Pelosi Ortadoğu'da: ABD Temsilciler Meclisi Başkanı'nın gündeminde Türkiye'yle imzalanan ateşkes var

Pelosi, istikrara ve terörle mücadeleye odaklanan Amerikan heyetine öncülük etti

(AFP)

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Suriye'de "derinleşen krizi" tartışmak üzere Amerikalı politikacılardan oluşan bir heyetle birlikte Suriye'nin komşusu Ürdün'ü ziyaret etti.

Hem Türkiye hem de Kürt kuvvetleri birbirini ABD’nin aracılık ettiği ateşkesi ihlal etmekle suçlarken Pelosi, ziyaretinin “bölgenin güvenliği ve istikrarı için kritik bir zamanda” gerçekleştiğini belirtti.

Pelosi konuşmasına, "Türkiye'nin müdahalesinin ardından Suriye'de krizin derinleşmesiyle birlikte heyetimiz, bölgesel istikrara etki, artan mülteci akışı ve IŞİD'e, İran'a ve Rusya’ya sağlanan tehlikeli alan hakkında hayati tartışmalar yürüttü" diye devam etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ürdün Veliaht Prensi Hüseyin bin Abdullah, Prens Faysal bin Hüseyin, Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi ve diğer üst düzey Ürdünlü yetkililerle bir araya gelen Pelosi'ye bazı üst düzey kongre liderleri eşlik etti.

Pelosi, “ABD'yle Ürdün arasındaki stratejik ortaklıktan ötürü duyduğumuz sürekli memnuniyeti vurguladık ve bölgesel istikrar, terörle mücadele, güvenlik işbirliği, Ortadoğu barışı, ekonomik kalkınma ve diğer ortak zorluklar üzerine yapıcı bir diyalog yürüttük” dedi.

Pelosi'nin ziyareti, Senato'da Azınlık Lideri Chuck Schumer'le birlikte kuzeydoğu Suriye’deki ateşkesin “düzmece” olduğunu ilan etmelerinin ardından gerçekleşti.

Bahsi geçen ateşkes, bölgeyi ziyaret eden ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence tarafından duyurulmuştu. Pence'in ziyareti, Donald Trump'ın bölgedeki Amerikan askerlerini çekme kararına yönelik Washington’daki iki partiden de gelen eleştirilerin ortasında gerçekleşmişti. Kararı eleştirenler, bu kararın ABD destekli Kürt savaşçıları tehlikeye attığını öne sürüyordu.

Ancak anlaşma, Türk yetkililerin ateşkesin meşru olmadığını belirtmesiyle çabucak sorgulanır hale geldi.

 

 

Pence tarafından ayrıntılı biçimde açıklanan şartlarda, Kürtler'e bölgeyi terk etmeleri için zaman tanımak amacıyla çatışmaların yaklaşık 5 gün boyunca durdurulacağına işaret ediliyordu.

Ancak Suriye'nin kuzeydoğusundaki aktivistler, tek tük çatışmaların olduğunu iddia ederek ateşkese itibar edilmediğini belirtti.

Reuters'tan da yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/middle-east

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU