İlaç fiyatlarına yüzde 26,4 kur zammı geliyor

2018'de 2,6934 TL olarak uygulanan sabit euro kuru 3,40 TL'ye yükseltildi. Zamlı fiyatlar 19 Şubat'ta uygulanacak

İlaç fiyatlarında uygulanacak euro kuru belirlendi. Bu yıl yapılacak zam oranı yüzde 26,4 oldu. Zamlı fiyatlar 19 Şubat'tan itibaren uygulanacak.

Zam oranı Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın ilaç sektörü temsilcileriyle yaptığı toplantıda belirlendi.
 


Görüşme sonrası konuşan Bakan Koca son birkaç haftadır ilaç konusunda bazı sıkıntıların yaşandığını dile getirdi. Sağlık Bakanı Koca "Bu çerçevede özellikle sahada 900 denetim elemanımız aktif olarak devrede oldu. İdari olarak ceza kestiğimiz kuruluşlar oldu. Denetimlerimizi yine devam ettiriyor olacağız. Bundan sonraki süreçte üretici paydaşlarımızla görüşmelerimiz de sürecek. Benzer ilaç sıkıntısının yaşanacağını düşünmüyoruz" dedi.

İlaç fiyatlarının belirlenmesinde referans alınan sabit euro kuru güncellemesi bir önceki yılın ortalama euro değerinin belirli bir yüzdesi esas alınarak gerçekleştiriliyor. 

Fahrettin Koca "Ortalama euro kuru yüzde 70 ile çarpılarak elde edilen bir oran oluyordu. Bundan sonraki süreçte bunu yüzde 60 olarak uygulayıp, bu yılki zam oranını 26,4 olarak uygulanmasına hep birlikte karar verdik" diye konuştu. 

2018'de ilaçta sabit euro kuru 2,6934 TL olarak baz alınıyordu. Yapılan zamla birlikte bu yıl uygulanacak euro kuru 3,40 TL olarak belirlendi. Serbest piyasada euro kuru 5,94 TL seviyesinden işlem görüyor.

Son günlerde bazı ilaçların piyasada bulunmaması nedeniyle ilaç firmaları ve ecza depoları eleştiriliyordu. Bazı firmaların kur farkı zammını beklediği için ilaçları piyasaya sürmediği iddia ediliyordu. 

 

DAHA FAZLA HABER OKU