Sezaryende genel anestezi uygulanan kadınların doğum sonrası depresyonu yaşama olasılığı çok daha yüksek

Ayrıca intihar düşünceleri veya kendine zarar vermeye daha fazla meyilliler

Postpartum Depresyon (PPD), anne ve çocuğun sağlığını ciddi şekilde etkileyen ve dikkate alınması gereken bir hastalıktır (Reuters)

Bir çalışma, sezaryen olurken genel anestezi uygulanan kadınların doğum sonrası depresyon, intihar düşünceleri veya kendine zarar verme eğiliminin daha yüksek olduğunu buldu.

Columbia Üniversitesi'nin hazırladığı raporda, genel anestezi uygulanan kadınların doğum sonrası depresyonundan muzdarip olma olasılığının, lokal anestezi uygulananlara göre yüzde 54 daha fazla olduğu bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çalışmaya göre genel anestezi uygulananların intihar ya da kendine zarar verme düşüncelerine dalma olasılıkları yüzde 91 daha fazlaydı.

Genel anestezi, tamamen bilinçsiz olmayı ve neler olup bittiğinden habersiz olmayı içerirken, lokal anestezide hasta tamamen bilinçli kalıyor ve vücudun küçük bir kısmı uyuşuyor.

2006-2013 arasında New York Eyalet hastanelerinde gerçekleştirilen sezaryenlerin taburcu kayıtlarını inceleyen araştırmacılar, toplam 428 bin 204 sezaryen vakasının 34 bin 356'sının, yani yüzde 8'inin, genel anestezi altında yapıldığını buldu.

Hastaneye kaldırılmayı gerektiren ciddi doğum sonrası depresyona ise yaklaşık yüzde 3'e tekabül eden bin 158 kadında rastlandı.

Son 15 yılda Amerika'da doğum sonrası depresyon 7 kat arttı ve artık her 7 kadından birini etkilerken yılda yaklaşık 550 bin yeni vakaya yol açıyor.

Raporun yazarlarından Jean Guglielminotti, “Sezaryenle doğumda genel anestezi, doğum sonrası depresyon riskini artırabilir çünkü annenin bebeğiyle ten temasını ve emzirmesini geciktirir ve sıklıkla daha akut ve kalıcı postpartum (doğum sonrası) ağrıyla sonuçlanır” dedi.
 

Bu durumlar çoğunlukla yeni annenin anesteziden genel memnuniyetsizliğiyle birleşir ve olumsuz zihinsel sağlık sonuçlarına yol açabilir.


Doktor Guglielminotti, genel anestezi uygulanan anneler için zararlı etkiler olabileceğine dair kanıtların arttığını söyledi.

Anesthesia and Analgesia'da yayınlanan çalışma, sezaryen doğumda kullanılan anestezi türünün kadınların doğum sonrası depresyonuna girmeleri olasılığı üzerindeki etkisini inceleyen ilk araştırma.

Raporun bir diğer yazarı Guohua Li “Bulgularımız sezaryenle doğum için genel anestezi kullanmaktan kaçınmanın ve genel anestezi uygulanan obstetrik hastalara ruh sağlığı taraması, danışmanlık ve diğer takip hizmetlerinin sağlanması gerekliliğinin altını çiziyor" dedi.

Ulusal Sağlık Hizmeti (NHS), doğum sonrası depresyonu birçok ebeveynin bebek sahibi olduktan sonra yaşadığı bir depresyon türü olarak tanımlıyor. Semptomlar arasında kalıcı bir hüzün hissi, düşük enerji, kaygı, uyku veya yeme alışkanlıklarındaki değişiklikler ve bebeğinizle bağ kurmada zorluk yer alabilir.

NHS'e göre, her 10 kadından birinden daha fazlası doğumdan sonraki bir yıl içinde doğum sonrası depresyondan muzdarip oluyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/health

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU