DEM Parti, TBMM Başkanvekili, İstanbul Milletvekili aynı zamanda İmralı Heyeti üyesi olan Sırrı Süreyya Önder’in 15 Nisan'da geçirdiği ciddi kalp rahatsızlığı nedeniyle hastaneye kaldırıldığını duyurdu.
Partiden yapılan yazılı açıklamada, Önder’in İstanbul’da bir hastanede tedavi altına alındığı, doktorların acil müdahalesinin ardından operasyon sürecine geçildiği belirtilerek, “Meclis Başkanvekilimiz Sırrı Süreyya Önder’in sağlık durumu titizlikle takip edilmektedir. Gerekli bilgilendirmeler kamuoyuyla paylaşılacaktır” denildi.
Acil müdahale yapıldı
Dün gece saatlerinde evinde kalp krizi geçiren Önder, çevresindekilere “Kalp krizi geçiriyorum” diyerek durumu bildirdi. Saat 22.10’da yapılan acil çağrı üzerine kısa sürede olay yerine ulaşan sağlık ekipleri, ilk müdahaleyi ambulansta gerçekleştirdi.
Saat 22.40'ta hastaneye giriş yapan Önder’in yapılan tetkiklerinde, kalbe giden ana atardamarda (aort) yırtılma olduğu tespit edildi. Durumun ciddiyeti üzerine acil cerrahi müdahale kararı alındı.
Ameliyat 23.30'da başladı
Sırrı Süreyya Önder, saat 23.00’de ameliyata alındı ve operasyon 23.30’te başladı. Doktorlar, ameliyatın 7-8 saatten az sürmeyeceğini belirtti. Sağlık durumunun kritik olduğu, operasyonun yoğun bir takip altında sürdüğü bildirildi.
Hastane Rektörü Prof. Dr. Çavlan Çiftçi: Sırrı Süreyya Önder’in hayati tehlikesi devam ediyor
Kalp krizi geçirmesi nedeniyle dün gece saatlerinde hastaneye kaldırılan TBMM Başkanvekili ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ile ilgili kritik açıklama, ameliyatın yapıldığı hastanenin rektörü Prof. Dr. Çavlan Çiftçi’den geldi.
Sırrı Süreyya Önder’in tedavi gördüğü Florence Nightingale Hastanesi önünde açıklama yapan hastanenin Tıbbi Süreçlerden Sorumlu Rektörü Prof. Dr. Çavlan Çiftçi, Önder’e en büyük kalp ameliyatlarından birinin uygulandığını belirtti.
Prof. Dr. Çiftçi, Önder’in sağlık durumuyla ilgili şu bilgileri verdi:
“Ameliyat saat 23.00 sularında başladı. Tüm kalp damar cerrahi ve kardiyoloji ekibimiz burada. Maalesef, hayati öneme sahip olan kalpten çıkan en büyük ana damarda yırtılma meydana geldi. Bu çok büyük bir ameliyat, kalp hastalıkları içerisinde en zorlu ameliyatlardan biri. Hastamızın hayati tehlikesi hala devam ediyor.” “Ameliyat süreci uzun, yaklaşık 7-8 saat sürecek. Bizim tıbbi terminolojide tip 1 diseksiyon dediğimiz, ana damarın başlangıcından itibaren olan bir yırtılma söz konusu. Bu da bizim açımızdan en ciddi diseksiyon vakalarından biri.”
Çiftçi, açıklamada, tüm sağlık ekibinin seferber olduğu ve ameliyatın titizlikle sürdüğü vurgulandı. Prof. Dr. Çiftçi, kamuoyuna sürecin ilerleyen saatlerinde yeni bilgilendirmeler yapılacağını da bildirdi.
Ayşegül Doğan'dan son bilgilendirme
DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, kalpten çıkan ana damarında meydana gelen yırtılma nedeniyle İstanbul'da ameliyata alınan DEM Partili TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder'in ameliyat sürecine ilişkin açıklama yaptı. Doğan, şunları kaydetti:
Hepimiz size iyi haberler vermek için dakikalar sayıyoruz. Şu ana kadar doktorların sizlerle paylaştığı açıklamalar dışında yeni bir bilgi yok bizlerde de henüz. Ama görüyoruz ki merak ediliyor. Ne olduğu, ameliyatın bitip bitmediği, başarılı geçip geçmediği, yoğun bakıma alınıp alınmadığı, bundan sonraki süreç nasıl olacak, hastanede kalma süreci ve sonraki sağlık süreci nasıl sağlanacak... Tüm bunlara ilişkin merak ve soruları gidermek için buluştuk.
