini veto etti

Irak’ın başkenti Bağdat’ta bir araya gelen Şii liderlerin, hükümeti kurmakla görevlendirilen Mustafa Kazimi’nin kabinesini reddettikleri belirtildi

Mustafa el-Kazimi / Fotoğraf: Twitter

Siyasi istikrarsızlığın sürdüğü Irak’ta Başbakan Adıl Abdulmehdi, 1 Ekim 2019’da işsizlik, yolsuzluk ve kamu hizmeti yetersizliğini protesto etmek amacıyla ülkenin çeşitli bölgelerinde düzenlenen gösterilerin ardından istifa kararı almıştı.

Abdulmehdi’nin istifasının ardından Cumhurbaşkanı Berhem Salih, 1 Şubat’ta hükümeti kurma görevini bağımsız siyasetçi ve eski İletişim Bakanı Muhammed Tevfik Allavi’ye verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Güvenoyu alamayan çekiliyor

Allavi, parlamentoyu iki defa topladı ancak Iraklı vekillerden güvenoyu alamadı.

17 Mart’ta hükümeti kurma görevi alan eski Necef Valisi Adnan ez-Zurfi de Kürt ve Sünnilerden destek bulamayıp görevi iade etti.

Cumhurbaşkanı Salih, 9 Nisan’da bu sefer hükümeti kurma görevini Ulusal İstihbarat Dairesi Başkanı Mustafa el-Kazimi’yi görevlendirdi.

Irak Parlamentosu’nun en büyük Sünni grubu ve Irak Kürdistan Bölgesi’nin (IKB) desteğini alan Kazimi’ye birçok Şii grup da destek verdi.

Kazimi’nin ilk kabinesi Şiilerden veto yedi

Kazimi kabineyi kurma çalışmalarını sürdürüyor. Ancak başkent Bağdat’ta bir araya gelen Şii liderlerin Kazimi’nin kurmak istediği kabinesini reddettikleri iddia edildi.

IKB merkezli yayın yapan K24’ün haberine göre, Irak Ulusal Hikmet Hareketi lideri Ammar el-Hekim, Kanun Koalisyonu lideri Nuri el-Maliki, Nasr Koalisyonu lideri Haydar Abadi, Asaib Ehli Hak Hareketi lideri Kays el-Hazali, Sadr Hareketi lideri Mukteda Sadr’ın temsilcisi, Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Falih Feyyaz ve Ammar Tume, Fetih Koalisyonu lideri Hadi Amiri’nin Bağdat’taki evinde bir araya geldi.

Şii liderler toplantıda, Mustafa Kazimi’nin kabinesinin kabul edilmemesine karar verildiği belirtildi.

22 bakanlıktan oluşan kabine için Kazimi’nin 11 Şii, 6 Sünni, 3 de Kürt bakan belirleyip Şii siyasi liderlere sunduğu ifade edildi.
 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU