Yeni Zelanda ordusuna tehlikeli görev: Patlama riskine rağmen cesetler yanardağdan çıkarılacak

Operasyon sırasında hazır bulundurulacak bir yerbilimci, olası riskleri anında bildirmek için ölçüm yapacak

Yeni Zelanda'daki yanardağdan hala zehirli dumanlar yükseldiği belirtiliyor (Reuters)

Yeni Zelanda’ya bağlı Beyaz Ada’da yanardağın faaliyete geçmesi sonrası yaşamını yitirenlerin cesetlerinin hala aktif olan yanardağdan çıkarılması için orduya görev verildi.

Uzmanların yüzde 50-60 ihtimalle yeni bir patlama olabileceğine dair yaptığı uyarıya rağmen, adada yakınları bulunanlardan gelen talepleri değerlendiren ordunun yollayacağı ekip, yanardağ patlaması nedeniyle yaşamını yitirenlerin cesetlerini çıkaracak.

AFP’nin haberine göre Emniyet Müdür Yardımcısı Mike Clement, ekibin cuma günü sabahın ilk ışıklarıyla birlikte işe başlayacağını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Adaya gidecekler ve tüm cesetleri çıkarmak için ellerinden gelen her şeyi yapacaklar” diyen Clement, cansız bedenlerin sahilde demirleyen HMNZS Wellington firkateynine nakledileceğini belirtti.

Yerel yetkililer, patlamanın hemen ardından bölgeye intikal eden insansız hava araçları ve helikopterlerin desteğiyle 6 cesedin yerini tespit etmişti. Operasyonlarda ilk olarak bu cesetlerin çıkarılmasına odaklanılacak.

Çalışmaların aksamaması için bir yerbilimcinin yeni bir patlama olup olmayacağına dair anlık bilgi vermek adına görev başında tutulacağını ifade eden Clement, “Tehlike henüz geçmedi. Elbette endişeleneceğim. Bu insanlar doğru olan bir işi yerine getirmek için kendilerini ön saflara atıyor. Dualarımız ve sevgimiz onlarla olacak” diye konuştu.

Pazartesi günü yaşanan patlamada öldüğü tahmin edilen kişi sayısının 16’ya çıktığı belirtiliyor.

Yaşananlardan derin üzüntü duyduğu gözlenen Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, ailelerin yanında olduğunu vurgulamış ancak “herkesin kurbanları geri getirmede çaresiz kaldığını” söylemişti.

Günübirlik tatil turlarına katılan 47 turist ve rehberin patlama sırasında adada bulunduğu kaydedilmişti. Bu kişiler arasında Yeni Zelandalıların yanı sıra ABD, Avustralya, Britanya, Çin, Almanya ve Malezya’dan da turistlerin olduğu ifade edilmişti.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU