Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), koronavirüs salgınının 2020'de küresel petrol talebini azaltacağını ve 10 yıllık bir büyümeyi yok edeceğini söyledi. Buna göre 2020 sektör “tarihinin en kötü yılı” olmaya hazırlanıyor.
Ajansın başkanı Fatih Birol'a göre talebin bir yıl boyunca günde 9,3 milyon varil (mbd) düşmesi bekleniyor. Birol, Nisan ayında 29 milyon varile, Mayıs ayında da 26 milyon varile ulaşması beklenen düşüşü, “sarsıcı rakamlar” diye niteledi.
Telekonferans yoluyla gazetecilere bilgi veren Birol, “Birkaç yıl sonra 2020'ye baktığınızda, küresel petrol piyasaları için tarihin en kötü yılı olduğunu görebileceğinize inanıyorum” dedi ve bu ayın "Kara Nisan" diye anılacağını söyledi:
Bu korkunç yılın en kötü dönemi ikinci çeyrek olabilir... Ve Nisan da en kötü ay olabilir.
IEA ayrıca, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve diğer petrol üreticisi ülkelerin üretimde kesinti önlemlerinin sokağa çıkma yasaklarının kaldırıldığı durumda 2020’nin ikinci yarısıyla birlikte talebin arzı aşmasını sağlayabileceğini ifade etti.
Ajansın petrol bölümü başkanı Neil Atkinson, “Petrol talebindeki düşüş düzelmeye başladığında ve OPEC ülkeleriyle diğer ülkelerin üretim kesintilerinin etkisi kendini göstermeye başladığında, yılın ikinci yarısında iyileşme görmeye başlarız” dedi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
AFP’nin aktardığına göre Atkinson, “Ama belli ki o noktaya gelene kadar daha çok yolumuz var” diye ekledi.
OPEC'ten yapılan açıklamada, toplam ham petrol üretimlerinin 1 Mayıs'tan 30 Haziran'a kadar günlük 9,7 milyon varil azaltılacağı belirtilmişti. G20 ülkeleri de söz konusu kesintilerini desteklemeye karar vermişti.
Anadolu Ajansı’nın aktardığına göre IMF'nin "Büyük Tecrit" başlıklı Dünya Ekonomik Görünümü raporunda küresel ekonomik büyüme tahmini 2020 için yüzde 3,3'ten eksi yüzde 3'e düşmüştü.
Independent Türkçe, AFP, AA