Diyanet İşleri'ne bağlı Din İşleri Yüksek Kurulu, koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle ramazan ayında oruç tutulup tutulmayacağına dair açıklama yayınladı.
Konuyla alakalı pek çok soru yöneltildiğini kaydeden Din İşleri, orucun farz olduğunu ve topyekün ertelenmesinin mümkün olmadığını aktardı.
"Alan uzmanlarından alınan bilgilere göre sağlıklı bireylerin oruç tutmaları, hastalığın yayılması bakımından özel bir risk oluşturmamaktadır" denilen açıklamada, oruç tutmanın bağışıklık sistemini olumsuz etkilediğine dair kanıta dayalı tıbbi bir tespit bulunmadığı, aksine oruç tutmanın bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkiler meydana getirdiğine dair bilimsel yayınların mevcut olduğu belirtildi.
"İslam dini sıkıntıya yol açan durumlarda kolaylaştırıcı hükümler koymuştur" denilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:
"Kur'an-ı Kerim'de Ramazan orucunu tutmamayı mubah kılan temel mazeretlerden biri olan hastalık halinde, orucun daha sonra kaza edilmesine izin verilmiştir (el-Bakara 2/185). İslam âlimleri, oruç tutulması halinde hasta olunması, hastalığın uzaması veya artması ihtimalini de bu kapsamda değerlendirmişlerdir"
İstisnai durumlar
Din İşleri, ramazan ayında aşağıda sıralanan kişilerin oruç tutmayabileceğini duyurdu:
- Kovid-19 teşhisi konulmuş olup doktoru tarafından oruç tutması sakıncalı görülenler
- Oruç tuttuğu takdirde hastalığı daha ağır geçireceği doktorlarca belirtilenler
- Oruç tutamayacak derecede yaşlı olanlar
- Oruç tutmaya engel kronik hastalığı bulunanlar
- Oruç tutmaları hâlinde hem sağlıklarının bozulmasından hem de sağlık hizmetlerinin aksamasından endişe eden sağlık çalışanları
- Hamile veya emziren kadınlar
- Ağır ve meşakkatli işlerde çalışıp sağlıklarının bozulacağından endişe edenler
Açıklamanın devamında ise "Sağlık durumları hiçbir şekilde kaza oruçlarını tutmaya el vermeyenlerin tutamadıkları her bir gün için fakirlere bir oruç fidyesi ödemeleri gerekir" ifadelerine yer verildi.
Independent Türkçe