Ameliyata giren itfaiyeciler anlattı: Cerrah titizliğiyle çalıştık

Antalya'da geçirdiği trafik kazasında yüzüne bariyer demiri saplanan gencin ameliyatına doktorlarla birlikte giren 3 itfaiye eri o günü anlattı. İlk kez ameliyathanede çalıştıklarını söyleyen ekip üyeleri, yakınlarının bile yaptıkları işe inanamadıklarını

Antalya’nın Alanya ilçesinde yılın ilk günü kullandığı otomobille kaza yapan 23 yaşındaki Emre Gündoğan, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’ne kaldırıldı. Acil olarak ameliyata alınan genç adamın yüzüne bariyerin demirinin saplandığını gören doktorlar ameliyathaneye itfaiye ekibi çağırdı.

Türkiye'nin ilk yüz naklini gerçekleştiren ekibin yönlendirmesiyle ameliyathaneye giren itfaiye erleri Aytaç Topaç (30), Hasan Gökmen (26) ve Mehmet Toka'nın (30) vakit kaybetmeden yola çıkarak, ameliyat ekibine dahil oldu.

Önlük, maske, bone ve eldiven giyerek operasyona katılan itfaiyeciler, hastanın titreşim ve basınçtan zarar görmemesi için küçük bir kesici kullandı. Titiz bir şekilde çalışan itfaiye erleri demiri keserek yakınlarındaki damarlara zarar vermemeden yaralının yüzünden çıkarttı.

Eşime söyledim, inanmadı

İtfaiye eri Aytaç Topaç, hastaneye ulaşınca doktorların olay hakkında kendilerine bilgi verdiğini, gerekli ekipmanları yanlarına alarak operasyona dahil olduklarını söyledi.

Topaç, ameliyathanede yaşadıklarını ise şöyle anlattı:

10 yıllık meslek hayatımda ilk defa ameliyathanede bir kurtarma operasyonu yaptım. Acil servislerde yüzük kesme, kola, bacağa saplanan demirleri kesme gibi bu tarz müdahalelerimiz oluyordu. Farklı bir deneyim oldu.

Doktorlar da çok güzel karşıladı. 15 kişilik büyük bir ekip vardı. Türkiye'nin ilk yüz naklini yapan ekiple çalışmak güzel bir duyguydu. Ameliyathanede herkes ne yaptığımızı merak etti.

Ameliyathaneden çıkıp evime gidince eşim 'Günün nasıl geçti?' diye sordu. 'İyi bugün de ameliyathanedeydik' dedim. Dalga geçtiğimi düşündü, inanmadı. Olayı anlatınca çok şaşırdı.

Bizim için her şeyden önce bir canın kurtarılmasıydı. Umarım trafik kazası geçiren kardeşimiz sağlıklı bir ömür sürer.

Alanlarının en iyileri ile çalıştık

Her şartta çalışmak için eğitim aldıklarını anlatan Hasan Gökmen ise şunları söyledi:

Alanlarında dünyanın en iyi hocalarıyla yan yana çalıştığımız için mutluyuz. Koordineli bir çalışma oldu. Biz de cerrah titizliğiyle çalıştık. Meslek hayatımızda unutamayacağımız bir an oldu. Bir canı da kurtarmanın mutluluğunu yaşadık. Meslektaşlarımıza ve arkadaşlarımıza ameliyathanede çalıştığımıza inandırmakta güçlük çektik. Herkes 'şaka yapma' gibi tepkiler verdi.

Mehmet Toka ise doktorların soğukkanlı tavırlarının ameliyathanede kendilerini rahatlattığını, hastaya zarar vermemek için iyi bir ekip çalışması yürüttüklerini ifade etti.
 

Damara zarar vermeden çıkarttılar

Ameliyatı gerçekleştiren Akdeniz Üniversitesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özlenen Özkan, itfaiye ekiplerinin yardımları sayesinde demiri herhangi bir damara zarar vermeden çıkarttıklarını dile getirdi.

İtfaiye erlerine teşekkür eden Özkan, "Ben de meslek hayatımda ilk defa itfaiye erleriyle ameliyat yaptım. Farklı bir deneyim oldu. İşlerinde çok başarılılardı." dedi.

Hastanın sağlık durumunun iyi olduğunu vurgulayan Özkan, hastanın gözünün görüp görmeyeceğine ilişkin değerlendirmenin ilerleyen aşamada ilgili bölümün doktorları tarafından yapılacağını kaydetti.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU