Dünyanın 160 ülkesinde görülen yeni tip koronavirüs salgını Kovid-19 şu ana kadar 10 binden fazla insanın ölümüne neden oldu.
Resmi vaka sayısı 244 bin 523, 86 binden fazla enfekte olan insan ise tedavilerinin tamamlanmasının ardından taburcu oldu.
Söz konusu ölüm, vaka ve taburcu olanlar ile ilgili verileri yayınlayanlar arasında Dünya Sağlık Örgütü'nün yanı sıra ABD merkezli John Hopkins Üniversitesi de yer alıyor.
Üniversite'nin Baltimore kampüsünde Uygulamalı İktisat ve Küresel Sağlık Enstitüsü'nün başkan yardımcılığını yürüten 77 yaşındaki öğretim üyesi Prof. Dr. Steve Hanke, dünyadaki milyonlarca kişi gibi koronavirüs gelişmeleri ile alakalı sosyal medya hesabı üzerinden haber ve bilgi paylaşıyor.
Profesör Hanke'nin son paylaşımlarından biri ise 96 yıl öncesine ait, meşhur bir söz.
O söz Twitter kullanıcılarından büyük beğeni aldı.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün askerlik döneminden bir portesini paylaşan Hanke, gazinin bilim ile ilgili 1924 yılında sarf ettiği "Hayatta en hakiki mürşit (kılavuz, yol gösterici) ilimdir" sözünü anımsattı.
"Science is the only true guide in life." -- Atatürk pic.twitter.com/fNAtPd638Y
— Prof. Steve Hanke (@steve_hanke) 19 Mart 2020
Söz konusu Twitter iletisi kısa süre içinde 102 binden fazla beğeni, 24 binden çok retweet aldı.
Mustafa Kemal, 22 Eylül 1924 tarihinde Samsun'u ziyareti esnasında Ticaret Mektebi'nde verilen bir çay davetine katılmış, okulun öğretmenleri ve eğitimcilerine yönelik yaptığı hitabında hayatta en gerçek yol göstericinin ilim ve fen olduğunu, bunun dışında bir yol gösterici aramanın cehalet, gaflet ve dalalet olduğunu belirtip "Hayatta en hakiki mürşit ilimdir" cümlesini kurmuştu.
Mustafa Kemal'in, Atatürk'ün Söylev ve Demeçleri II. cildi isimli eserde de yer alan söz konusu konuşmasının ilgili bölümü şu şekilde:
Efendiler;
Dünyada her şey için, medeniyet için, hayat için, muvaffakiyet için en hakiki mürşit ilimdir, fendir. İlim ve fennin haricinde mürşit aramak gaflettir, cehalettir, dalâlettir. Yalnız, ilmin ve fennin yaşadığımız her dakikadaki safhalarının tekâmülünü idrâk etmek ve terakkiyatını zamanla takip eylemek şarttır. Bin, ikibin, binlerce sene evvelki ilim ve fen lisanının çizdiği düsturları, şu kadar bin sene evvel bugün aynen tatbika kalkışmak elbette ilim ve fennin içinde bulunmak değildir. Çok mesut bir his ile anlıyorum ki, muhataplarım bu hakikatlara nüfuz etmişlerdir.Mes'udiyetim yükseliyor. Şununla ki, muhataplarım tahtı talim ve terbiyelerinde bulunan yeni nesli de hakikatin nurlariyle tulu una müessir, âmil olacak surette yetiştireceklerini vaad etmişlerdir. Bu, cümlemiz için iftihara şayan bir noktadır.
Arkadaşlar,
Bugün vasıl olduğumuz netice şüphe yok, çok şayanı memnuniyettir, ümit bahştır.Fakat bu memnuniyeti mahfuz tutabilmek için, ümitleri sahai fiiliyata koyabilmek için bundan sonra dikkat edilecek noktalar da çoktur. Son söz söyliyen hoca Efendinin beyanatından mülhem olarak arzedeyim ki, en mühim, en esaslı nokta terbiye meselesidir. Terbiyedir ki, bir milleti ya hür, müstakil, şanlı, âli bir heyeti içtimaiye halinde yaşatır, ya bir milleti esaret ve sefalete terkeder.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Atatürk ile ilgili paylaşım yapan John Hopkins Üniversitesi öğretim üyesi, 1981-1982 yılları arasında dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan'ın ekonomi danışmanları kurulunda kıdemli ekonomi danışmanı olarak görev yapmıştı.
Independent Türkçe