Türkiye'den Çin'e dönen kişi koronavirüs bulaştırdı, virüs 8 bin kilometre öteye taşındı

Çin'den dünyanın 189 ülkesine yayılan yeni tip koronavirüs salgını 16 binden fazla insanın ölümüne neden oldu. Salgının kontrol altına alındığı Çin'de son endişe ikinci nesil yurtdışı kaynaklı vakalar

Vuhan'daki iki aylık karantinanın ardından hayat normale dönmeye başlıyor. Honda fabrikasındaki işçilerin öğle yemeğini sosyal mesafe gözeterek yemesi isteniyor / Fotoğraf: AFP

Yeni tip koronavirüs Kovid-19, Çin'in Vuhan kentinde geçen yılın son günlerinde ortaya çıktı.

Salgın şu ana dek Çin'de 3 bin 281 ölüme neden oldu.

81 bin 545 vakanın rastlandığı ülkede, 73 bin 266 enfekte olmuş kişi taburcu edildi.

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu ülke içi kaynaklı yeni tip koronavirüsün görülmediği ana karada, tüm önlemlerini yurtdışı vakalar için alıyor.

Vuhan'daki salgının en şiddetli olduğu dönemde 50 kişilik tıp ekibiyle birlikte çalışmalar yürüten 78 yaşındaki Profesör Doktor Li Lanjuan, kontrol ve önlem almanın şart olduğunu, dışarıdan vakaların ülkeye gelme durumunun sağlık çalışanların işini daha güç hale getireceğini söyledi.
 

Li Lanjuan.jpg
Li Lanjuan / Fotoğraf: China Daily News


"Tüm çabalarımızı yoğunlaştırıp, yorulmadan çalışmamızı gerektiren şey koronavirüs salgınının başka ülkelerden içeri girişini engellemek" diyen Profesör Li, Vuhan'daki işlerinin bitmediğini hala kritik durumda hastaların olduğunu, şu andaki durumun ülke için daha zorlu olduğunu belirtti:

En büyük endişem yurtdışı kaynaklı vakaların Çin'de yeniden geniş çaplı bir salgını tetiklemesi. Ülkemizi başka bir epidemiden korumak için her çabayı sarf edecek miyiz? Bu çok zorlu bir mücadele.

Virüs İstanbul'dan Guangdong'a 7 bin 888 km taşınmış

Profesör Li'nin endişe ettiği haberlerden biri ülkenin güneydoğusundaki Guangdong eyaletinden geldi. 

Eyaletin başkenti Guangzhou'da yeni bir vakanın görüldüğü, enfekte olan koronavirüs hastası kişinin Türkiye'den Çin'e dönen bir kişiyle temas ettikten sonra Kovid-19'a yakalandığı belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Guangzhou Sağlık Komisyonu vakayı dış kaynaklı olarak ilan etti.

54 yaşında, soyadı Jin olan kişinin 17 Mart'ta kas ağrısı ve güç kaybı yaşadığı, 20 Mart'ta yüksek ateşin ardından hastaneye kaldırıldığı, bir sonraki gün de test sonucunun pozitif çıktığı ortaya çıktı.

Jin'in 34 yaşındaki Li soyisimli bir kadınla temas ettiği, söz konusu kişinin 22 Ocak - 8 Mart tarihleri arasında iş seyahati için İstanbul'da bulunduğu ifade edildi.

Koronavirüs pozitif olan 54 yaşındaki adamın Guangzhou'ya 9 Mart'ta Bangkok üzerinden döndüğü, hiçbir semptom göstermediği belirtildi.

Çin Komünist Partisi sözcüsü, söz konusu durumun acil olabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Yapılan açıklamada yurtdışından gelen ikinci kuşak vakaların yeni bir salgına sebebiyet vermesin yönündeki endişe ifade edildi.

Çin'de ülke içi yeni vakanın görülmemesinin ardından yetkililer, salgının başladığı Vuhan'daki Kovid-19 denetim noktalarını kaldırmaya başlamıştı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU