“Kıbrıs'ta çözüm federasyondur. Aksi halde, KKTC bölümünü Türkiye ilhak edebilir. Tayfur Sökmen olmayacağım” ifadesiyle Türkiye’nin tepkisini çeken Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya bir eleştiri daha geldi.
Sözcü gazetesinden Uğur Dündar’ın aktardığına göre, Tayfur Sökmen’in torunu Necla Tuba Sökmenoğlu, Akıncı’nın açıklamalarının “hadsiz” olduğunu öne sürerek şunları söyledi:
Kendi yurttaşlarımızın, soydaşlarımızın, kardeşlerimizin yaşadığı zulme son vermek amacıyla; üstelik o günün şartlarında tüm dünyayı karşımıza alarak yapılması gerekeni yapıyoruz, ardından da binbir zorlukla ambargoları, bir nevi cezalandırılmayı göğüslüyoruz, doğal olarak devletin en üst mertebesinden gelen o açıklamaları içimize sindiremiyoruz. Kuzey Kıbrıs'ın Türkiye'ye bağlanmasının korkunç olacağı ifadesi, dökülen onca kana, bu ülkenin yüreğinde yer alan Kıbrıs sevgisine ve aramızdaki bağa hiç mi hiç yakışmadı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Dündar’ uzun bir mektup gönderen Sökmenoğlu’nun ifadeleri özetle şöyle:
İnsanın kanını donduran, kanımca iki temel konu var:
Birincisi; Rauf Denktaş gibi haklı bir mücadelenin simgesi olan dava adamının koltuğunda esef verici bu sözleri sarf etmiş olması.
…
İkincisi ve diğer önem verdiğim konu ise; bir yandan şahsıma ve mensup olduğum aileme dokunması, diğer yandan da tarihine sahip çıkan herhangi bir yurttaş gibi, bu ülkenin asil mücadelesine ve Atamızın son vasiyetine dil uzatılmasıdır.
…
Sebebi ne olursa olsun bu devlet başkanının, ömrünü Hatay davasına adamış olan, hayatını gerek Kuvayı Milliye cephesinde, gerekse siyasi mücadele içerisinde geçiren, emperyal güçler tarafından hakkında idam kararı çıkarılan, ama Milli Mücadele'den bir an olsun ayrılmayan, kendi tabiriyle eşsiz Atatürk'ünün izinden bir an olsun uzaklaşmayan, soyadını ve kanını onurla taşıdığım dedem Tayfur Sökmen gibi bir kahramana benzemek istemediğini belirtmesi, bende ve birçok kişide tarif edilemez bir his yaratıyor, tam bir ironi, tam bir aymazlık.
1930’lu yıllarda Hatay'ın dış işlerinde Suriye'ye bağlı bir sancak olmasına karar veren Fransa'nın bu hamlesi, Türkiye'nin Milletler Cemiyeti'ne başvurması ile yeniden gündeme alınmıştı. Türkiye ve Fransa arasında oluşan bir kurulun Milletler Cemiyeti'nde yaptığı görüşmeler neticesinde Tayfur Sökmen Cumhurbaşkanlığı’nda Hatay Cumhuriyeti kurulmuştu. 2 yıllık devlet geçmişinin ardından Hatay Cumhuriyeti, Tayfur Sökmen ve milletvekillerinin kararı ile Türkiye Cumhuriyeti'ne katılma kararı almıştı.
Sözcü, Independent Türkçe