Meme kanseri dünya genelinde her 8 kadından birini etkiliyor. Akciğer kanserinin ardından kadınlarda en çok ölüme yol açan kanser türü olan meme kanserini teşhiste yapay zekanın kullanılması dünya genelinde milyonlarca kişinin hayatını kurtarabilir.
Amerikan Kanser Derneği’ne göre uzman radyologlar mamografileri incelerken meme kanserlerinin yüzde 20’sini gözden kaçırıyor. Ayrıca 10 yıllık dönemde röntgen çektiren kadınların yarısında “yalancı pozitif” (hastalığı olmayana kanser teşhisi konulması) sonuçlar ortaya çıkıyor.
Bilimsel yayın Nature’da çarşamba günü yayımlanan bir makaleye göre, yapay zeka meme kanserini teşhiste en önemli yöntem olan mamografi (meme röntgen filmi) görüntülemelerinde insanlardan daha başarılı oldu.
Eylül ayında Google Health'le birleşen Google Alphabet’in DeepMind yapay zeka biriminin fonladığı araştırmanın bulgularına göre, Google’ın yapay zeka sistemi, meme kanserini teşhiste uzman radyologlar kadar iyi hatta yanlış teşhis oranlarında daha iyi.
Araştırmanın yazarlarından Chicago’daki Northwestern Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Mozziyar Etemadi, bulgularının meme kanserinin erken teşhisinde önemli bir ilerleme olabileceğini söyledi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Birleşik Krallık Ulusal Sağlık Hizmeti (NHS) ve Londra Imperial College’dan araştırmacıların yer aldığı ekip, yapay zeka sistemini on binlerce mamografide meme kanserini tespit emesi için eğitti.
Ardından sistemin performansı ABD’den alınan yaklaşık 26 bin, Birleşik Krallık’tan (BK) alınan yaklaşık 3100 mamografi ile karşılaştırıldı.
Araştırma, yapay zekanın uzman radyologlarla benzer oranda meme kanserini teşhis ettiğini ama aynı zamanda ABD’den alınan örneklerde “yalancı pozitif” oranını yüzde 5,7, BK’dan alınan örneklerde de bu oranı yüzde 1,2 azalttığını ortaya koydu.
Yapay zeka ayrıca hatalı şekilde normal teşhisi alma (yalancı negatif) oranlarını da ABD'deki örneklerde yüzde 9,4, BK'daki örneklerde de yüzde 2,7 oranında azalttı.
Rakamlardaki bu farklılık aslında iki ülkede mamografilerin farklı şekilde okunması nedeniyle oluşuyor. ABD'de yapılan testin sonuçlarını sadece bir radyolog inceliyor ve testler her 2 yılda bir yapılıyor. Birleşik Krallık'taysa testler her 3 yılda bir yapılıyor ve her test iki radyolog tarafından inceleniyor, uyuşmazlık oluştuğunda üçüncü uzmana danışılıyor.
Araştırmada bilim insanları yaptıkları farklı bir deneyde de yapay zekanın meme kanserini doğru olarak tespit etmede 6 radyoloji uzmanından oluşan gruba karşı daha iyi performans gösterdiğini belirledi.
Harvard Tıp Fakültesi'ne bağlı Massachusetts Genel Hastanesi'nin meme görüntüleme departmanının şefi Connie Lehman son bulguların daha önce yapay zekaların mamaografilerdeki kanser teşhisini iyileştirilmesi için yapılan farklı çalışmalarla uyumlu olduğunu söyledi.
Hastanelerdeki mevcut bilgisayar destekli programların radyologların görebileceği belirtilere dikkat etmek için geliştirildiğini söyleyen Lehman, yapay zekanınsa insanların algılamakta güçlük çektiği ipuçlarını yakalayabileceğini vurguladı.
Bilim insanları bu konuda daha fazla çalışma yapılması gerektiğini vurgularken yapay zeka teknolojisinin bir gün kanser teşhislerinde daha fazla rol oynamasını umuyor.
Independent Türkçe için derleyen: Keremcan Karabatak
© The Independentturkish