Aytun Çıray: Ölüm raporlarında Kovid-19 yerine salgın hastalık mı yazıyor?

İYİ Parti’nin Güvenlik Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Çıray, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya son günlerde hayatını kaybedenlerin ölüm nedenlerini sordu

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle hayatını kaybedenlerin ölüm raporlarına 'başka hastalık isimlerinin yazıldığı' iddiaları tartışılmaya devam ediyor.

İYİ Parti’nin Güvenlik Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Aytun Çıray, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yanıtlaması için soru önergesi verdi.

"Bazı veriler ve tutarsızlıklar, sayıların gerçeği yansıtmadığı algısı oluşturmakta" 

Çıray, soru önergesi vesiyesiyle Türkiye’de durumun ne olduğunu öğrenmek istediklerini belirterek, vefat eden insanların ölüm belgelerine koronavirüsün neden olarak yazılladığına dair çok ciddi duyumları olduğunu savundu. 

Vefet eden insanların belgelerine farklı nedenler yazıldığını ifade eden Çıkar, şunları kaydetti:

Bu uygulamayı New York’ta da yapıyorlardı, sonra düzelttiler. Çünkü böyle bir uygulama bilgiye dayalı yönetimi sabote eder. Diğer ülkelerle karşılaştırıldığında Türkiye’deki test sayısı, vaka sayısı, ölüm sayısı gibi verilerin ve bu verilerin logaritmik artış oranlarındaki bazı tutarsızlıkların olması insanlarda sayıların gerçeği yansıtmadığı algısı oluşturmakta ve bakanlık güven kaybetmektedir. Bunu istemeyiz

 

Aytun Çıray3.jpg
Aytun Çıray / Fotoğraf: AA

 

Çıray, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yanıtlaması için verdiği önergede şu şunları sordu:

1-          Kovid-19 hastalığından hayatını kaybedenlerin ölüm raporlarına salgın hastalık, Kovid-19’un neden olduğu çoklu organ yetmezlikleri veya COVİD-19’un kolayca enfeksiyon oluşturmasına neden olan kronik hastalıkları mı yazılmaktadır? Eğer öyleyse Kovid-19 ölümlerinin sayısını kim, neye göre belirlemektedir?

2-          2019 Nisan ayının ilk 15 gününde başta salgın hastalıktan olmak üzere tüm Türkiye’de kaç kişi vefat etmişti?

3-          2020 Nisan ayının ilk 15 gününde Kovid-19 ve diğer bulaşıcı hastalık teşhisleri ayrı ayrı belirtilmek üzere, tüm Türkiye’de toplam kaç kişi vefat etmiştir?

Ne olmuştu?

İBB Mezarlıklar Daire Başkanlığı ile Sağlık Bakanlığı'nın 28 Mart tarihli ölümlere ilişkin açıkladığı verilerin birbiriyle tutmaması tartışmalara neden olmuştu.

Daire Başkanlığı, Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybeden kişilere ilişkin Sağlık Bakanlığı ile farklı sayılar verilmesine ilişkin Cumhuriyet gazetesine yaptığı açıklamada, "Sehven, kişisel olarak yapılmış bir hata" ifadesini kullanmıştı.

 

Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU