Dünya genelindeki Kovid-19 pandemisi sonrası Paskalya Bayramı'nda kiliseleri kapatmayan az sayıdaki ülkeden biri olan Bulgaristan'da yüzlerce Ortodoks Hıristiyan cumartesi akşamı kiliselerin dışında yapılan dini törenlere katıldı.
Pasklalya Bayramı dünyadaki 300 milyon Ortodoks Hıristiyan için en önemli tarihlerden biri. Hz. İsa'nın çarmıha gerildikten sonra dirildiğine inanan binlerce kişi normalde bayramı kutlamak için kiliselere veya memleketlerine akın ediyordu.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Bulgaristan hükümetinin bu yıl halkı evlerinde dua etmeye ve bayramı kutlaması çağrısı sonrası çok sayıda Bulgar televizyonda yayımlanan dini törenleri izledi. Ancak yüzlercesi yine de kiliselere gitti.
Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da, Paskalya Bayramı'nın başlaması nedeniyle Sveti Sedmochislenitsi Kilisesi ve Aleksandr Nevski Katedrali'nde de ayin düzenlendi.
Kiliselerin bahçesinde yapılan ayinlere katılanlar yeni tip koronavirüse karşı önlem olarak sosyal mesafeyi korudu ve maske taktı.
Ancak din adamlarının tören sırasında mesafeyi koruyamadığı gözlendi.
Reuters'e konuşan Radka Petrova adlı katılımcı virüsten korkmadığını çünkü "kilisenin bir iyileşme mekanı olduğunu" söyledi.
Petrova " Buradayım çünkü inancım kuvvetli ve korkmuyorum. Bu sadece bir virüs ve bunu yeneceğiz. Hz. İsa dirildi. Bugün umutsuzluk denizinde bir umudu kutluyoruz" dedi.
Bulgaristan 13 Mayıs'a kadar olağanüstü hal ilan etmiş, toplu etkinlikleri yasaklamıştı. Okullar, restoranlar ve kamusal alanlar kapatılmış, zorunlu olmayan seyahatler kısıtlanmıştı.
Ancak özellikle sosyal medyada kiliselerin açık bırakılması tepki çekti, Bulgaristan Ortodoks Kilisesi'nin koronavirüs krizine rağmen dini törenler düzenlemesi eleştirildi.
Çok sayıda kişi insanların kilisedeki ikonaları öpmesine izin verildiğini ve komünyon ayinlerinde kaşıkların paylaşıldığını işaret etti.
Bulgaristan'da resmi rakamlara göre yaklaşık 900 kişiye yeni koronavirüs bulaştı, 42 kişiyse hayatını kaybetti.
Reuters, AA