Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle G20 Liderler Zirvesi, sanal olarak gerçekleşti.
Zirvenin açış konuşmasını ise dönem başkanı Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz yaptı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Selman, salgının ekonomik etkilerini ele almada zirvenin oynadığı önemli role işaret etti.
Açıklamada, virüs salgını konusunda herkesin çeşitli seviyelerde sağlam önlemler alması gerektiğini vurgulayan Kral Selman, salgın sebebiyle dünyadaki birçok vatandaşın acı çektiğini belirtti.
Selman’ın yaptığı konuşma şöyle:
İlk olarak bu olağanüstü zirveye katıldığınız için size çok teşekkür ederim.
Bu toplantımızı, dünyanın en büyük ekonomisine sahip ülkelerin liderlerinin Kovid-19 salgınıyla yüzleşme sorumluluğumuza cevap olarak düzenliyoruz. Var olan bu salgın, insan hayatına mal olması ve çeşitli dünya ülkelerinin vatandaşlarına acı çektirmeye devam etmesi nedeniyle farklı seviyelerde sağlam önlemler almamızı gerektiriyor. Buradan tüm dünya ülkelerine ve vatandaşlarına, kayıpları nedeniyle baş sağlığı dilerken, hastalara ise acil şifalar diliyorum.
Salgının etkisi, kalkınma ile büyüme çarkını engelleyen ve geçmiş yıllarda elde edilen kazançları olumsuz yönde etkileyen ekonomiler, finansal piyasalar, ticaret ve küresel tedarik zincirlerini içerecek şekilde genişledi.
Bu insani kriz küresel bir tepki gerektirmesinin yanı sıra, dünya çapında virüse karşı koyabilmek için birlikte çalışmayı gerektiriyor.
Suudi Arabistan; koronavirüs salgınına karşı mücadele ve bireylerin güvenliğini sağlamak için dost ve kardeş ülkelerle ve ayıca uzman kuruluşlarla işbirliği içinde çalışmalar gerçekleştirmeye başladı. Devletlerin bu konuda aldığı etkili tedbirleri takdir ediyoruz. Ayrıca bu salgınla mücadele çabalarını koordine etme konusunda Dünya Sağlık Örgütü’ne tam destek verdiğimizi ifade etmek istiyorum. Bu çabaları desteklemek amacıyla G20 ülkeleri olarak koronavirüse karşı bir aşı geliştirme ve gerekli tıbbi malzeme ve ekipman sağlama konusunda sorumlu davranarak araştırma ve finansman sunmada işbirliği içinde olmalıyız. Gelecekte ortaya çıkabilecek bulaşıcı hastalıklarla mücadele için küresel hazırlık çerçevesini güçlendirmeliyiz.
Ekonomik anlamda yavaşlayan büyüme ve finansal piyasalardaki çalkantılar ışığında, G20, bu salgının ekonomik etkilerini ele almada çok önemli bir role sahiptir. Bu nedenle küresel ekonomiye duyulan güveni yeniden sağlamak ve bu durumla birlikte mücadele etmek için koordineli olmak oldukça önemli. Suudi Arabistan olarak G20 ülkelerinin ekonomisini canlandırmak için izlediği politika ve aldığı tedbirlerden memnuniyet duyuyoruz. Bunlara teşvik paketleri, ihtiyati önlemler, sektörel politikalar ve iş koruma tedbirleri de dahildir.
G20 ülkelerinin aldığı bu bireysel tedbirlerin önemli olmasının yanısıra benimsenen ekonomi politikaları alanında işbirliği ve koordinasyonu artırmalıyız.
Ticari bağlamda ise G20 ülkeleri, mal ve hizmetlerin doğal akışını, özellikle temel tıbbi malzemeleri, mümkün olduğunca çabuk geri kazandırarak küresel ekonomiye olan güveni yeniden sağlamak için güçlü bir sinyal vermelidir.
Bu kriz ve sonuçlarının üstesinden gelmek için gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelere kapasitelerini geliştirmeleri, ayrıca altyapı hazırlıklarını geliştirmeleri için yardım eli uzatmak bizim sorumluluğumuzdur.
G20, küresel mali krizi ve onun üstesinden gelme yeteneğini hafifletme konusundaki etkinliğini şimdiden kanıtlamıştır. Bugün, karşılıklı iş birliğimizle birlikte, Allahu Teala’nın yardımıyla birlikte, bu krizin üstesinden gelebileceğimizden ve herkesin refah, sağlık ve huzur içinde olacağı bir geleceğe doğru hareket edebileceğimizden eminiz.
Şarku'l Avsat