Müşterilerden otellerin yıldızına göre 6 ile 18 lira arasında gecelik konaklama vergisini alınmasını da öngören verginin uygulanmaya başlanmadan değiştirileceği iddia edildi.
Hürriyet gazetesinin haberine göre, mevcut teklifte kademeli olması öngörülen konaklama verginin ilk haline dönmesi, yani fiyat üzerinden yüzde 2 olarak hesaplanması planlanıyor.
Teklifin ilk halinde de konaklama vergisi yüzde 2 olarak öngörülürken, cumhurbaşkanının bu oranı 3 katına kadar arttırmaya ya da yüzde 1’e kadar indirmeye, konaklama tesisisin türüne, sınıfına ve bulunduğu yere göre farklılaştırmaya yetkili olması önerilmişti.
5-18 lira arasında vergi öngörülüyordu
Teklifin Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmelerinde bu maddede değişikliğe gidilerek, konaklama vergisi konaklama tesisinin türüne göre farklılaştırılmış, komisyondaki değişiklikle konaklama vergisinin 5 yıldızlı otel ve tatil köylerinde kişi başına gecelik 18 TL, 4 yıldızlı otel ve tatil köylerinde 12 TL, 3 yıldızlı otel ve belediye belgeli konaklama tesislerinde 9 TL, 2 ve 1 yıldızlı otel, pansiyon, model, apart otel ve kampinglerde 6 TL, butik otel ve özel konaklama tesislerinde 18 TL, diğerlerinde de 6 TL olarak uygulanması öngörülmüştü.
Haberde, sektörün itirazlarını da dikkate alan AK Parti yönetiminin, Meclis Genel Kurulu’ndaki görüşmeleri başlayan teklifte konaklama vergisini önergeyle teklifin ilk halindeki gibi yüzde 2’ye çekmeyi düşündüğü ileri sürüldü.
TÜSİAD da tepki göstermişti
Aralarında TÜSİAD’ın da bulunduğu sektör temsilcileri teklife tepki göstermişti. Bir açıklama yapan TÜSİAD, verginin turizmi cezalandırıcı bir etki yaratabileceği uyarısı yapan TÜSİAD, cumhurbaşkanına verilen vergiyi 3 katına kadar arttırma yetkisini ise ‘mükellefleri hukuki güvenlikten mahrum bırakabilir’ diye eleştirmişti.
Independent Türkçe