"Ameliyat bittikten sonra yoğun bakıma alınmasını bekliyoruz"
Henüz ameliyat tamamlanmadı. Doktorlar yaptıkları açıklamada öngördükleri sürenin uzun bir süre olduğunu söylemişlerdi. Yani sabah 7-8 sularına kadar sürecek bir ameliyattan bahsetmişlerdi. Ameliyat henüz bitmedi. Bize ulaşan bilgiler bu yönde. Ameliyat bittikten sonra yoğun bakıma alınmasını bekliyoruz kendisinin. Yoğun bakıma alındığı zaman da hem biz hem doktorlar gerekli açıklamayı yapacak.
"Sevgili Sırrı Süreyya Önder çok zor zamanların insanı"
Ancak şunu söyleyebiliriz ki; Sevgili Sırrı Süreyya Önder çok zor zamanların insanı. Yüreği çok zor zamanlara dayanmış, çok ağır olaylar yaşamış, görmüş, geçirmiş, ağır zamanlarda da çok büyük sorumluluklar üstlenmiş bir insan. Dolayısıyla bu zorlu ameliyattan da başarılı ve sağlıklı şekilde çıkacağına inanıyoruz. Beklentimiz, temennimiz, umudumuz bu yönde. Ameliyatın bitmemiş olması, işlerin iyi gitmediğinin göstergesi değil. Ameliyatın uzun süreceği bekleniyordu zaten. Zor bir vakayla karşı karşıya olduklarını hekimler de söyledi. Ama zor olması başarılı olmayacağı anlamına gelmiyor. O yüzden biz büyük bir umutla bekliyoruz size iyi, sağlıklı haberler vermeyi. Yoğun bakıma alındığına, hastane sürecinin hızla tamamlanacağına ilişkin haberleri paylaşmayı bekliyoruz. Tüm Türkiye halklarına bu dayanışma için teşekkür ederiz. Bu dayanışma, Sırrı Süreyya Önder’i kaldığı yerden, koşturduğu barış için yüreğini tekrar oradan kaldıracak ve yeniden kaldığı yerden devam edecek. Biz buna inanıyoruz. Ameliyat henüz bitmedi ama bitmemesi öngörülen bir şeydi. Şu anda her şey öngörüldüğü gibi ilerliyor. Gerekli tıbbi açıklamaları da hekimler yapacaktır. Bizler de bilgi aldıkça sizlerle paylaşacağız.
Özgür Özel'den mesaj
DEM Partili TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder için CHP Genel Başkanı Özgür Özel'den geçmiş olsun mesajı geldi. X hesabından yazılı açıklama yapan CHP Lideri Özel şunları kaydetti:
TBMM Başkanvekili ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'e geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, acil şifalar diliyorum. Sağlık durumunu yakından takip ediyoruz, bir an önce sağlığına kavuşmasını, görevine dönmesini ve herkes için barışı savunmaya devam etmesini diliyorum.
Aort Damarı Nedir?
Aort damarı, vücuttaki en büyük ve en ana atardamardır. Kalbin sol karıncığından çıkan aort, kalbin üzerinden geçerek yukarı yönelir, ardından baston şeklinde bir eğri çizerek omurga boyunca aşağı doğru uzanır.
Aort, oksijen açısından zengin kanı kalpten alarak, vücudun tamamına ulaştırmakla görevlidir. Bu görevi, zamanla dallanarak beyin, kaslar ve hayati organlara kan taşıyan diğer büyük atardamarlara yol açarak yerine getirir.
Aort damarı, şekli itibarıyla bastonu andıran kıvrımlı bir yapıya sahiptir ve bu yapı sayesinde kan, kalpten çıkıp hızlı ve etkili bir şekilde vücuda dağılır. Bu nedenle, sağlıklı çalışması hayati önem taşır.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Önder'in sağlık durumunu öğrenmek için Bakan Memişoğlu'nu aradı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, geçirdiği kalp rahatsızlığı nedeniyle ameliyata alınan TBMM Başkanvekili ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in sağlık durumunu yakından takip ettiği öğrenildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nu telefonla arayarak Önder’in durumu hakkında bilgi aldığı öğrenildi.
DEM Parti Eş Genel Başkanları İstanbul'a hareket etti
Yaşanan gelişmenin ardından, DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan'ın, Önder’in sağlık durumunu yakından takip etmek amacıyla İstanbul’a doğru yola çıktığı öğrenildi. Yetkililer, Sırrı Süreyya Önder’in sağlık durumuna ilişkin detaylı açıklamaların ilerleyen saatlerde yapılacağını ifade etti.
DEM Parti'den yeni açıklama: “Sırrı Süreyya Önder’in durumu ciddi, ameliyatı devam ediyor”
DEM Parti Genel Merkezi, TBMM Başkanvekili ve İmralı Heyeti Üyesi Sırrı Süreyya Önder’in geçirdiği ciddi kalp rahatsızlığı nedeniyle 15 Nisan Salı günü saat 23.00 itibarıyla İstanbul’da hastaneye kaldırıldığını ve acil ameliyata alındığını duyurdu.
Parti tarafından yapılan açıklamada, Önder’in aort damarında meydana gelen yırtılma sebebiyle cerrahi müdahalenin sürdüğü, sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu belirtildi.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“İl Eşbaşkanlarımız, milletvekillerimiz ve parti yöneticilerimiz hastanede süreci yakından takip etmektedir. Eş Genel Başkanlarımız da İstanbul’a gitmek üzere yoldadır. Sağlık Bakanlığı ve İstanbul Valiliği de süreçle yakından ilgilenmektedir.”
Parti açıklamasında ayrıca, Önder’in yaşamı boyunca mücadele ve direnişle örülü bir yol izlediği vurgulanarak şu mesaj verildi:
“Yaşamı mücadele ve direnişle geçen Önder’in bu badireyi de en kısa sürede atlatacağına inanıyoruz.”
Son olarak, Önder’in sağlık durumunu öğrenmek için hastane önüne gelen, arayan ve desteklerini ileten herkese teşekkür edildi.
DEM Parti heyeti, Sırrı Süreyya Önder'in durumunu hastanede takip ediyor
DEM Parti Van Milletvekili Pervin Buldan ve beraberindeki partililer ameliyata alınan Sırrı Süreyya Önder'in durumunu hastaneden takip ediyor.
Buldan, kalpten çıkan ana damarda meydana gelen yırtılma nedeniyle cerrahi müdahale yapılan Sırrı Süreyya Önder'in ameliyatının uzun süreceğini bildirdi.
DEM Partili yetkililer den edinilen bilgiye göre, evinde kalp krizi geçiren Sırrı Süreyya Önder'in durumunun ciddiyetini koruduğunu, ameliyata alınalı bir buçuk saat olduğunu belirttildi. Filiz Kerestecioğlu ve Pervin Buldan ise Önder'in hastanede bekleyen dostlarına son durum hakkında bilgi verirken ameliyatın uzun sürmesi beklenlediğini ve ameliyatın ardından ilk üç günün kritik olduğu bilgisini verdi. DEM Partili yetkililer basın mensuplarından çekim yapılmaması için hassasiyet göstermelerini rica etti. İlerleyen saatlerde durumu hakkında açıklama yapılması bekleniyor.
Sırrı Süreyya Önder, katılmış olduğu bir TV programında sağlık durumunu böyle anlatmıştı: “Menzil gözüküyor, hepimiz ölümlüyüz”
Geçirdiği kalp krizi sonrası ameliyata alınan ve sağlık durumu ciddiyetini koruyan TBMM Başkanvekili ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, katıldığı son televizyon programında yaşadığı sağlık sorunlarını anlatmıştı.
