Türk bilim insanları "Dünya'nın kara kutusu"nda araştırmalarını tamamladı

Dördüncü Ulusal Antarktika Bilim Seferi'ni gerçekleştiren Türk ekibi, Antarktika kıtasında 15 proje üzerinde bilimsel araştırma yaptı

Fotoğraf: AA

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinesinde gerçekleşen Dördüncü Ulusal Antarktika Bilim Seferi'nin tamamlandığını duyurdu. .

Antarktika Türk Bilim AA (1).jpg
Fotoğraf: AA

 

Canlı ve deniz bilimleri alanında 15 proje üzerinde çalışan Türk ekibi, "beyaz kıta"nın sırlarını gün ışığına çıkartmak için taş, su, yosun, buz ve mikroskobik canlı örnekleri topladı.

Çalışmalarını tamamlayan Türk bilim ekibi, geçici bilim üssünün bulunduğu Horseshoe Adası'nda sabit veri toplama istasyonları kurdu. 

Antarktika Türk Bilim AA (2).jpg
Fotoğraf: AA

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Dünya’nın kara kutusu”

Açıklamada görüşlerine yer verilen Antarktika Bilim Seferi Lideri Prof. Dr. Ersan Başar, Antarktika kıtasının "Dünya'nın Kara Kutusu" olarak bilindiğini belirterek, "2017 yılında ilkini Doç. Dr. Burcu Özsoy liderliğinde yaptığımız Antarktika Bilim Seferi ile başladığımız bu yolculukta, bugüne kadar uluslararası literatüre giren birçok çalışma yaptık. Aynı zamanda bu seferlerde alınan örneklerin bir bölümü bilim insanlarımız tarafından incelenmeye devam ediyor" ifadelerini kulandı.

Antarktika Türk Bilim AA (3).jpg
Fotoğraf: AA

 

Gelecek yıllarda Antarktika'dan alınan örneklerin sonuçlarının ortaya çıkmaya başlayacağına işaret eden Prof. Dr. Başar, şunları kaydetti:

Böylelikle dünya bilimine daha fazla katkı yapacağız. Araştırmalarımızı karada olduğu kadar su üstünde ve su altında gerçekleştiriyoruz. Bilim insanlarımız, Antarktika'nın tüm zorlu koşullarına rağmen bilimsel çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Kalıcı bir üsse kavuştuğumuzda, daha fazla bilim insanıyla daha uzun süre burada kalarak insanlığa çok daha fazla katkı sunacağız.

“Karbon izini azaltmak için yenilenebilir enerji kullanıyoruz”

Sefer Lider Yardımcısı Doç. Dr. Hakan Yavaşoğlu da amaçlarının, Antarktika'da karanlıkta kalan noktaları aydınlatmaya yönelik bilimsel projeler üretmek olduğunu belirtti.

Antarktika Türk Bilim AA (6).jpg
Fotoğraf: AA

 

Faaliyetlerin, planladığı şekilde devam ettiğini vurgulayan Yavaşoğlu, "Ekip üyelerimiz, bilim kadar buradaki doğal ortamı da önemsiyor. Madrid Protokolü'nün koşullarına uygun şekilde hareket ediyoruz. Doğaya zarar vermemek için azami gayret gösteriyoruz. En az karbon izini bırakmak için kurduğumuz istasyonlarda, yenilenebilir enerji kullanıyoruz" ifadelerini kullandı.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU