Kurucuları arasında Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun da olduğu Bilim ve Sanat Vakfı (BİSAV) yönetimine 3 kişilik kayyum heyeti atanmasına “muhafazakar” sivil toplum örgütlerinden tepki gelmeye devam ediyor.
Dün yaptıkları açıklamalarla kayyum kararına tepki gösteren bir çok vakıf ve derneğe yenileri katıldı.
Anadolu Platformu ve Genç Derneği de karardan rahatsız olduklarını belirten açıklama yaparak BİSAV’a destek veren kuruluşların arasında yer aldı.
Dünden bu yana devam eden tepkilerin hakim tonu ise "tedirginlik" ve "endişe" oldu.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Anadolu Platformu’nun açıklamasında, “BİSAV yönetimine el konulması vicdanlarda kabul görmemiştir” denilerek, bu adımın “Vakıf kültürü ve sivil toplum çalışmalarında sorunlar yaşanmasına neden olacağı” ifade edildi.
Genç Derneği: Hatadan dönülmeli
Genç Derneği de “Hatadan Dönülmeli” başlıklı bir açıklama yaptı. Dernekten yapılan açıklamada “Bilim ve Sanat Vakfı’nın yanındayız, üzüntüleri üzüntümüzdür. Alınan kararlar vicdanları yaralamış, adalete olan güven duygumuzu sarsmıştır. Bir an önce hatadan dönülmeli arzumuzdur” denildi.
Kararı “üzüntüyle karşılayan” sivil toplum kuruluşlarından biri de İHH’ydı.
Vakıftan yapılan kamuoyu duyurusunda “Binlerce öğrencinin istifade ettiği, bağımsız düşünme ve üretme imkanı bulduğu Bilim ve Sanat Vakfı, başarıyla yürüttüğü çalışmalarını daha uzun yıllar sürdürmelidir” ifadeleri yer aldı.
Hukuk Vakfı'nın tepkisi Kanuni Vakfiyesi'nden
Hukuk Vakfı da Yönetim Kurulu imzasıyla açıklama yaptı. Hukuk Vakfı açıklamasında Kanuni Sultan Süleyman Vakfiyesi’nden şu sözlere yer verildi:
Vakfı değiştirmek, bozmak, nakletmek, eksiltmek, başka bir hale getirmek, iptal etmek, işlemez hale getirmek, ihmal etmek ve tebdil etmek helal olmaz. Kim onun şartlarından herhangi bir şeyi veya kaidelerinden herhangi bir kaideyi bozuk bir yorum ve geçersiz bir yöntemle değiştirir, iptal eder ve değiştirilmesi için uğraşır, feshedilmesine veya başka bir hale dönüştürülmesine kastederse haramı üstlenmiş, günaha girmiş ve masiyetleri irtikap etmiş olur.
İED: Endişe verici
İlmi Etüdler Derneği atılan adımı “endişe verici” olarak nitelendirerek, “Politik olanın üstünde bir duyarlılıkla, vakıf kurumunu ve ilmi üretim mecralarının bağımsızlığını korumak gerekir. Karar alıcıları bunun vebali ve vakıflarla ilgili doğuracağı ileri sonuçlar hususunda muhasebeye davet ediyoruz” dedi.
ÖNDER: Kaygı verici bir girişimdir
İmam Hatipliler Derneği ÖNDER de karara kayıtsız kalmadı. Dernek açıklamasında alınan kararı "tüm vakıfları, dernekleri ve sivil toplum kuruluşlarını ilgilendiren kaygı verici bir girişimdir" olarak nitelendirdi.
Mehmet Görmez: "Son gelişmeler hepimizi kaygı ve üzüntüye sevketmektedir"
Diyanet İşleri eski Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez de BİSAV kararına kişisel Twitter hesabından tepki gösterdi. Görmez, "İlim ve Sanat Vakfı üzerinden yaşanan son gelişmeler hepimizi kaygı ve üzüntüye sevketmektedir. Yetki ve sorumluluk sahibi tüm kardeşlerimizi bu meseleleri hukuk ve kardeşlik ahlakı çerçevesinde halletmek üzere biran önce harekete geçmeye ve insiyatif almaya davet ediyorum" ifadelerini kullandı.
İslam Ümmetinin bütün ocaklarına ateşler düştüğü ve mazlumların umudu Türkiye’nin yedi cephede bu ateşleri söndürmeye çalıştığı bir zaman diliminde Bilim ve Sanat Vakfı üzerinden yaşanan son gelişmeler hepimizi kaygı ve üzüntüye sevketmektedir.
— Mehmet Görmez (@DIBMehmetGormez) January 22, 2020
Boğaziçi Yöneticiler Vakfı açıklamasında, “Toplumumuzda özel bir yeri olan ve kökü yüzyıllar öncesine dayanan vakıf kurumuna karşı gerçekleştirilen haksız müdahalelerin, yarın çok daha derin yaralara yol açmasından ve bu tarz hatalı fiilleri işleyenleri tarih önünde sorumlu bir duruma düşürmesinden endişe duymaktayız. Fakat tüm menfi gelişmelere rağmen Bilim ve Sanat Vakfı’nı kuran ve sürdüren gönüllülük ruhunun, inşallah her daim devam edeceğine dair umudumuzu muhafaza etmekteyiz” ifadeleri yer aldı.
VGM: Kayyum ataması değil
Daha önce Halkbakn ile mali sorunlar yaşayan İstanbul Şehir Üniversitesi’nin yönetimi, garantör üniversite sıfatıyla Marmara Üniversitesi’ne devredilmişti. Bilim ve Sanat Vakfı yönetimine Vakıflar Genel Müdürlüğü (VGM) tarafından komisyon atanması bu sürecin devamı.
VGM, yapılan işlemin bir “kayyum atama olmadığı” görüşünde. Genel Müdürlükten yapılan açıklamada, “Yapılan işlemin yasanın amir hükmünün ifasından ibaret olduğu” idda edilerek eylemin vakfın tüzel kişiliğinin korunması, maddi varlıklarına ve kuruluş amaçlarına sahip çıkılması eylemi olduğu ifade edildi.
Hakkı Savunanlar Platformu da yaptığı açıklamada kayyum uygulamasına tepki gösterdi.
Platformun açıklamasında, “Hükümeti demokrasi ve hukuk devletine olan inancı sarsan bu ve buna benzer vahim ve endişe verici hatalardan derhal dönmeye davet ediyoruz” denildi.
Kamuoyunda “muhafazakar” kimlikleriyle bilinen çok sayıda vakıf ve dernek ise VGM’nin bu açıklamasından tatmin olmuş değil.
BİSAV’a destek açıklayan vakıflar arasında İnsan ve Medeniyet Hareketi, ÖNDER, Çocuk Vakfı, Aksa Eğitim ve Dayanışma Vakfı, Mazlumder, Özgürder, Medeniyet Vakfı, Umran Hareketi, İstikamet Vakfı, Yedi Hilal Derneği, Siyer Vakfı, Hukukçular Derneği, Akabe Vakfı ve İGİAD da bulunuyor.
Independent Türkçe