Trump, çoğunluğu Müslüman olan ülkelere tekrar seyahat yasağı getirebilir

Beyaz Saray, çoğunluğu Müslüman olan ülkeleri etkileyen göçmen seyahat kısıtlamalarını genişletmeye hazırlanıyor

Donald Trump yönetimi, çoğunluğu Müslüman olan birçok ülkeden ABD'ye seyahati kısıtlayan seyahat yasağını genişletmeye hazırlanıyor (AP)

ABD'nin insanların ülkeye girmesini tek taraflı olarak engelleyemeyeceğini savunan protestolara ve sürüncemeli yasal mücadelelere rağmen, Donald Trump'ın çoğunluğu Müslüman olan ülkeleri etkileyen kötücül seyahat yasağını yeniden yürürlüğe koymayı düşündüğü belirtildi.

Associated Press'e göre Beyaz Saray, yönetimin Ocak 2017'de hazırladığı ve başkanın bir dizi idari faaliyet aracılığıyla düzenlediği, birçok Müslüman çoğunluklu ülkenin vatandaşlarının ABD'ye seyahatini ciddi derecede kısıtlayan yasağı genişletmeyi düşünüyor.

AP'nin haberine göre, bu son yineleme 7 ülkeden daha ABD'ye seyahatleri ciddi şekilde kısıtlayabilir.

Birçok yasal zorluğa ve sınırlama kararına rağmen İran, Libya, Kuzey Kore, Somali, Suriye, Venezuela ve Yemen vatandaşları için yasak devam ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Etkilenen 7 ülkenin 5'inde nüfusun çoğunluğu Müslüman.

AP, yönetimin bu son tasarısından etkilenecek ülkelerin adlarının karartıldığı, düzenlenmiş belgeden bahsetse de habere göre Trump'ın bu politikasına aşina bir kişi, başkanın daha önce listeden kaldırılan Çad, Sudan ve Irak gibi ülkelerden seyahati yasaklamak üzere yeniden girişimde bulunabileceğini söylüyor.

Buzzfeed tarafından elde edilen belgenin taslağı, ABD İç Güvenlik Bakanlığı'nın önerdiği en son listedeki ülkelerin, “kimlik yönetimi” ve 200 ülkeyi ele alan güvenlik protokolü incelemelerinde kullanılan "yeni, gelişmiş yöntemle elde edilen sonuçların gösterdiği üzere temel kriterleri karşılamakta yetersiz kaldığını" belirtiyor.

 

 

Başkanın emri, bu bölgelerden seyahat eden kişilerin “ABD'nin çıkarlarına zarar verdiğini ve girişlerinin belirli kısıtlamalara, sınırlamalara ve istisnalara tabi olması gerektiğini” söylüyor.

Belgelere göre, önerilen kısıtlamalar “ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından verilen tüm göçmen vizelerinin" yaklaşık yüzde 2,5'ini etkileyecek.

Bir grup Demokrat yetkilinin getirdiği mevzuat, seyahat kısıtlamalarında belirleyici bir faktör olarak dini ayrımcılığı yasaklayacak ve başkanın neden ülkeleri seyahat kısıtlaması konusunda hedef aldığını açıkça belirtmesini gerektirecek.

Trump yönetiminin en son tasarısı, göç odaklı yeni bir seçim yılının ortasında, "sıfır tolerans" sınır güvenliğinden ABD genelinde binlerce kişiyi hapseden göçmen gözaltı merkezlerinin genişletilmesine kadar Trump'ın sert göçmenlik karşıtı çabalarının ardından geldi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU