Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, Suriye'deki savaş ile mültecilerin, ülkesine maliyetinin 25 milyar dolar olduğunu bildirdi.
Lübnan Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre Avn, ülkesindeki ekonomik kriz ve bölgesel gelişmelere ilişkin Fransız "Valeurs actuelles" dergisine değerlendirmelerde bulundu.
Ülkesinin, ekonomik açıdan oldukça zor bir dönemden geçtiğine dikkati çeken Avn, Suriye ordusunun Lübnan'a müdahale ettiği 1990'lı yıllardan itibaren bütçelerin borca dayalı oluşturulması nedeniyle kamuoyu borcunun katlanarak arttığını belirtti.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Lübnan ekonomisinin, son yıllardaki küresel finansal krizlerden ciddi oranda etkilendiğini kaydeden Avn, "Komşu ülkelerde iç savaşın başlamasıyla birlikte bu ülkeler üzerinden Arap coğrafyasına yapılan ihracatımız olumsuz etkilendi. Daha sonra Suriye'den gelen ve bugün itibarıyla buradaki Filistinliler ile Lübnan nüfusunun yaklaşık yarısını oluşturan mülteciler, ülkenin kaldıramayacağı bir yük haline geldi." dedi.
Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankasının tahminlerine göre Suriye'deki krizin Lübnan'a maliyetinin 25 milyar dolar civarında olduğunu aktaran Avn, "Dolayısıyla bizler, istisnai yardıma muhtaç olmaktan çok, 25 milyar doların bir kısmını Suriye'de savaşı çıkaran ülkelerden alma hakkına sahibiz. Savaşın ve mültecilerin Lübnan'a maliyeti 25 milyar dolar oldu." ifadelerini kullandı.
Türkiye’de 3.5 milyon Suriyeli var
Son verilere göre Türkiye’de geçici koruma altındaki kayıtlı Suriyeli sayısı 24 Ocak 2020 tarihi itibarıyla 2019’un son gününe göre 5 bin 175 kişi azalarak toplam 3 milyon 571 bin 175 kişi oldu.
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (BMMYK) 20 Haziran Dünya Mülteci Günü öncesi yayımladığı rapora göre dünya genelinde mülteci konumuna düşen ve sığınma arayan kişilerin sayısı rekor kırarak 70,8 milyona ulaştı. Bu rakamın yarısını ise çocuklar oluşturuyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın aktardığına göre Türkiye de Suriyeliler için 40 milyar dolar harcanmıştı.
Independent Türkçe, AA