Mısır medyasında yer alan habere göre Mısır'ın devirk Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek 91 yaşında hayatını kaybetti.
Mısır devlet televizyonunun son dakika bilgisinde Mübarek’in vefat haberine yer verildi.
Mübarek’in ailesinden konu ile ilgili henüz bir açıklama yapılmadı.
Uzun süredir kolon ve pankreas kanseri tedavisi gören Mübarek iki gündür yoğun bakımda tutuluyordu.
Devrin liderin oğlu Ala Mübarek, geçtiğimiz günlerde babasının yoğun bakıma alındığını ve tedavisinin devam ettiğini duyurmuştu.
1981-2011 yılları arasında cumhurbaşkanlığı yapan Mübarek, 2011'in Ocak ayında başlayan halk gösterilerinden sonra görevini 10 Şubat 2011 tarihinde yetkilerini yardımcısı olan Ömer Süleyman'a devretmiş, ertesi gün görevinden istifa etmişti.
Hüsnü Mübarek kimdir?
Mısır'da 'Arap Baharı'ndaki halk isyanıyla devrilen eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, 4 Mayıs 1928'de Munufiye bölgesinde orta sınıf bir ailenin çocuğu olarak doğdu.
Liseyi bitirdikten sonra Mısır Askeri Akademisi'ne girdi.
1949'da Hava Kuvvetleri Akademisi'ne girdi.
1966-1969 arasında Hava Kuvvetleri Akademisi'nin başkanı olarak görev yaptı.
Sedat suikastı önünü açtı
1972'de dönemin cumhurbaşkanı Enver Sedat tarafından Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na getirilen Mübarek, Sedat'ın 1981'de uikaste uğraması sonucu Mısır'ın dördüncü cumhurbaşkanı oldu.
Mübarek göreve geldiğinde, Mısır'ın birçok Arap ülkesiyle ilişkileri bozuktu. Bu devletlerin birçoğu, Enver Sedat'ın 1979'da İsrail ile barış anlaşması imzalaması sonucu Mısır ile diplomatik ilişkilerini sonlandırmıştı. Mısır bu dönemde Arap Birliği'nden çıkarıldı ve örgütün merkezi Kahire'den Tunus'a taşındı.
Mübarek'in cumhurbaşkanı sıfatıyla ilk hamlesi, Arap ülkeleriyle ilişkilerin düzeltilmesi yönünde adımlar atmak oldu.
Irak ve İran arasında patlak veren savaşta, Irak'ın 30 Aralık 2006'da idam edilen lideri Saddam Hüseyin'e destek veren Mübarek, Irak'a askeri yardımda bulundu. İran-Irak Savaşı'nın 1988'de son bulmasının ardından Mübarek, Arap ülkeleriyle ilişkileri kısa süreliğine yeniden toparladı ve Mısır, Arap Birliği'ne yeniden kabul edildi.
Ancak Mübarek'in bu çabaları, Mısır'ın Arap dünyasıyla uzun süreli iyi ilişkiler kurmasını sağlamadı.
Mübarek'in 1990'da Irak'ın Kuveyt'i işgaline karşı çıkması ve Bağdat'a bağlı kuvvetlerin Kuveyt'ten çıkarılması için ABD öncülüğündeki uluslararası müdahaleye destek vermesi ilişkileri yeniden gerdi.
Arap Baharı sonu oldu
Ülkedeki işsizlik, yoksulluk ve yolsuzluk nedeniyle tepkilerin odağı haline geldi. Genç nüfusun işsizlik sorununu çözemedi.
Tunus'ta başlayıp 2011'de Mısır'a sıçrayan 'Arap Baharı' hareketi Mübarek'i koltuğundan etti.
Protestolara ilk aşamada direniş gösteren Mübarek, 18 günün sonunda 11 Şubat 2011'de görevinden istifa etti.
Haziran 2012'de 239 kişinin ölümünden sorumlu olduğu gerekçesiyle müebbet hapse mahkum edilen Mübarek, sağlık sorunları nedeniyle Aralık 2012'de Kahire'deki askeri hastaneye sevk edildi.O
2013'ün Ocak ayında mahkeme Mübarek'in yeniden yargılanmasına karar verdi.
3 Temmuz 2013'te Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin Abdulfettah Sisi tarafından devrilmesiyle Mübarek hakkındaki cezalar düştü.
Mayıs 2015'te Yargıtay'ın talebiyle tekrar yargılanan Mübarek 3 yıl hapse mahkum edildi. 2 Mart 2017'de ise Mübarek, protestocuların ölümünden sorumlu tutulduğu davadan beraat etti.
Diğer davalardan aldığı cezaları doldurduğu için Mübarek 24 Mart 2017'de salıverildi.
Independent Türkçe