Vaka sayısının 5 bin 200’ü, hayatını kaybedenlerin 470’i aştığı ABD’de Merkez Bankası (Fed), koronavirüsün neden olacağı ekonomik zararla mücadele için yeni bir paket açıkladı.
Geçen hafta yaptığı açıklamada 500 milyar dolarlık hazine tahvili ve 200 milyar dolarlık devlet kuruluşlarının mortgage destekli menkul kıymetlerini alacağını duyuran Fed’ın geniş çaplı ikinci dalga tedbir paketi şunları kapsıyor:
- Borçlanma maliyetlerini düşük tutmak için sınırsız tahvil alımı
- Özel sektöre ve yerel yönetimlere kredi akışını sağlamak için bir program oluşturulması
- Mortgage destekli menkul kıymetlerin satın alınması
- İşverenlere, tüketicilere ve şirketlere kredi akışını desteklemek için kurulacak yeni programla 300 milyar dolarlık yeni finansman sağlanacak.
- Hazine Bakanlığı, Döviz Kuru İstikrar Donu yoluyla bu kurum ve kişilere toplum 30 milyar dolarlık pay dağıtacak.
- Büyük işverenlere kredi desteği için, yeni tahvil ve kredi ihracı için Birincil Piyasa Kurumsal Kredi İmkanı ile tahvil alımına likidite sağlamak için İkincil Piyasa Kurumsal Kredi İmkanı tesis edilecek.
- Bireysel tüketiciler ve şirketlerin kredi akışı için ise Varlık Destekli Menkul Kıymet Kredisi (TALF) kurulacak. TALF, öğrenci kredileri, otomobil kredileri, kredi kartı kredileri ve küçük işletmelerce garanti edilmiş kredilerle desteklenen varlık destekli menkul kıymet alımına imkân tanıyacak.
Konuyu Bloomberg HT canlı yayınına bağlanarak değerlendiren TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte, ABD Merkez Bankası’nın 2008 küresel finansal krizde piyasaya sunduğu desteğin de ötesine geçtiğini söyledi.
Ökte, “Bunun bir kademe daha ötesi, Japonya Merkez Bankası’nın yıllardır uyguladığı hisse senedi ihtiyaç yatırım fonu alımı. Büyük ihtimalle bir kademe daha ileri giderek ona da gidecek” dedi.
Amerikan piyasasında vadeli endekslerin hâlâ pozitife geçemediğini, S&P 500’ün yüzde 1 aşağıda değerlendiğini hatırlatan Ökte, bunca teşviğe rağmen güvensizliğin sürdüğünü söyledi.
İş Yatırım Stratejisti Şant Manukyan ise 2008 küresel krizinin doğrudan finans sektörünü ilgilendirdiğini, ancak mevcut durumda dışarıdan bir durumun finans sektörünü etkilediğini hatırlatarak “Bu nedenle faiz indirimleri ve parasal genişlemeler çok fazla işe yaramadı” dedi.
Fed’in belediyeler, küçük işletmelere desteğinin doğru bir adım olduğunu söyleyen Manukyan, “Ancak bu iş küçük şirketlere nakit akışını sağlamayacak. Varolan borçların Fed’in garantisi altına girmesini sağlayacak bir adım. Bu işe yaramazsa çok büyük bir panik çıkabilir. Birinci çeyrek itibariyle eğer ciddi anlamda satış devam ederse kimse bu alımlara bakmayacaktır” diye konuştu.
Independent Türkçe