Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın Heybeliada'daki Ruhban Okulu'nu ziyaretinin, Ortodoks inancına göre Aziz Fotios Yortusu olarak kutlanan 6 Şubat gününe denk gelmesi, Ruhban Okulu'nun yeniden açılma tartışmalarını gündeme getirip getirmeyeceği merak ediliyor.
Heybeliada’daki okulun bir parçası olan Ayia Triada Manastırı pek çok tarihi kaynağa göre ilk defa İstanbul Patriği Aziz Fotios tarafından 9. yüzyılda kuruldu.
6 Şubat’taki yortu ise bu manastırın kuruluşunun kutlandığı bir tür bayram niteliği taşıyor.
Heybeliada Ruhban Okulu'nun tarihçesi
Ayia Triada Manastırı, 1 Ekim 1844’te Patrik 4. Germanos tarafından Heybeliada Ruhban Okulu olarak açıldı.
Okul, Ortodokslar arasında Atina Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden sonra kurulan akademi düzeyindeki ilk okul olma özelliği taşıyordu.
Dönemin Demokrat Parti iktidarının izniyle, okula 1950-1964 yıllarında yabancı öğrenciler kabul edilse de, 1964’te güvenlik gerekçesiyle, yabancı öğrenci alımı yasaklandı.
1971’de Anayasa Mahkemesi’nce, aralarında Heybeliada Ruhban Okulu'nun da bulunduğu özel yükseköğretim kurumlarının bir devlet üniversitesine bağlanması kararlaştırıldı.
Okulun varlığını sürdürebilmesinin ancak Türk üniversitelerinden birisine veya bir ilahiyat fakültesine bağlanarak mümkün olabileceği belirtildi.
Patrikhane’nin okulun Türk üniversitelerine bağlanmasını istememesi üzerine Ruhban Okulu kapatıldı.
1844-1971 yılları arasında faaliyet gösteren Heybeliada Ruhban Okulu'ndan Bartholomeos dahil on iki patrik mezun oldu.
48 yıldır kapalı olan okulun tekrar açılması yaklaşık 10 yıldır sık sık gündeme geliyor.
Ruhban Okulu'nun özellikleri
Tarih içerisinde çeşitli deprem ve doğal afetlerden zarar gören yapı, Yunan alfabesinin ( -pi ) harfi şeklinde bir plan üzerine inşa edildi.
Bodrum ve 2 kattan oluşan yapının özellikle ana giriş kapısı görkemli mermer merdivenleri ve sütunları ile antik bir Yunan tapınağının girişini hatırlatmaktadır.
Pencere ve cephe süslemelerinde ise Bizans yapılarını çağrıştıran tuğlalar kullanılmıştır.
Binada yemekhane ve kütüphane, giriş katında sınıflar, etüd odaları, fizik ve kimya laboratuvarı, revir, yatakhane, büyük tören salonu, müdür ve öğretmen odaları, sekreterlik, yatılı kalan öğretmenlerin yatak odaları ve teoloji bölümü öğrencileri için yatakhane bulunmaktadır.
Okulun kütüphanesinde halen çeşitli dillerde 120 binin üzerinde kitap bulunmaktadır.