Halkın Demokratik Partisi’nin (HDP) Doğu ve Güneydoğu’da kazandığı belediyelere art arda kayyum atanıyor.
En son 3 ilçe bir belde belediye başkanının yerine kayyum atanması, Kürt siyasetinde tartışmalara yol açtı.
Daha önce HDP'de üst düzey yöneticilik yapan, Ağırı Belediye Başkanlığı görevinde bulunurken yerine kayyum atanan Sırrı Sakık, “HDP’li tüm başkanlar, meclis üyeleri ve il genel meclis üyeleri çekilmeli” önerisinde bulunmuştu.
Sakık’ın bu önerisini, Avukat Eren Keskin, bir adım öteye taşıdı.
Independent Türkçe’ye konuşan Keskin, her şeyden önce Sakık’ın önerisini desteklediğini söyledi.
Keskin, hükümetin, HDP’li belediyelere kayyum atayarak izlediği politika ile Kürt sivil siyaseti ve ona destek veren herkese gözdağı verdiğini görüşünde.
“Buna bir son vermek lazım” diyen Keskin, “Bunlardan bir seçenek olarak meclisten çekilmek olabilir. Bu benim şahsi görüşüm. Tabii ki buna HDP karar verecek. Ama bizim oyumuza sahip çıkmak için bir şey yapmamız lazım. Çünkü bu politikalarla bizim oyumuz boşa çıkarılıyor. Ben HDP’ye oy vermiş biriyim ve oyuma sahip çıkmak istiyorum. Ben oyumun yerini bulmasını istiyorum. HDP’ye oy veren insanlar bu görüşü savunuyorlardır. Bu nedenle fikrimi beyan ettim” diye konuştu.
“Sağ ve sol çevre ittihatçı gelenekten besleniyor”
Türkiye’deki demokrat çevreleri, kayyum atamaları konusunda yeterli tepkiyi vermemekle eleştiren Keskin, şu ifadelere yer verdi:
Kesinlikle demokrat çevreler kayyum atamaları konusunda yeterli tepkiyi vermiyor ve bunu sürekli dile getiren biriyim. Tabii ki istisnalar olabilir ama Türkiye’deki sağ ve solun da ittihatçı zihniyetten beslendiğini düşünüyorum.
Maalesef resmi ideolojiden bir türlü kopuş sağlanamıyor. O nedenle çokta beklemiyorum aslında. Ama Türkiye’de kendisine demokratım diyen insanların ya da çevrelerin demokrat olup olmadıkları çok tartışmalı bir konu bana göre.
Hükümetin kayyum atayarak başka seçenek bırakılmadığını ve nihayetinde tüm HDP'li belediye başkanlarının değiştirme riski bulunduğunu belirten Keskin, çekilme kararının doğal olarak partide olduğunu hatırlattı
HDP’nin kararı seçmeni ile değerlendirerek vereceğini vurgulayan Keskin, "Bıçak kemiğe dayanmış durumda" dedi ve ekledi:
Artık sözün bittiği yerdeyiz. Bu benim içimden geçiyor. Bugün tutuklu olan HDP’li arkadaşlar bizim İnsan Hakları Derneği’nden eski arkadaşlarımız. Selahattin Demirtaş, Aysel Tuğluk ve diğerleri.
Bu insanlar, bir karıncaya zarar vermeyecek kadar iyi yürekli insanlardır. Ve bunlar sudan gerekçelerle düşman hukuku uygulayarak tutuklanmıştır.
HDP: Tüm fikirleri dikkate alarak takip ediyoruz
HDP’nin Yerel Yönetimlerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcı Salim Kaplan ise Meclis’ten çekilmeyle ilgili bir çalışmanın olmadığını söyledi.
Tüm fikirleri alabildiğine saygı çerçevesinde dikkate alarak takip ettiklerini ifade eden Kaplan, şöyle konuştu:
Net olarak ifade edeyim böyle bir çalışma yok ve partimizin hiçbir kurumunda da gündeme gelmedi. Sırrı Bey’in şahsi kanaatidir. Yıllarca mirasını devir aldığımız birçok partide siyaset yapmış önemli bir şahsiyettir. Tabii ki kendisine de görüşlerine de saygı duyuyoruz. Bu benzerde yüreği Kürt halkı ve HDP için yanan çok fazla aydın ve siyasetçinin bu minvallerde tartışma düşüncesini kamuoyuyla paylaştıklarını görüyoruz. Ama gündemimizde böyle bir tartışma yok
“Türkiye’de oturmuş demokratik kültür anlayışı yok”
19 Ağustos’ta 3 Büyükşehir Belediyeye kayyum atandığında HDP tarafından yapılan açıklamayı içerik olarak hâlâ geçerli olduğuna dikkati çeken Kaplan, “Bu kayyumlar sadece HDP’li belediyelere değil, tüm Türkiye’nin demokrasisine yapılmış bir saldırıdır" dedi.
"Eğer hep birlikte bunu göğüsleyemezsek HDP belediyelerin şahsında bu ülkenin demokrasisine sahip çıkmazsak, Türkiye’de savunabilecek tek demokratik bir mevzi kalmayacak. Bunu daha önce söylemiştik" diyen Kaplan "Maalesef bu konuda haklı çıktığımıza dair pratikler var. İktidar pervasız saldırılarını arıtmış durumda" ifadelerini kullandı.
Kaplan, Türkiye’de oturmuş ve içselleştirilmiş bir demokratik kültür anlayışı bulunmadığını kaydetti.
Partilerinin haksız uygulamalara maruz kaldığını anlatan Kaplan, “Kime dokunuluyorsa demokrasinin yaygarasını kendisine dokunulduğu zaman çok fazla dile getiriliyor. Bu konuda ezilenlerin sesi olan HDP’nin ilkesel ve kararlı bir duruşu var. Sadece bize olduğu zaman değil Türkiye’nin neresinde olursa olsun, kime yapılırsa yapılsın demokrasi ile çelişiyorsa yanlarında saf tutuyoruz. Bu konuda binlerce örneğimiz var” yorumunda bulundu.
Üçü büyükşehir 20 HDP’li belediyeye kayyum atanmıştı
31 Mart seçimlerinin ardından ilk olarak 19 Ağustos’ta Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediyeleri'ne kayyum atandı.
Daha sonra ise yapılan kayyum atamaları ve tarihleri şöyle:
17 Eylül, Diyarbakır’ın Kulp,
18 Eylül Erzurum’un Karayazı,
18 Ekim, Hakkari, Yüksekova ve Nusaybin,
22 Ekim, Diyarbakır’ın Kayapınar, Bismil, Kocaköy ile Van’ın Erciş,
29 Ekim, Şırnak’ın Cizre,
2 Kasım, Van’ın Saray,
4 Kasım, Mardin’in Kızıltepe,
9 Kasım, Van’ın İpekyolu.
13 Kasım, Diyarbakır’ın Yenişehir ve Hazro, Şırnak’ın İdil ve Tunceli’nin Akpazar Belde Belediyesi.
© The Independentturkish