Kürtaj olmayı istemesine rağmen bunu başaramayan Filistinli bir kadın, güvenli bir yer bulamadığını, bu nedenle bu fikirden vazgeçtiğini söyledi. Konuya dair şu açıklamalarda bulundu:
"Hamile olduğumu öğrendiğimde çok şaşırdım. Kendimden nefret ettim. Bebek bakmak istememem nedeniyle onu dünyaya getirmek de istemedim. Ancak eşim doğurmam konusunda ısrar etti. Kürtaj olmak için güvenli bir yer de bulamadım. Bu nedenle kürtaj fikrinden vazgeçip, içinde bulunduğum durumdan nefret ederek hamileliğimi tamamladım"
Bir diğer kadın da hamileliği nedeniyle maruz kaldığı psikolojik rahatsızlığı ve kürtaj olduktan sonra yaşadığı fiziksel acıya işaret etti.
Filistin Aile Planlaması ve Korunması Derneği ile Sağlık Bakanlığı, özel merkezlerde tıbbi gözetim altında yapılan güvenli kürtajlar ile kendine kendine düşük yapma veya yetkin olmayan kişilerce yapılan kürtajlara dikkat çekmek amacıyla bir rapor hazırladı.
Rapora göre Filistinli kadınların kürtaj olmak için birçok sebebi var.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Anne veya bebek için hayati tehlike olduğu hallerde kadınlar bunu bir zorunluluk olarak yapıyor.
Ancak ekonomik sıkıntı, istem dışı hamilelik, eşlerin ayrılması, eğitimi tamamlama arzusu veya işe öncelik verme gibi durumlarda da kadınlar isteğe bağlı olarak kürtaja başvurabiliyor.
Kadınlar neden güvensiz olan kürtaja yöneliyor?
Kürtajların çoğu doktor, ebe veya hemşireler tarafından yapılırken bazı durumlarda hamile kadınlar kendi kendilerine veya kayınvalidelerinin yardımıyla bazı haplar ve temizlik maddeleri içerek ya da ağır eşyalar kaldırarak bebeklerini düşürmeye çalışıyor.
Kadınlar bu kararı bazen tek başına alırken bazı durumlarda eşin baskısı ile veya ortak kararla yapılıyor.
Söz konusu raporun yayınlanmasından sonra "araştırmanın bekar kadınlar arasında zina ve kürtajı teşvik ettiği" gerekçesiyle Filistin Aile Planlaması ve Korunması Derneği ile Sağlık Bakanlığı’na yoğun tepkiler geldi.
Sağlık Bakanlığı’na bağlı Kadın Sağlığı ve Gelişimi Bölümü Müdürü Maha Avad ise söz konusu eleştirileri reddetti.
Avad bu raporun evli kadınları doğum kontrol yöntemleri hakkında bilgilendirme ve kimyasal madde içme, zıplama veya aşırı dozda alınması halinde ölüme neden olacak ilaçlarla yapılan güvensiz kürtaj ve düşük yöntemlerinden uzak tutma amacı taşıdığını söyledi.
Kürtaja yönelik fıkhi şartlar
Şeyh Cuma Hamdan, İslam dininin kürtajı iki açıdan ele aldığını dile getirdi.
Hamdan’a göre bunlardan ilki, hamilelik 120 günü aşmadığı zaman, yani cenine ruh üflenmeden buna izin verilebilmesi.
İkinci durum ise en az üç uzmandan oluşan bir doktor kurulu tarafından annenin hayatı için gerçek bir risk olduğunun bildirilmesi hariç kürtajın yasak olarak görülmesi.
Kürtaj hapis ile cezalandırılan bir suç
Filistin yasasına göre kürtaj suç.
Batı Şeria'da 1960 tarihli Ürdün yasası uygulanıyor.
Söz konusu yasaya göre kendi kendine kürtaj olmaya veya düşük yapmaya çalışan her kadın altı aydan üç yıla kadar hapis cezasına çarptırılıyor.
Kadının rızasıyla kürtaj işlemine yardım edenler de bir ila üç yıl arasında hapis cezası alıyor. Bu kişiler kadının ölmesi halinde ise beş yıldan az olmamak kaydıyla ağır işlerde çalıştırılıyor.
Yasalarda bir kadının rızası olmadan düşük yapmasına neden olanlar için de cezalar var. Bu suçu işleyenler 10 yılı geçmeyen bir süre boyunca ağır işlerde çalışmaya mahkum ediliyor.
Fakat 1936 tarihli Mısır yasalarının uygulandığı Gazze Şeridi'nde bu konudaki cezalar daha ağır.
Kürtaj olan kadına zehirli veya zararlı bir madde vererek yardım edenler 14 yıl hapis cezasına çarptırılıyor.
Kürtaj kişisel özgürlük mü yoksa cinayet mi?
Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) son verilerine göre dünya genelinde güvenli veya güvensiz şartlar altında yılda 46 milyon kürtaj gerçekleşiyor.
Ancak Filistin’deki tüm kürtaj işlemlerinin lisanslı sağlık merkezlerinde gerçekleştirilmemesi nedeniyle ülkede kürtaj olan evli kadınların sayısı kesin olarak bilinmiyor.
Kadınlar da tıbbi sebeplerden dolayı yapılan kürtaj haricinde bu konuda konuşmaktan kaçınıyor.
Toplumda kürtaj, dini ve hukuki açıdan reddedilen bir tabu sayılırken bazı insanlar kürtaj ve şartlarının dinde açık olduğunu ve bireysel görüşlere güvenerek kürtaj olmanın caiz olmadığını düşünüyor.
Bir diğer grup ise kürtajın ‘öldürmek’ anlamına geldiğine dikkat çekerek kürtaj olmayı düşünmek yerine hamile kalmadan önce iyice düşünmek gerektiğini ifade ediyor. Bununla birlikte kürtajın bir kadının fiziksel ve psikolojik sağlığına yönelik olumsuz etkileri olduğu de vurgulanıyor.
Fakat bazı insanlar kürtaj olmayı "kişisel özgürlük" olarak nitelendirerek ekonomik veya sosyal yetersizlik ile bebeğin özürlü doğma ihtimali halinde buna izin verilebileceği görüşünde.
Tecavüz ve ensest ilişkilere dikkat çekenler ise daha sonra sosyal ve ailevi sıkıntılara neden olabileceği düşüncesiyle kürtajı sadece hamileliğin ilk aşamalarında desteklediklerini ifade ediyor.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
Independent Türkçe için çeviren: Ebru Karalar
independentarabia.com/node/78906