Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’ya muhalif Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido’nun, kendini “Geçici Meclis Başkanı” ilan etmesinden önce ABD’den destek aldığı ve bazı gizli görüşmeler yürüttüğü öne sürüldü.
Wall Street Journal’ın üst düzey bir yetkiliye dayandırdığı haberine göre ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Guaido ile telefonda görüşerek Anayasa’daki ilgili maddeden hareketle başkanlığını ilan etmesi durumunda ABD'nin kendisini resmi olarak tanıyacağını söyledi.
New York merkezli haber ajansı Associated Press (AP) de birden fazla yetkiliye dayandırdığı haberinde Guaido'nun bir süredir gizli görüşmeler yürüttüğünü açıkladı.
"Kolombiya sınırından gizlice çıktı"
Başkent Caracas’ın sürgündeki eski belediye başkanı Antonio Ledezma’nın AP’ye verdiği röportaja göre Guaido, aralık ayı ortasında Washington, Kolombiya ve Brezilya’ya gizli seyahatler düzenleyerek, muhalefetin stratejisi konusunda yetkilileri bilgilendirdi. Muhalefetin binlerce kişinin katılımıyla gerçekleşen protestolar, 2018 Devlet Başkanlığı seçimlerini kazanan Maduro’nun 10 Ocak’taki yemin töreniyle aynı dönemde organize edildi.
Adının açıklanmaması koşuluyla konuşan, hükümet karşıtı bir kaynak ise Guaido’nun görüşmeler için Kolombiya sınırından gizli yollarla çıkış yaptığını savundu. Guadio’nun bunu yapmasının nedeni ise muhalefeti destekleyenleri havaalanlarında gördüğü muamele ve seyahat yasağı getirilmesi riski.
"Akıl hocasıyla aracılar vasıtasıyla görüştü"
Aynı kaynak, 35 yaşındaki muhalif liderin şifreli mesaj kullandığını söylerken, Amerikalı bir yetkili ise Guaido’nun “akıl hocası”, partisinin lideri, ev hapsindeki Leopoldo Lopez ile görüşebilmek için aracılar kullanıldığını açıkladı. Lopez, 2014’teki gösterilerde tutuklanmış, 2017’ye kadar hapis yattıktan sonra cezası ev hapsine çevrilmişti.
Kanada kilit oyuncu
AP’nin haberine göre gizli yürütülen görüşmelerde kilit rolü Lima Grup üyesi Kanada oynadı. İsmini vermek istemeyen Kanadalı bir yetkili, Maduro’nun yemin töreninden bir gece önce Guaido’nun Kanada Dışişleri Bakanı Chrystia Freeland’le görüştüğünü ve Kanada hükümetinden destek aldığını söyledi.
Venezuela’da 2014’ten bu yana devam eden ekonomik krizi ve iç karışıklıklara çözüm bulmak adına 2017’de toplanan Lima Grup’a üye ülkeler şöyle: Arjantin, Brezilya, Guatemala, Guyana, Kanada, Kolombiya, Kosta Rika, Honduras, Panama, Paraguay, Santa Lucia, Şili, Peru ve Meksika.
"Maduro'ya karşı Trump desteği şarttı"
“Venezuela’daki muhalefet beş yıl sonra ilk kez anlamlı bir şekilde birleşti” diyen yetkiliye göre Maduro’ya karşı durmak ancak Trump yönetiminden güçlü bir destekle olabilirdi.
Trump’ın Ağustos 2017’de New Jersey’de yaptığı bir açıklamada Venezuela krizinde “askeri operasyon masada” dediğini hatırlatan AP, sonraki haftalarda ABD Başkanı’nın Maduro’ya karşı söylemlerinin arttığını ve Birleşmiş Milletler Genel Konseyi’ne çağrıda bulunduğunu vurguladı.
Maduro: İlişkiler bitti; Trump: Elçiliği kapatmayacağım
Çoğunluğu muhalefetin elindeki Ulusal Meclisin Başkanı Juan Guaido, muhaliflerin 23 Ocak’taki mitinginde kendisini geçici devlet başkanı ilan etmiş ve başta ABD olmak üzere Kanada, Kolombiya, Peru, Ekvador, Paraguay, Brezilya, Şili, Panama, Arjantin, Kosta Rika ve Guatemala gibi ülkeler tarafından tanınmıştı.
Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ise başkent Caracas'taki Devlet Başkanlığı Sarayı Miraflores'in balkonundan binlerce Venezuelalıya seslenmiş, ABD ile tüm ilişkileri kestiğini ve bu ülkenin diplomatlarına Venezuela'yı terk etmeleri için 72 saat süre tanıdığını açıklamıştı.
ABD Başkanı Donald Trump yönetimi, başta bu talebi kabul etmeyerek ABD Büyükelçiliğinin açık tutulacağını açıklamış ancak dün personel sayısının güvenlik sebebiyle azaltılacağını belirtmişti.