Otoyol ve köprülere 'dinamik' ücret geliyor

Sisteme göre talebin az olduğu dönem otoyol ve köprüler daha ucuza kullanılacak

Fotoğraf: AA

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, otoyol ve köprülerde "dinamik fiyatlandırma" modeline geçmeye hazırlanıyor. Kurulacak talep yönetim sistemiyle, talebin az olduğu dönemlerde vatandaşın, otoyol ve köprüleri daha ucuza kullanabilmesi amaçlanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hürriyet gazetesinden Eray Görgülü'nün haberine göre, 2020 Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'nda otoyol ve köprü ücretlerine ilişkin yeni bir düzenlemeye yer verildi.

Programa göre, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, 2020 yılı içerisinde otoyol ve köprü ücretlerinin anlık değişkenlik gösterebileceği "dinamik fiyatlandırma" ile ilgili çalışmalara başlayacak.

Raporda çalışmaya ilişkin olarak "Otoyol ve köprülerde dinamik fiyatlandırma ile talep yönetimi sistemi hayata geçirilmesi amacıyla çalışmalara başlanacak" ifadesi kullanılırken, aynı zamanda "Ulaştırma sisteminin sürdürülebilirliği ve mevcut altyapının verimliliğini teminen talep yönetimi benimsenecek, ulaştırma yatırımları verimlilik odağında rasyonelleştirilecek" denildi.

Avrupa'da da kullanılan dinamik fiyatlandırma modelinde kullanıcıların talebi 7 gün 24 saat boyunca özel yazılımlarla takip ediliyor. Fiyatlandırma stratejisi de bu yazılımlar aracılığıyla talebin yoğunluğuna ya da azlığına göre değişebiliyor. Havayolu şirketlerinin de kullandığı yöntemle, işletmecinin zararına yol açmadan, daha az yoğun dönemlerde daha ucuza kullanılabilmesi amaçlanıyor.

Örneğin Osmangazi Köprüsü'nde ücretler yoğunluğun az olduğu zamanlarda ucuzlayacak. Ancak bayram gibi zamanlarda, köprüsnün yoğun olduğu dönemlerde fiyat sabit kalacak. Mevcut durumda köprünün yoğunluğu fark etmeksizin Osmangazi'den geçen her araç 103 TL ödüyor. 

 

Independent Türkçe, Hürriyet

DAHA FAZLA HABER OKU