Elazığ depreminin ardından TMMOB uyardı: Yıkılmamış hasarlı yapılar için tedbir alınmamış durumda

Elazığ depreminin ardından artçı sarsıntılar sürüyor. TMMOB, bölgede yaptığı incelemelerde hasarlı yapılara ilişkin herhangi bir tedbirin alınmadığını bildirdi

Fotoğraf: İHA

Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) Yönetim Kurulu, Elazığ depremine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

24 Ocak Cuma günü saat 20.55’te merkez üssü Elazığ’ın Sivrice ilçesi olan çok şiddetli depremde onlarca kişinin hayatını kaybettiği ve bini aşkın kişinin de yaralandığı hatırlatılan açıklamada, yıkılan binalarda arama kurtarma çalışmalarının sürdüğü bildirildi.

Açıklamada, TMMOB Diyarbakır ve Malatya İl Koordinasyon kurullarının bünyesinde yönetici ve uzmanlardan oluşturulan ekiplerin bölgeye ulaştığı, Elazığ ve Malatya’da çalışmalarına başladığı aktarıldı.

Kriz masalarıyla temas kurulduğu da belirtilen açıklamada, “Çalışmalar yıkılan binalarda arama kurtarmaya yoğunlaşmış olup, yıkılmamış durumda olan hasarlı yapılara ilişkin herhangi bir tedbir alınmamış durumdadır” ifadesi kullanıldı.

Açıklamada ayrıca acil uyarılarda da bulunuldu:

Artçı sarsıntılar devam etmekte olup hasarlı yapılarda yıkıcı etki yapma olasılığı yüksektir.
Hasar oluşan yapılar güvenlik şeridi ile çevrilmeli içerisine hiçbir şekilde girilmemelidir.
Arama kurtarma çalışmalarının yanında hasarlı yapılara yönelik acil bir çalışma yapılmalı, gerekli tedbirler alınmalıdır.

‘Gerekli önlemler alınmamış’

Elazığ depreminin Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğu gerçeğini bir kez daha hatırlattığı vurgulanan açıklamada hasarlı yapılarla ilgili de uyarı yapıldı:

Ülkemiz dünyanın en etkin deprem kuşakları üzerinde yer almaktadır. Ne zaman nerede bir depremin olacağını kestirmek güç olsa da, her an ülkemizin herhangi bir yerinde orta büyüklükte veya yıkıcı nitelikte bir depremin olma olasılığı çok yüksektir. Orta büyüklükte meydana gelen depremlerin bile kırsal alanda bulunan yapı stokunda oldukça büyük oranda hasar meydana getirmesi depreme yönelik gerekli önlemlerin alınmadığının en açık göstergesidir. Her depremden sonra aynı acıları ve kayıpları yaşamamak için yer seçimi, yapı tasarımı, üretimi ve denetimi aşamalarında mühendislik biliminin, bilgisinin gerekleri tam olarak yerine getirilmeli, ülkemizin deprem ve afet planları geliştirilmeli, ülkemiz yapı stokunda gerekli mühendislik incelemeleri yapılarak riskli yapılardaki risklerin giderilmesi çalışmaları ivedilikle başlatılmalıdır.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU