Hindistan aylar sonra diplomatların Keşmir'e girişine izin verdi, bazı ülkeler "özgür dolaşım hakkı" tanınmayınca daveti reddetti

Konuk heyetin bölgede tutuklu parti liderlerini görmelerine müsaade edilmeyeceği belirtildi

Srinagar'da yabancı diplomatları taşıdığı düşünülen konvoy (Reuters) 

Yabancı diplomatlar, Yeni Delhi yönetiminin Cammu Keşmir’in 5 Ağustos 2019’da özerk statüsünü kaldırmasından bu yana bölgenin başkenti Srinagar’a ilk kez ziyarette bulundu.

Reuters’ın haberine göre Avrupalı devletlerin de aralarında bulunduğu bazı ülkelerin temsilcileriyse “özgür dolaşım” izninin verilmemesi nedeniyle ziyarete katılmayı reddetti.

Hindistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Raveesh Kumar, aralarında ABD’nin de olduğu 15 ülkeden diplomatın “hükümetin bölgede durumu normalleştirmek adına sarf ettiği çabaları birinci elden görmek için” iki günlük gezi düzenlediğini belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak habere göre diplomatların Keşmir’de iki önemli siyasi partinin liderleri olan Ömer Abdullah ve Mehbuba Müfti’yle görüşmelerine izin verilmeyeceği kaydedildi.

Abdullah ve Müfti, geçen yıl ağustos ayında uygulanan baskı sırasında tutuklanan yüzlerce siyasi lider ve sivil toplum önderinin arasında bulunuyor.

Programa katılan büyükelçilerle görüşen 8 gazeteciden biri olan Muhammed Selim Pandit, “Konuk heyete, halkın duygularının özel statünün iptaliyle birlikte derinden yaralandığını söyledik” dedi.

Heyette yer alan büyükelçilerin çoğunun Togo, Nijer ve Guyana gibi küçük ülkelerden geldiği ifade edilirken, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin yanı sıra Hindistan’ın Ortadoğu’daki müttefiklerinden de geziye katılanlar olmadığı ifade edildi. 

Planla ilgili bilgi sahibi olan yetkililere ve Yeni Delhi’deki iki yabancı diplomattan edinilen bilgiye göre, bazı ülkelerin Yeni Delhi yönetiminin bölgede uyguladığı sert önlemler nedeniyle programa katılmayı reddettiği belirtildi.

Hindistan’ın bölgenin özel statüsünü kaldırması sonrası artan baskıları uluslararası düzeyde tepki toplarken, birçok ülkeden diplomatlar Hindistan Dışişleri Bakanlığı’na Keşmir’deki insan hakları ihlallerine dair kaygılarını iletmişti.

Aralarında diplomatlar, insan hakları grupları ve gazetecilerin de olduğu yabancı gözlemcilerin bölgeye girişi sıkı sıkı denetleniyor. İnternete erişimin kısıtlandığı bölgeye diğer ülkelerden gelen gazetecilere geçen yıl ağustostan bu yana giriş izni verilmiyor.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU