Kendini temizleyen plastik tüm bakteri türlerini püskürtüyor

Şeffaf kaplama, hayati risk oluşturan patojenlerin yayılmasını önlemek için hastanelerde ve hatta mutfaklarda gerekli aparatları kaplamada kullanılabilir

Mikroskop görüntüleri, bu yeni yüzeye hemen hemen hiç bakteri geçemediğini ortaya çıkardı (McMaster University / JD Howell)

MRSA gibi antibiyotiklere dirençli bakteriler de dahil olmak üzere her türlü bakteri türünü püskürten ve kendi kendini temizleyen çığır açıcı plastik yüzey, hastanelerden mutfaklara kadar değişik ortamlarda tehlikeli mikropların taşınmasını önlemeye yardımcı olabilir.

Geleneksel şeffaf kaplamanın işlem görmüş bir biçimi olan bu yeni plastik yüzey, MRSA ve C. difficile gibi bakterileri mıknatıs gibi çeken kapı kolları, parmaklıklar, serum askısı ve diğer yüzeylere sıkıca sarılabilir.

Araştırmacılar, bu işlenmiş malzemenin gıda ambalajları için de ideal olduğunu ve E. coli, salmonella, listeriya gibi bakterilerin çiğ tavuk, et ve diğer yiyeceklerden kazara aktarımını durdurmakta kullanılabileceğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kanada'daki McMaster Üniversitesi'nden akademisyenle tarafından yapılan araştırma, lotus bitkisinin su tutmayan yapraklarından ilham aldı.

Yüzey, tüm dış molekülleri dışarıda tutan mikroskobik kırışıklıklarla dokulu. Örneğin bir damla su veya kan bu yüzeye düştüğünde hemen uzağa sekiyor. Aynısı bakteriler için de geçerli.

Projedenin baş mühendislerinden Leyla Süleymani “O plastiği yapısal olarak ayarlıyoruz. Bu malzeme bize her türden nesneye uygulanabilecek bir şey veriyor" dedi.

Yüzey ayrıca, önleyici özelliklerini daha da artırması için kimyasal işlem görüyor; bu işlem sonucunda esnek, dayanıklı ve yeniden üretmesi ucuz bir bariyer ortaya çıkıyor.

Projenin ortak yürütücüsü Tohid Didar da şu ifadeleri kullandı: 

“Bu teknolojinin her çeşit kurumsal ve ev içi ortamda kullanıldığını görebiliriz. Dünya anti-mikrobiyal direnç kriziyle karşı karşıyayken, bunun anti bakteriyel alet kutusunun önemli bir parçası olacağını umuyoruz.”

Araştırmacılar, McMaster's Enfeksiyon Hastalıkları Araştırma Enstitüsü'nden Eric Brown'un işbirliğiyle, antibiyotiklere dirençli en rahatsız edici bakteri formunu kullanarak materyali test etti: MRSA ve Psödomonas.

Araştırma ekibi, hemen hemen hiçbir bakterinin yeni yüzeye geçemediğini gösteren elektron mikroskobu görüntüleriyle yüzeyin etkinliğini doğruladı.

Araştırmacılar şimdi kaplama için ticari uygulamalar geliştirmeyi hedefliyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU