Dünya Gazetesi yazarı Kerim Ülker’in haberine göre Türk denizcilik tarihinde yaklaşık 150 yıldır var olan Kalkavan ailesine ait Turkon Holding’in filosundaki iki gemi Yunanistan’a satıldı.
Her ikisi de 2008’de üretilen İbrahim Dede ve Cafer Dede adlı gemileri 18 milyon dolar ödeyerek alan şirket ise Pire merkezli Capital Maritime Trading.
650 milyon dolarlık bir servete sahip Yunan armatör Evangelos Marinakis'in şirketi Capital Maritime Trading’in 70’e yakın gemisi bulunuyor.
Aynı zamanda ülkesinin ünlü medya patronları arasında sayılan Marinakis, Yunan futbolunun dinamosu Olympiacos ile İngiliz Nottingham Forest'ın da sahibi.
Türkiye'nin en büyük tersanesinin sahibi
1875’te Türkiye’de Kalkavan ailesinin başlattığı denizcilik mesleği, 1931’de bir acentelik hizmetine dönüştürüldü.
17 Ağustos 1931’de Nihat Kalkavan tarafından Samsun’da kurulan Kalkavan Denizcilik, o dönem Karadeniz’in tüm limanlarında gemi armatörleri, işletmecileri ve gemi kiracıları namına acentelik hizmeti veriyordu.
Aile, 1954’te ikinci nesil torun Kaşif Kalkavan tarafından kurulan Kaşif Denizcilik A.Ş. ile kurumsal kimliğine kavuştu ve “gemi işletmeciliğine” geçiş yaptı. Şirket ilk gemisi Cafer Kalkavan’ı 1964’te inşa ettirdi.
1993 yılından itibaren büyük tonajlı gemilerin siparişini veren Kalkavanlar, konteyner taşımacılığında öncü oldu. 1997’de Turkon Line ile Türkiye’nin ilk özel düzenli hat taşımacılığına geçildi.
2000’e gelindiğinde ülkenin en büyük tersanesi Sedef Gemi İnşaatı A.Ş., Sezai Türkeş ve Feyzi Akkaya tarafından 1938’de kurulan STFA Grubu’ndan satın alındı. Tersanede üretilen gemiler, kimyasal tankerler, enerji gemileri, endüstriyel ve dönüşüm projeleri gibi yurt içi ve yurt dışı projelerinde kullanılıyor.
2003 yılında tüm şirketlerini bir çatı altında toplama kararı alan Kaşif Kalkavan Şirketler Grubu, Turkon Holding A.Ş. ile holdingleşti.
63 yıldır faaliyetteydi, son iki gemisini de sattı
“Çin, Japonya ve Güney Kore tersanelerine siparişler veren Türk denizcilik şirketleri, filolarındaki gemileri de komşu ülke Yunanistan'a satıyor” diyen Kerim Ülker, denizcilik sektöründe daha önce yapılan satışları da hatırlattı.
Bunların arasında filosundaki son iki gemiyi Yunanistan’a satan Deniz Nakliyat ve verdiği siparişleri ödeyememesi nedeniyle iki gemisini Yunanistan'a veren işadamı Mehmet Emin Karamehmet de var.
1955’te kurulan Deniz Nakliyat’ın bir dönem filosunda 70’ten fazla gemi bulunuyordu.
Kaptanoğlu Ailesi, Deval Denizcilik, Okyanus Denizcilik, Mardeniz, Diler Denizcilik, Med Marine Kılavuzluk, Evren Denizcilik, Akmar Denizcilik ve Sabancı ailesine ait Yasa Gemi İşletmeciliği'nin ortak olduğu Deniz Nakliyatı, 2000'de 27 gemisi ve bin 700 çalışanıyla özelleştirilmişti.
Ardından filosunda büyük kayıp yaşayan şirketin son iki gemisi DN Vatan ve DN Millet de, Mayıs 2018’de iki farklı Yunan şirketine satıldı.
Bir dönem Jeff Bezos'u geçen Karamehmet gemilerini sattı
Bir dönem Pamukbank ve Yapı Kredi Bankası ile Turkcell’in çoğunluk hissesine sahip olan, Çukurova Holding’in patronu Mehmet Emin Karamehmet’e ait Geden Lines da geçen yıl önemli bir satış haberine konu olmuştu.
1975’te kurulan İstanbul merkezli şirket, Güney Koreli Hanjin Subic’ten Eylül 2018’de dört gemi siparişi vermiş ancak finansmanını karşılayamamıştı.
Bunun üzerine tersanede inşasına başlanan bu gemilerden ikisi için Yunan Unisea Shipping ile anlaşıldı.
Her biri yaklaşık 50 milyon dolar değerinde olan tankerlerin, 2020 yılının ilk çeyreğine kadar Karamehmet'in denizcilik şirketine teslim edilmesi planlanıyordu.
2000 yılında sahip olduğu 8 milyar dolarlık servetle Forbes’un “Dünyanın En Zenginleri” listesinde 29’uncu sırada yer alan Karamehmet, o dönem, bugünün en zengini Amazon’un kurucusu Jeff Bezos’u bile geride bırakmıştı.
Ancak mali sıkıntılar baş gösterince başta medya olmak üzere 100’den fazla şirketi elinden çıkmıştı. Bunların arasından Akşam Gazetesi, Güneş Gazetesi, Digiturk, SkyTürk kanalı, Alem Dergisi, Platin Dergisi, Alem FM ve Lig Radyo gibi yayınlara TMSF tarafından el koyulmuştu.