Washington Post gazetesinde yer alan habere göre Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) çalışanları, koronavirüs tedavisinde Donald Trump’ın gözdesi olan sıtma ilacının, ani ölümün de aralarında bulunduğu, hayati risk içeren yan etkileri olabileceği belirtilerek uyarıldı.
Trump, sıtma tedavisinde yararlanılan hidroksiklorokin ilacının Kovid-19 ile mücadelede kullanımını, basın toplantılarında birçok sefer sıklıkla önermişti.
Ancak gazeteye göre, mart ayının sonlarında CIA çalışanlarına yönelik internet sitesinde koronavirüsün yayılmasıyla ilgili sorular cevaplanırken, ilaca karşı uyarıda bulunuldu.
Habere göre, tavsiyede şu ifadeler kullanıldı:
Şu aşamada ilacın, devam eden araştırma çalışmalarının bir parçası olarak sağlık uzmanlarının reçeteye yazdığı durumlar haricinde, hastalar tarafından kullanılması tavsiye edilmiyor.
Hidroksiklorokinin ani kardiyak ölümü de içeren, ciddi olabilecek yan etkileri bulunuyor ve hastalardaki bireysel kullanımının bir sağlık uzmanı tarafından dikkatlice belirlenmesi ve izlenmesi gerekiyor.
Gazete, bir çalışanın ilacı reçetesiz almanın gerekip gerekmediğine dair sorusuna yanıt olarak gönderilen notun, kalın puntolarla yazılmış şu ifadeyle bittiğini belirtti: Lütfen bu ilacı kendi başınıza temin etmeyin.
Washington Post’un irtibata geçtiği CIA, çalışanlarının kurum içi iletişimi hakkında yorumda bulunmayı reddetti.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Trump’ın sıtma ilacının kullanılması teklifini onaylaması, geçen ay epey tartışmaya yol açmıştı.
Mart ayının sonlarında Trump, hidroksiklorokinle azitromisin diye bilinen bir antibiyotiğin kombinasyonunu, ABD’nin koronavirüsle mücadelesinde muhtemel “çıkış yolu” diye övmüştü.
ABD’deki koronavirüs vakası sayısı salı itibarıyla 580 bini aştı. Ülke, şimdi dünyada en fazla teyit edilmiş vaka sayısına sahip.
ABD Başkanı, bu ayın başlarında, “Denemelerini istiyorum. İşe yarayabilir de, yaramayabilir de. Ama işe yaramazsa da deneyerek hiçbir şey kaybetmeyiz. Kaybedecek neyiniz var?” demişti.
Bununla birlikte, sağlık uzmanlarıysa ilacın koronavirüse karşı kullanımı sırasında ne kadar etkin veya güvenli olduğuna ilişkin somut bilimsel deliller bulunmadığını belirtmeyi ısrarla sürdürüyor.
Ülkenin hastalıklar konusundaki en yetkili uzmanı Dr. Anthony Fauci, mart ayında, ilacın Kovid-19’a tedavi olarak düşünülüp düşünülmediğinin sorulması üzerine, “Bu bahsettiğiniz kanıtlar… anekdot niteliğindedir” ifadesini kullanmıştı.
İlaca olan inancın temeli, Fransa’da yapıldıktan sonra şüpheyle karşılanan, küçük çaptaki bir ön çalışmaya dayanıyor.
Amerikan Tıp Derneği Başkanı Dr. Patrice Harris, CNN’e verdiği röportajda “Ölümler olabilir. Bu yeni bir virüs ve hangi hastalık için olursa olsun, FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) tarafından kanıtlanıp onaylanmamış hiçbir tedaviyi veya ilacı teşvik etmemeliyiz” demişti.
Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi tarafından yapılan ilacın denemelerinin sonuçları bir aydan önce sonuçlanmayacak.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/news/world
Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer
© The Independent