Bilim insanları Mars'ın nasıl oluştuğuna dair yanılıyor olabileceğimizi söyledi.
Yeni araştırmaya göre Kızıl Gezegen'in oluşumu çok daha uzun sürdü ve beklenmedik biçimde şiddetli gerçekleşti.
Mars yüzeyindeki kanıtların aradan geçen milyarlarca yıl içinde silinip gitmesi sebebiyle gezegenin nasıl oluştuğunu ve erken Güneş Sistemi'ndeki çarpışmaların buna ne ölçüde yön verdiğini bilmek zor.
Ancak Mars'tan Dünya'ya ulaşabilmiş kayaları çalışan araştırmacılar gezegenin erken tarihine dair bazı parçaları bir araya getirdiklerini düşünüyor.
Araştırma, gezegenin daha önce tahmin edilenden çok daha uzun bir zamanda oluşmuş ve tarihinin erken dönemleri şekillenirken küçük proto-gezegenlerin bombardımanına maruz kalmış olabileceğini gösteriyor.
Daha önceleri araştırmacılar, Mars'tan Dünya'ya gelen meteorlar üzerinde yaptıkları incelemelerde gezegenin Güneş Sistemi'nin ilk 2-4 milyon yılının ardından hızlıca büyümüş olabileceği sonucuna varmıştı. Ancak yeni çalışma, Kızıl Gezegen'in erken tarihinde çarpışmalara maruz kalmış ve oluşumun 20 milyon yıl kadar sürmüş olabileceğini öne sürüyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Dünya'da bugüne kadar 61 civarında meteor keşfedilirken, bunların 200 kadarının Mars'tan geldiği tahmin ediliyor. Bu meteorlar muhtemelen Mars'ın daha yakın dönem çarpışmaları esnasında fırlatıldı.
Kayaları inceleyen bilim insanları, demirle bir arada bulunma eğilimi gösteren tungsten ve platin gibi elementlere rastladı. Bu tür elementler, gezegenin oluşumu sürecinde manto katmanından çekirdeğe doğru hareket etme eğiliminde.
Taşın içinde bu elementlerin bulunması çekirdeğin oluşumundan sonra Mars'a (bilim insanlarının gezegenimsi adını verdiği ve gezegen olacak kadar büyük olmayan) nesnelerin çarptığına işaret ediyor.
Araştırmacılar, bu belirli elementlerin izotoplarına bakarak gezegen oluşumunun tarihini anlayabilir.
Southwest Araştırma Enstitüsü'nden makalenin başyazarı Dr. Simone Marchi, "Mars'ın erken dönemdeki büyük çarpışmalar sonucunda platin ve altın gibi elementler kazandığını biliyorduk" dedi.
Bu süreci araştırmak için, düzleştirilmiş parçacık hidrodinamiği çarpma simülasyonları yaptık. Modelimize göre, erken dönem çarpışmaları heterojen, mermer kek benzeri bir Mars mantosuna neden oldu.
Bu sonuçlara göre Mars'ın oluşumuna dair hakim görüş, peşin hükümlere dayanıyor olabilir. Çünkü incelenebilecek sınırlı sayıda meteor bulunuyor.
Mars'tan Dünya'ya ulaşan parçalar muhtemelen Kızıl Gezegen'deki görece sınırlı sayıda bölgeden geldi. Araştırmacılar şimdi gelecek Mars görevlerinin Dünya'ya daha çok parça getirerek Mars kayalarındaki elementlere ve gezegenin nasıl oluştuğuna dair daha iyi bir anlayış sunmasını umuyor.
Marchi sözlerini şöyle noktaladı:
Mars'ı tam olarak anlamak için, en erken ve en enerjik çarpışmaların gezegenin evrimi ve bileşiminde oynadığı rolü anlamalıyız.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/life-style
Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik
© The Independent