Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Suriye'nin İdlib kentindeki birliklerine düzenlenen ve 34 askerin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan saldırının ardından, Türkiye'nin ilk hamlesi ülkedeki göçmenlerin Avrupa'ya geçişine izin vermek oldu.
Akın akın Türkiye'nin Yunanistan sınırına giden göçmenler, sınır hattında Yunanistan güvenlik güçlerinin müdahalesiyle karşılaştı. Gidenlerin önemli bir kısmı sınırdaki müdahale nedeniyle Avrupa Birliği topraklarına adım atmayı başamazken, çeşitli yollarla geçiş yapmayı başaranlar da oldu.
Türkiye'den Yunanistan'a geçmeyi başaranların çoğu Meriç Nehri üzerinden botla kaçak geçiş yapıyor. Satın alacak ya da kiralayacak bot bulabilenler nehrin sığ ve durgun noktalarından akıntının da yardımıyla bir kaç dakika içinde Yunan toprağına ayak basabiliyor.
Nehir boyunca Türk askeri geçişlere müdahale etmezken karşı taraftaki Yunan askerleri kaçakları anons yaparak ve zaman zaman havaya ateş ederek durdurmaya çalışıyor.
Geçişler daha çok ormanlık alandan, köylerden yapılıyor. Geçmeyi başaramayanlar bir süre daha sınır kapısı yakınlarında beklemeyi düşünüyor. Bir çıkış yolu bulamayanlar arasında İstanbul'a geri dönenler de var, geri dönmemek için başka güzergahları deneyecekler de.
Sınırdaki yoğunluk, fırsatçıları ve göçmenlerin durumunu istismar edenleri de beraberinde getirdi. Sınıra gelen araçlara fahiş fiyatlar ödeyenler, Yunanistan güvenlik güçlerinin müdahalesi nedeniyle beklemek zorunda kalıyor. Beklerken yeme içme ihtiyacını karşılamaya çalışan göçmenler, yüksek fiyata gıda ürünleri satan kişilerden alışveriş yapıyor.
Ama sınır hattında sadece fırsatçılar yer almıyor. Kimi hayırseverler, imkanları ölçüsünde göçmenlerin yeme içme ihtiyacını karşılamaya çalışıyor.
Beklemekten yorulup geri dönmek isteyenler de fırsatçılar için bir gelir kapısı. Geri dönmek isteyen mültecileri, kişi başı 100 liraya otobüslerine bindirip İstanbul'a getirenler de var.
Sınırda bekleyenlerden biri de Pakistanlı Muhammed İrfan. İki gündür sınırda beklediğini söyleyen İrfan, iki bin lira parayla yola çıktığını ancak hiç parası kalmadığını ifade ediyor.
600 lira karşılığında biriyle anlaştığını ve Pazarkule Sınır Kapısı'na gitmek için yola çıktığını anlatan İrfan, daha sınır kapısına gelmeden yolda indirildiğini, orada bir başkasıyla anlaştığını ve İpsala yakınlarında Meriç Nehri kıyısında bir yere ulaştığını söylüyor.
Muhammed İrfan, İstanbul'da çalıştığını, kapıların açıldığını duyunca işi bırakıp her şeyini satarak yola çıktığını ancak şu anda çaresiz olduğunu belirtiyor.
© The Independentturkish