ABD’deki Iowa Üniversitesi ile Georgia Üniversitesi’nden araştırmacılar yeni tip koronavirüsle (SARS-CoV-2) aynı aileden MERS virüsünün (MERS-CoV- Ortadoğu Solunum Sendromu Koronavirüsü) ölümcül orandaki dozundan fareleri tamamen koruyabilen bir aşı geliştirdi.
Hakemli bilim dergisi mBio’da 7 Nisan’da yayımlanan araştırmanın bulguları, SARS CoV-2 gibi diğer koronavirüs tiplerine karşı aşı bulma çalışmalarında umut vadediyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Iowa Üniversitesi’ndeki Carver Tıp Koleji’nden Doktor Paul McCray ve Georgia Üniversitesi Veterinerlik Okulu’ndan Biao He öncülüğündeki ekibin çalışmasında sözkonusu aşıda, immün (bağışıklık) yanıtı üretmek amacıyla bir MERS koronavirüsü proteininin hücrelere girmesi zararsız bir virüsle sağlıyor.
Aşıda, akut üst solunum yolu enfekiyonuna yol açan iyicil bir virüs olan PIV5, MERS virüsünün hücreleri enfekte etmekte kullandığı sivri uçlu proteini taşıyacak şekilde labarotuvar ortamında geliştirildi.
Araştırmada aşı önce farelere burun yoluyla teneffüs yoluyla oldukça düşük dozda verildi. 4 hafta sonra ölümcül dozda MERS virüsüne maruz bırakılan farelerin hayatta kaldığı görüldü. Daha önceki aşı denemelerinde farelerin tamamı ölmüştü.
Konuyla ilgili açıklama yapan Doktor McCray "Çalışmamız SARS- CoV-2 salgını da dahil yeni ortaya çıkan koronavirüs hastalıklarında PIV5'in faydalı bir aşı platformu olduğunu gösteriyor. Aynı stratejiyi kullanarak SARS-CoV-2'nin sivri uçlu proteinini ileten PIV5 bazlı aşı adayları üretildi. SARS-CoV-2'nin yol açtığı hastalıkları önlemede PIV5 bazlı aşıların yeteneğini test etmek için daha fazla hayvan deneyi planlıyoruz" dedi.
Hem MERS hem de Kovid-19 hastalıklarına koronavirüsler neden oluyor. MERS, Kovid-19'dan çok daha ölümcül zira bilinen vakaların üçte biri hayatını kaybemişti. Ancak vaka sayısı Kovid-19'dan daha düşüktü. 2002'den bu yana sadece 2 bin 494 bilinen vaka bulunuyor.
Aralık 2019'da Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan Kovid-19 ise dünya genelinde 1 milyon 250 binden fazla kişide görüldü ve yaklaşık 70 bin kişi hastalık nedeniyle hayatını kaybetti.
Independent Türkçe, Scitechdaily