Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) yapılan şikayet başvuruları 2018’de bir önceki yıla göre yüzde 7,5 arttı.
Geçen yıl CİMER’e 2 milyon 870 bin 879 başvuru yapıldı. Açıklamayı Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun yaptı.
Başvuruların yüzde 93’ü elektronik ortamda
Fahrettin Altun başvuruların yüzde 93’ünün www.cimer.gov.tr ve e-Devlet üzerinden yapıldığını söyledi. Bu başvuruların yüzde 65’inin de cep telefonları ile gerçekleştirildiğini açıkladı.
2 milyon 870 bin 879 başvuruya verilen yanıt sayısının da 2 milyon 959 bin 895 olduğu belirtildi. Altun başvuranların profiliyle ilgili şunları söyledi:
“En fazla başvuru sırasıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Konya'dan yapıldı. Başvuru yapanların yaklaşık yüzde 69'u erkek olup başvuranların büyük bir çoğunluğu 27-35 yaş aralığında.”
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı 17 Şubat itibarıyla 2019’da yapılan başvurusu sayısının da 460 bine ulaştığını söyledi.
"Günlük ortalama 10 bin başvuru"
Vatandaşlar tarafından yapılan günlük ortalama 10 bin başvurunun okunarak bu başvuruların ilgili mercilere sevk edildiğini dile getiren Altun, "Bu sistemde kullandığımız otomasyon özelliği sayesinde başvurular bilgimiz dahilinde ilgili kuruma direkt olarak ulaşmakta ve en kısa sürede sonuçlandırılması için tedbirler alınmaktadır" dedi.
2018’de toplam şikayet sayısı 3,5 milyon
CİMER’e geçen yıl yapılan başvuru sayısı 2 milyon 870 bin olarak açıklandı. Ama 2018’de başka kurumlara yapılan başvurular da vardı.
Kapatılan Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER) ve Cumhurbaşkanlığı Halkla İlişkiler Başkanlığı ile birlikte CİMER’e yapılan toplam başvuru sayısı 3 milyon 429 bin 294 olarak açıklanmıştı.
Bu bilgiyi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in CİMER’e yapılan başvurulara ilişkin soru önergesini yanıtlayan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay verdi.
Başvurulara verilen yanıt sayısı ise 4 milyon 189 bin 731 oldu. Yanıt sayısının başvuru sayısından fazla olmasının nedeni başvuruya birden fazla kurumdan cevap verilmesi olarak gösterildi.
“Çözümsüzlük çareyi Cumhurbaşkanlığı’nda aratıyor”
Soru önergesinin sahibi CHP’li Ömer Fethi Gürer şu değerlendirmeyi yaptı:
"Başvurular, ülkede sorunların hangi boyutta olduğunun da bir göstergesi. Vatandaş ilinde, ilçesinde iş yerinde sorununu çözse niye CİMER’e başvursun? Çözümsüzlük ve arayış, çareyi Cumhurbaşkanlığı’nda aratıyor. Devlet işleyişinde sıkıntının artışının göstergesi bu rakamlar."