Venezuela Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido’yu geçici devlet başkanı olarak tanıyan ülkelere İsrail ve Avustralya da katıldı.
Son açıklama Avustralya’dan geldi. Avustralya Dışişleri Bakanı Marise Payne seçim yapılıncaya kadar Guaido’yu desteklediklerini ve geçici devlet başkanı olarak tanıdıklarını söyledi. Payne Venezuela’daki tüm partileri barışçıl çözüm için yapıcı bir şekilde çalışmaya çağırdı.
Juan Guaido’yu geçici devlet başkanı olarak tanıyan diğer bir ülke de İsrail. Başbakan Binyamin Netanyahu “İsrail de ABD, Kanada, birçok Latin Amerika ve Avrupa ülkesine katılarak Venezuela'daki yeni yönetimi tanıdı" ifadesini kullandı.
“Erken seçim olmazsa Guaido’yu tanırız”
Haftasonu Avrupa ülkelerinden de Venezuela’da Guaido’yu geçici devlet başkanı olarak tanımaya hazır oldukları yönünde açıklamalar geldi.
İngiltere, Almanya, Hollanda ve Fransa Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’ya erken seçim kararı alması yönünde çağrı yaptı. Özgür, şeffaf ve demokratik seçim kararı alınmazsa Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido’yu geçici devlet başkanı olarak tanımaya hazır olduklarını açıkladılar. Fransa ve Hollanda seçim kararı alınması için 8 günlük bir süre de verdi. Bu süre 2 Şubat Cumartesi günü dolacak.
Venezuela’da hangi ülke kimi destekliyor?
Venezuela'da muhalefet ve iktidar yanlılarının 23 Ocak Çarşamba günü düzenlediği mitingler bir anda dünya gündeminde ilk sıraya yerleşti.
Çoğunluğu muhalefetin elindeki Ulusal Meclisin Başkanı Juan Guaido, muhaliflerin mitinginde kendini geçici devlet başkanı ilan etti ve başta ABD olmak üzere Kanada, Kolombiya, Peru, Ekvador, Paraguay, Brezilya, Şili, Panama, Arjantin, Kosta Rika ve Guatemala gibi ülkeler tarafından tanıdı.
Meksika, Türkiye, Rusya, Küba, Çin ve Bolivya ise Maduro hükümetine destek verdi. Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro da gelişmeler üzerine ABD ile diplomatik ve politik ilişkileri kestiğini açıkladı. Maduro, daha sonra yaptığı başka bir açıklamada, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkinin bittiğini fakat ticari ilişkinin süreceğini kaydetti.