Endonezya ve Etiyopya’da düşen ve 346 kişinin ölümüne neden olan 737 Max uçaklarını kızağa çeken Boeing, şimdi de 737 NG (Next Generation/Yeni Nesil) serisi uçaklarda yaşanan çatlak sorunu ile gündemde.
AFP’nin haberine göre dünya çapında 50’nin üzerinde 737 NG çatlaklar yüzünden seferden kaldırıldı.
THY de çatlak buldu
Kokpit.aero haber sitesi ise, Türk Hava Yolları (THY) filosundaki bir uçağın da çatlak nedeniyle seferden alındığını ileri sürdü.
Habere göre, filosundaki 98 uçağı kontrol eden THY’nin TC-JGF tescilli bir adet Boeing 737-800 tipi yolcu uçağını kanat-gövde bağlantısındaki çatlak nedeniyle seferden aldı.
Haberde, SunExpress'te 60, Pegasus'ta 38, Corendon'da 20 olmak üzere toplam 220 Boeing 737’inin Türk sivil havacılığında kullanıldığı belirtildi.
Yüzde 5’ten az
AFP'ye konuşan Boeing sözcüsü ise, dünya çapında binin üzerinde uçağın incelendiğini, yüzde 5’inden daha azında sorunla karşılaşıldığını aktardı. Denetimlerin 'çatal' denilen ve uçağın gövdesini kanatlara bağlayan takviye parçasına odaklandığını söyleyen sözcü, uçuştan kaldırılan 50'den fazla uçağın hangi ülkelere ve hangi havayollarına ait olduğunu ise açıklamadı.
Sorunu Qantas buldu
737 NG çatlak sorunu Avustralyalı havayolu şirketi Qantas tarafından tespit edildi. Acil iniş yapmak zorunda kalan bir Boeing 737 NG tipi uçağında çatlak belirleyen, Qantas tüm 737 NG modellerini incelemeye almıştı. Bu gelişmenin ardından Türk şirketlerin de aralarında bulunduğu havacılık şirketleri de uçaklarını incelemeye aldığını duyurmuştu.
Boeing özür dilemişti
ABD merkezli havacılık şirketi Boeing'in CEO’su Dennis Muilenburg, Endonezya ve Etiyopya’da düşen iki 737 Max uçağının üretiminde hata yaptıklarını kabul etmişti. Kazada hayatını kaybedenlerin ailelerinden özür dileyen Muilenburg,''Hatalar yaptık, bazı şeyleri yanlış yaptık. Üzgünüz, gerçekten çok üzgünüz. Bir eş, bir baba olarak kayıplarınızdan derin üzüntü duyuyorum'' demişti.
İki kaza 346 can aldı
Endonezya'da Lion Hava Yollarına ait "JT 610" sefer sayılı Boeing 737 Max 8 tipi uçak, 29 Ekim 2018'de, Cakarta'dan Sumatra Adası'ndaki Pangkal Pinang şehrine gitmek üzere havalandıktan kısa süre sonra denize çakılmış, 189 kişi hayatını kaybetmişti.
Etiyopya Hava Yollarına ait Boeing 737 Max 8 tipi yolcu uçağı da 10 Mart'ta Addis Ababa'dan Kenya'nın başkenti Nairobi'ye gitmek için havalandıktan kısa süre sonra düşmüş, uçakta 157 kişi ölmüştü.
737 Max’lar kızağa çekildi
Etiyopya'daki kazanın ardından Türkiye, Çin, Etiyopya, İngiltere, Almanya, Fransa, Hollanda, Avusturya'nın da aralarında bulunduğu birçok ülke, "Boeing 737 Max" tipi uçakların operasyonlarını geçici olarak durdurmuş ve hava sahalarını bu uçuşlara kapatmıştı.
Her iki kazada da 737 Max tipi uçaklarda, hücum açısı sensörleri arasındaki veri uyuşmazlığının "Manevra Karakteristiği Takviye Sistemi" (MCAS) adı verilen kontrol sisteminin otomatik devreye sokmasının etkili olduğu belirtilmişti.
Independent Türkçe