Çevre Bakanı: Çevre hassasiyeti olan önemli bir lidere sahibiz, 13 termik santral bu ay incelenecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın filtresiz termik santralları veto etmesinin ardından açıklama yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 13 termik santralın bu ay içinde ayrı ayrı incelenerek son durumunun tespit edileceğini söyledi

Fotoğraf: AA

Türkiye'de bulunan termik santrallerin baca filtrelerinin takılmasını iki buçuk yıl erteleyen kanun teklifi AK Parti ve MHP'lilerin oylarıyla 21 Kasım’da kabul edilmişti.

Tepkiler üzerine kanan teklifi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından TBMM'ye iade edildi.

Dün maddenin kanun metninden çıkarılmasının ardından, "Dijital Hizmet Vergisi ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun" yeniden oylanarak yeni haliyle TBMM Genel Kurul'da kabul edildi.

Konuyla ilgili  Anadolu Ajansı'na açıklama yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Sayın Cumhurbaşkanımız, termik santrallerin bacalarındaki kirlilik sebebiyle yasayı veto etti. Bu anlamda gerçekten çevre hassasiyeti olan çok önemli bir lidere ve eşine sahibiz, bu ülke olarak önemli bir değer. Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkürlerimizi sunuyorum" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Kurum, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının yürüteceği ortak çalışma ile insan sağlığı ve çevrenin korunması amacıyla termik santrallere ilişkin yeni bir sürecin başladığını açıkladı. Bakanlıklara bağlı ekiplerin, aralık ayı boyunca 13 termik santrali ayrı ayrı inceleyeceğini vurgulayan Bakan Kurum, şunları söyledi:

13 termik santralimiz var. Bunların durumları tamamen birbirinden farklı. İllerimize, termik santrallerin son durumunun tespit edilmesi için talimat gönderdik. Aralık ayı içerisinde 13 termik santralimizin her birinin ayrı ayrı incelemesini ekiplerimiz yapacaklar, son durumlarını tespit edecekler. İllerimizden gelen çalışmayla bu ay sonuna kadar termik santrallerin son durumunu netleştireceğiz. Bazılarının filtrasyon sistemi var, bazılarınınki eksik, bazılarınınki yapım aşamasında, bazılarında ise hiçbiri yok. Dolayısıyla durumun net bir şekilde tespitini yapacağız.

"1 Ocak'te cezai süreç başlatılacak"

Termik santrallerin alması gereken tedbirlerin daha önce ilgili yerlere bildirildiğini belirten Kurum, "Alınabilecek tedbirleri almaları gerektiğini kendilerine zaten ifade ettik, 1 Ocak itibarıyla da mevcut durumlarına göre gerekli cezai süreci başlatmış olacağız. Çevre mevzuatımıza aykırı ne kadar tesis varsa kapatma dahil tüm cezai işlemleri yapacağız." diye konuştu.

 

Independent Türkçe, AA

 

DAHA FAZLA HABER OKU