İran Sağlık Bakanlığı Halkla İlişkiler Sorumlusu Kiyanuş Cihanpur, rutin hale gelen günlük koronavirüs açıklamasını yaptı. Salgının son durumu hakkındaki bilgileri paylaşan Cihanpur son 24 saatte 129 kişinin hayatını kaybettiğini, ölü sayısının 853’e yükseldiğini belirtti.
Vaka sayısının da bin 53 artarak 14 bin 991'e ulaştığını aktaran Cihanpur, 4 bin 996 kişinin ise tedavilerinin tamamlanmasının ardından hastanelerden taburcu edildiğini aktardı.
Ölenler arasında İran'da Uzmanlar Meclisi Üyesi Ayetullah Haşim Bathai Gulpeyagani de yer aldı. 78 yaşındaki Bathai tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.
Ruhani yok diyor karantina haberleri geliyor
Yeni tip koronavirüs kaynaklı can kayıplarının sürdüğü İran’da Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, 15 Mart Pazar günü yaptığı açıklamada, "Tahran veya diğer şehirler için karantina söz konusu değil. Esnafın faaliyetlerine de bir sınırlama getirilmedi. Herkes ticaretinde serbest" ifadelerini kullandı.
Ruhani’nin karantina karşıtı açıklamalarına rağmen bazı şehirlerden karantina ve esnafa sınırlama haberleri ise gelmeye devam ediyor.
Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri, 13 Mart Cuma günü, koronavirüs önlemleri çerçevesinde ülke lideri Ali Hamaney’in talimatıyla kurulan karargâhın ilk toplantısının ardından yaptığı açıklamada,"Koronavirüsle mücadele kapsamında 24 saat içerisinde çarşı, pazar ve alışveriş merkezleriyle sokak ve caddeler boşaltılacak" dedi.
Bakıri, tüm İranlıların 10 gün içinde sağlık kontrolünden geçirileceğini ve şüphe tespit edilenlerin tedavi altına alınacağını da aktardı. Genelkurmay Başkanı Bakıri'nin açıklamaları, "ordunun sıkıyönetime hazırlandığı" yönünde yorumlara yol açtı.
Huzistan karantinaya alındı
Huzistan Eyalet Valisi Gulamrıza Şeriati, 14 Mart Cumartesi günü basına yaptığı açıklamada, Huzistan eyaletinin koronavirüs nedeniyle karantinaya alındığını belirtti.
İranlı Öğrenciler Haber Ajansı'na (ISNA) konuşan Şeriati, "Huzistan eyaletine giriş ve çıkışlar yasaklandı" ifadesini kullandı.
Tören ve merasimlerin gerçekleştirildiği toplantı yerlerinin de kapatıldığını dile getiren Şeriati, market, bakkal, fırın, kasap, manav ve eczaneler dışındaki tüm iş yerlerinin çalışmalarının yasaklandığını kaydetti.
İylam eyaletinde pasajlar kapatıldı
Aynı gün, İylam Eyaleti Sanayi, Maden ve Ticaret Müdür Yardımcısı Said Şerifi de koronavirüs salgınının önüne geçmek için İylam eyaletindeki pasaj ve iş merkezlerinin kapatıldığını duyurdu.
Şerifi, "İylam eyaletinde salgınının önüne geçmek için pasaj ve iş merkezleri kapatıldı. Açılan dükkanlar da mühürlenecek" açıklamasında bulundu.
Tahran yönetimi, virüse karşı aldığı önlemlerin yetersizliği konusunda olduğu kadar, salgınla ilgili sayıları da doğru yansıtmamakla eleştirilmişti.
Tahran Milletvekili Gulamrıza Haydari, 9 Mart'ta Meclis'te milletvekillerine hitaben yaptığı konuşmada, ülkede yeni tip koronavirüsün yayılmasıyla ilgili Tahran yönetiminin halka yalan söylediğini ileri sürmüştü. Haydari, "Bazı olaylarda halka yalan söyledik. Yeni tip koronavirüsün yayılmasıyla ilgili gerçekler de geç açıklandı. Bu durum güvensizliği artırdı" ifadelerini kullanmıştı.
Balkonlardan Ey İran marşı yükseliyor
Koronavirüs salgını ile mücadele eden İtalya’da olduğu gibi İranlılar da balkonlardan birbirlerine destek oluyor.
Sosyal medyada yer alan görüntülerde, evlerinde mahsur kalan İranlıların, balkon ya da pencerelerinden 2. Dünya Savaşı yıllarında bestelenen "Ey İran" marşını okuduğu görüldü.
Ey Iran should be our national anthem. I don’t know why it isn’t already. https://t.co/LLb4SR9OND
— Mohammad (@WongKarWax) March 15, 2020
Sahte içki ölümleri 126'ya çıktı
İran’da korona virüsüne karşı koruduğu iddiasıyla satılan sahte içkiden zehirlenerek hayatını kaybedenlerin sayısı ise 126’ya yükseldi. Bin 21 kişinin ise tedavisinin sürdüğü açıklandı.
İran resmi haber ajansından yapılan açıklamada, Huzistan eyaletinde 49, Fars eyaletinde 31, Erdebil’de 13, Kürdistan’da 6, Kirmanşah’da 1, Bender Abbas’da 1, Mazenderan’da 12, Elburz’da 7, Hamedan’da 4 ve Saveh’te ise 2 kişinin hayatını kaybettiği ifade edildi.
Ahvaz Üniversitesi Tıp Fakültesi Sözcüsü Ali İhsanpur ölenlerin ve tedavi görenlerin en çok Ahvaz şehrinde olduğunu söyleyerek, “Şu ana kadar Ahvaz’da sahte alkol tüketimi sonucunda müracaat eden 612 kişiden 33’ü hastaneye yatırılarak gözlem altına alındı. Bunlardan 14’ü yoğun bakımda” dedi.
Independent Türkçe, ajanslar