Atina'daki Politeknik Ayaklanması anmasına Filistin damga vurdu

İsrail Dışişleri Bakanlığı, bölgedeki Yahudilere kimliğini gizleme çağrısı yaptı

Yürüyüşte, 51 yıl öncesinin sloganı "Ekmek, eğitim, özgürlük" yine dillerden düşmedi (Reuters)

Atina'daki Politeknik Üniversitesi ayaklanmasının 51. yıldönümü dolayısıyla Yunanistan'ın başkentinde çeşitli eylemler yapıldı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

5 bin 500'ü aşkın polis memurunun görevlendirildiği kentte yoğun güvenlik önlemleri alındı. Çevik kuvvet, drone ve helikopterler, ABD ve İsrail'in diplomatik temsilciliklerinin de aralarında bulunduğu kritik yerleri korumakla görevlendirildi. 

Kent merkezinin büyük kısmı trafiğe kapatıldı. Pek çok metro istasyonunun faaliyetine ara verildi. 

Ana yürüyüşe 25 bin civarında kişi katılırken polis 110 kişinin yürüyüş öncesindeki güvenlik kontrollerinde gözaltına alındığını bildirdi. 

24 kişinin öldürülmesini temsilen kan lekeli Yunanistan bayrağının taşındığı yürüyüş, dün 13.00 sularında Politeknik Üniversitesi kampüsünde başladı.

Bu yılın teması, Gazze savaşı olarak belirlendiği için pek çok göstericide Filistin bayrağı görüldü. 

Reuters

Sopalı kızıl bayraklarla askeri cuntayı protesto eden öğrenciler dikkat çekti (Reuters)


Yunanistan Komünist Partisi, PASOK, SYRIZA, MERA25 ve Yeni Sol gibi partiler, sendikalar, sivil toplum kuruluşları, faşizm karşıtı örgütler ve anarşistler, Washington'ın Yunanistan'daki askeri cuntaya desteğini protesto etmek için önce ABD Büyükelçiliği'ne gitti. 

Reuters

ABD Büyükelçiliği önünde meşaleler de yakıldı (Reuters)


Sonraki güzergahsa İsrail Büyükelçiliği oldu. Binlerce kişi "Filistin'e özgürlük" sloganlarıyla bir yılı aşkın süredir devam eden katliama tepki gösterdi. Geleneksel Filistin kıyafetleri giyenler de dikkatlerden kaçmadı.

Reuters

ABD ve İsrail'in diplomatik temsilcilikleri önünde bağıranlar arasında Filistinliler de vardı (Reuters)


Yürüyüş sonrasında daha küçük gruplar gecenin ilerleyen saatlerine kadar polisle çatıştı. 


Bu eylemlerin tansiyonu yükseltebileceğini düşünen İsrail Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan'daki yurttaşlarına kimliklerini gizleme çağrısı yaptı. Yahudilerin özellikle Atina ve Selanik'teki diplomatik temsilciliklerden uzak kalmaları için uyarıda bulunuldu.

Selanik, Patra, Kandiye gibi pek çok kentte konuyla ilgili gösteriler düzenlendi. Selanik'teki eylemci sayısının 8 bini bulurken yürüyüş sonrasında biber gazı sıkan polise molotofkokteylleri fırlatıldı. 


Diğer yandan Başbakan Kiryakos Miçotakis de sosyal medya hesaplarından bir mesaj yayımladı. Politeknik Ayaklanması'nı hiçbir partinin istismar etmemesi gerektiğini savunurken bu tarihi eylemin demokrasiye bağlılık, birlikteliğe inanç ve daha iyi bir yaşam umudu anlamlarına geldiğini öne sürdü. 

17 Kasım 1973 sabahı Politeknik Üniversitesi'ne gönderilen tank, üniversite merkez kapısını yıkarak içeri girmişti. 

Öğrencilerin üniversiteden çıkarılmasına rağmen olaylar devam ederken başta Politeknik binası olmak üzere Atina çevresinde çok sayıda kişi, polis ve asker müdahalesiyle hayatını kaybetmiş ve yaralanmıştı.

Olaylarda hayatını kaybedenlerin sayısı uzun yıllar kesinliğe kavuşturulamasa da Ulusal Araştırma Merkezi, 2003'te rakamı 24 olarak belirlemişti.

Bu nedenle, cunta rejimi için sonun başlangıcı olarak kabul edilen 17 Kasım direnişi, her yıl geleneksel olarak Politeknik Üniversitesi önünde başlayan ve Parlamento binasının bulunduğu Sintagma Meydanı'ndan geçerek ABD'nin Atina Büyükelçiliği'ne uzanan yürüyüşle anılıyor.


Independent Türkçe, AFP, Greek Reporter, Jerusalem Post, AA

DAHA FAZLA HABER OKU