Pakistan’ın meşhur vaizlerinden Mevlana Tarık Cemil, kadınların dini kurallara uymamasının ülkedeki koronavirüs salgınına kısmen katkıda bulunduğunu söyledi. Vaizin sözleri eleştiri ve dalga konusu oldu.
Mevlana Tarık Cemil, geçen hafta Başbakan İmran Han ile birlikte hayırsever bir kampanya kapsamında katıldığı televizyon programında, İslam dininin bazı emir ve yasaklarını açıklayarak, geçmiş kavimlerin bu emirler ve yasakları ihlal ettiği için cezalandırıldığına işaret etti.
Başbakan Han’ın ev sahipliği yaptığı Koronavirüsle mücadeleye yönelik bağış kampanyasında Cemil, “Ülkemdeki iffeti kimler ayaklar altına aldı? Kimler bu ümmetin kızlarını dansçı yaptı? Elbiseleri kimler kısalttı? Bu olanların sorumluluğunu kimler üstlenmeli? şeklinde sorular sordu.
Vaizin yorumları, önde gelen aktivistlerden olan ve Han’ın kabinesinde yer alan kadın bir bakanın tepkisine yol açtı. Sosyal medyada, Cemil’in, cemaatinin koronavirüsü yaymadaki rolünü görmezden geldiğine yönelik sert bir tepki oluştu.
Cemil’in önde gelen üyelerinden ve vaizlerinden olduğu Tebliği Cemaati, geçtiğimiz Mart ayında, Pakistan’da koronavirüs vakalarının görülmeye başlamasında sonra, 100 bin kişinin katıldığı bir toplantı düzenledi. Cemil’in mensup olduğu bu dini cemaat, düzenlediği toplantı sebebiyle Pakistan’daki virüs salgınını yaymakla suçlandı.
İnsan Hakları Bakanı Şirine Mezari, Twitter hesabı üzerinden paylaştığı mesajında, "Bir şahsın, salgının kısa kollu elbise giyen kadınlar sebebiyle yayıldığını iddia etmesinin ‘saçma’ olduğu” ifadelerine yer verdi. Bakan Mezari mesajına, “Bu ifadeler şahsın, ya salgınla ilgili cehaletini, ya da kadınlardan nefret etme zihniyetini yansıtıyor. Tamamen kabul edilemez.” şeklinde devam etti.
Diğer taraftan, Pakistan İnsan Hakları Komisyonu ise, bir canlı yayında yapılan açıklamaların, “Pakistan toplumunda kadına yönelik kök salmış nefreti artırdığı” konusunda uyardı.
Mevlana Tarık Cemil, Pakistan’ın en meşhur vaizlerden biri ve vaazları Ramazan ayı boyunca Pakistan’daki hükümet ve özel TV kanallarında yayınlanıyor. Sadece YouTube kanalında 3,5 milyon takipçisi var.
Pakistan, 2018 yılında Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), cinsiyet eşitsizliği endeksinde 136. sırada yer alıyor ve bu sonuçla Pakistan Güney Asya’daki çoğu komşusunun gerisinde kalıyor.
Pakistan toplumunun büyük bir kısmı, eş seçme, çocuk doğurma ve hatta eğitim hakkı gibi konularda kadınları baskı altına alan ve “şeref” olarak ifade edilen katı bir örfe göre yaşıyor.
Sosyal Yardımlaşma Ağı’nın tahminlerine göre, Pakistan’da her yıl en az bin kadın “şeref” bahanesiyle namus cinayetlerinin kurbanı oluyor.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
Independent Türkçe için çeviren: Abdulhamit Dündar