Yazar Ayşe Hür, geçtiğimiz hafta inşaatta Kürtçe şarkı söyleyen bir gencin videosunu paylaşarak Türkiye’de birçok çevrenin dikkatini çekmesini sağlayan Zülfü Livaneli’ye 11 yıl önce yazdığı yazıyla yüklendi.
Hür, Twitter hesabından şunları yazdı:
Kurtarıcı (Salvatore) Sendromu deniyor buna psikolojide... Bu genç iki yıldır Instagram'da keşfedilmeyi bekliyormuş. Sonunda "Siz hiç Mustafa Kemal’in 'Kürt yoktur, dili kart kurt dilidir!' dediğini duydunuz mu?" diyen ulusalcı Zülfü Livaneli tarafından "kurtarılacak"... Mesuduz.
Kurtarıcı (Salvatore) Sendromu deniyor buna psikolojide... Bu genç iki yıldır Instagram'da keşfedilmeyi bekliyormuş. Sonunda "Siz hiç Mustafa Kemal’in 'Kürt yoktur, dili kart kurt dilidir!' dediğini duydunuz mu?" diyen ulusalcı Zülfü Livaneli tarafından "kurtarılacak"... Mesuduz. https://t.co/ATmWTO1WIa
— Ayşe Hür (@HurAyse) February 9, 2020
Bu ifadelere yanıt veren Sanatçı Zülfü Livaneli, “Hayatımda bundan daha alçakça bir iftira duymadım. Ne zaman, nerede böyle bir söz söylemişim. Lütfen yazın ya da alçakça iftiralarınızın utancı içinde boğulun” şeklinde cevap verdi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Bu paylaşımı alıntılayan Ayşe Hür, Livaneli’nin 2009 yılında yazdığı bir köşe yazısının bağlantısını paylaşarak “Kendi yazısını hatırlayamayan bir bunak mı yoksa saldırarak galip çıkmaya çalışan bir terbiyesiz mi? Okuyanlar karar versin. Alıntıladığım cümle yazının son satırında” dedi.
Hür’ün yazıyı anlamadığını söyleyen Livaneli ise karşılığında şunları yazdı:
Akademisyen geçinen bir küfürbaz 2009 yazdığım ulusalcılığı eleştiren bu yazıyı kavrayamıyor ve ruhundaki karanlığı her yere bulaştırmak istiyor. Zavallı
Akademisyen geçinen bir küfürbaz 2009 yazdığım ulusalcılığı eleştiren bu yazıyı https://t.co/5dzW2KQTmL kavrayamayamıyor ve ruhundaki karanlığı her yere bulaştırmak istiyor. Zavallı. https://t.co/oM4fmZG5KD
— Zülfü Livaneli (@LivaneliZulfu) February 15, 2020
Livaneli’nin yazısında hangi ifade yer alıyor?
Hür ile Livaneli arasında polemiğe neden olan yazı 2009’da yazıldı.
"Kürtlerin Onuruna Hitap Edin" başlıklı yazıda Livaneli, Türkiye’deki ulusalcılığı eleştirmiş ve yazının devamında şu ifadeleri kullanmıştı:
Karşılıklı saygı, sevgi. Kimsenin onuruyla, diliyle, kültürüyle oynamamak, kimseyi aşağılamamak.
Eğer Türkiye bunu yapabilecek devlet adamları yetiştirmiş olsaydı, inanın ki 50 bin canımızı yitirmezdik.
Ama “Sen yoksun, dilin de yok, ananla kart kurt diye konuşuyorsun!” derseniz, “Ben varım!” diyenleri de Diyarbakır Cezaevi’ne koyup işkence ederseniz, sonunda çıldırtırsınız insanları.
Bütün bunları Atatürkçülük maskesi altında yapmaksa başlı başına bir facia.
Siz hiç Mustafa Kemal’in “Kürt yoktur, dili kart kurt dilidir!” dediğini duydunuz mu?
Hür: Atatürk'ün Kürtlere yönelik inkar, asimilasyon ve imha politikalarını görmezden gelirler
Ayşe Hür, daha sonra yaptığı paylaşımda, "ZL (Zülfü Livaneli), benim yorumu okuyana bırakarak aktardığım o cümleyi kendisine atfetmenin "alçaklık" olduğunu ima etti önce. Öz malı olduğunu ispatlayınca önce "mahluk", "zavallı", "akademisyen geçinen" hakaretleri, nihayet "anlamamışsın" demeler.Madem güzel bir cümleydi, niye alçaklık dedin?" yazdı. Hür, devamında şu tweetleri attı:
"Kürtleri sevmek,Kürtlere saygı duymak... Atatürk'ün Kürt politikalarını eleştirmiyorsanız, samimiyetinize inanmak zor arkadaşlar.Atatürk kelimesi kelimesine "kart kurt" demedi belki ama çok daha kötüsünü yaptı.Kürt dilini,Kürt varlığını, Kürt haklarını yok saydı,ısrar edeni ezdi. "Ay bu Kürt çocuğun sesi ne güzel" deyip Atatürk'ün Kürtlere yönelik inkar, asimilasyon ve imha politikalarını görmezden gelir; Atatürk'ün defalarca hapse attırdığı Nazım'ın sözlerini eleştirelere paratöner yaparlar.Bu riyakarlığa düşman olmayanın vicdanından şüphelenmek gerekir"
"Ay bu Kürt çocuğun sesi ne güzel" deyip Atatürk'ün Kürtlere yönelik inkar, asimilasyon ve imha politikalarını görmezden gelir; Atatürk'ün defalarca hapse attırdığı Nazım'ın sözlerini eleştirelere paratöner yaparlar.Bu riyakarlığa düşman olmayanın vicdanından şüphelenmek gerekir. https://t.co/v5ail0Udrt
— Ayşe Hür (@HurAyse) February 15, 2020
Independent Türkçe