Önder, bir süredir ağır bir hastalık sürecinden geçtiğini belirterek şu ifadeleri kullanmıştı:
“Bir ağır hastalık süreci geçirdim, kısmen de geçiriyorum. Hastane servislerinde epey gezdim, dolaştım. Bu vesileyle Marmara Üniversitesi’nde Abidin Hoca'ma, Haner Dres Geneli'ye ve o servise; Sayın Fahrettin Hoca'ya ve Medipol’e; Bilkent Şehir Hastanesi’nde Hasan Hoca’ya teşekkür ediyorum. 3-4 ayrı merkezde tedavi gördüm çünkü çoklu bir sıkıntılı tablom var, bunlarla boğuşuyorum.”
Sağlık sorunlarının ciddiyetine dikkat çeken Önder, sözlerini şöyle sürdürmüştü:
“Bu şu demek; bu menzilin gözükmesi demek, ufak ufak. Hepimiz ölümlüyüz. Ölmeyen bir kişi varsa, ikincisi de biz olalım.”
Sırrı Süreyya Önder, katılmış olduğu bir TV programında sağlık durumunu böyle anlatmıştı:
— Independent Turkish (@TurkishIndy) April 15, 2025
“Bir ağır hastalık süreci geçirdim, kısmen de geçiriyorum. Menzil gözüküyor, hepimiz ölümlüyüz”https://t.co/ltopa7XyMm pic.twitter.com/WW6Ox2CHY7
Sağlık Bakanı Memişoğlu: “Sırrı Süreyya Önder'e kalpten çıkan ana damarda yırtılma nedeniyle cerrahi müdahale yapılıyor”
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, kalp krizi geçiren ve hastanede ameliyata alınan TBMM Başkanvekili ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in sağlık durumuna ilişkin açıklamada bulundu.
Memişoğlu, Önder'in kalpten çıkan ana damarda meydana gelen yırtılma nedeniyle acil cerrahi müdahaleye alındığını belirterek şu ifadeleri kullandı:
“TBMM Meclis Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'e kalpten çıkan ana damarda meydana gelen yırtılma nedeniyle cerrahi müdahale yapılmaktadır. Ameliyat süreci devam etmekte olup durumu yakından takip edilmektedir. Kendisine acil şifalar diliyorum.”
TBMM Meclis Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'e kalpten çıkan ana damarda meydana gelen yırtılma nedeniyle cerrahi müdahale yapılmaktadır.
— Prof. Dr. Kemal Memişoğlu (@drmemisoglu) April 15, 2025
Ameliyat süreci devam etmekte olup durumu yakından takip edilmektedir.
Kendisine acil şifalar diliyorum.
Devlet Bahçeli, Sırrı Süreyya Önder’in sağlık durumu hakkında bilgi aldı
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, kalp krizi geçiren ve ameliyata alınan TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder’in sağlık durumuna ilişkin gelişmeleri yakından takip ediyor.
Bahçeli, önce doktorları ardından Pervin Buldan’ı arayarak Önder’in sağlık durumuna ilişkin bilgi aldı.
Buldan, telefon görüşmesinde şunları söyledi: “Durumu kritik, dua ediyoruz, herkes ilgileniyor. Çok teşekkür ederim. Şu an duadan başka bir şeye ihtiyacı yok. Dua edelim, çok teşekkür ederim.”
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş: Kendisine acil şifalar diliyorum
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, kalp rahatsızlığı nedeniyle hastaneye kaldırılan TBMM Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder için geçmiş olsun mesajı yayımladı.
Kurtulmuş, mesajında, “TBMM Başkanvekilimiz Sırrı Süreyya Önder’e geçirdiği rahatsızlık nedeniyle geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Tedavisi hassasiyetle sürdürülen Sayın Önder’in sağlık durumunu yakından takip ediyor, kendisine acil şifalar diliyorum” ifadelerini kullandı.
İstanbul Valisi Davut Gül: Tedavisi titizlikle sürdürülüyor
İstanbul Valisi Davut Gül, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’e kalp rahatsızlığı sonrası geçmiş olsun dileklerini iletti. Gül, Önder’in sağlık durumu hakkında yaptığı açıklamada, "Kalp rahatsızlığı geçirdiği ilk anda İl Sağlık Müdürümüzle birlikte hastaneye intikal ederek süreci yerinde takip ettik" dedi. Ayrıca, doktorlar tarafından gerekli ilk müdahalenin yapıldığını belirten Gül, tedavinin titizlikle sürdüğünü ve Önder’e acil şifalar dilediğini ifade etti.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Sayın Sırrı Süreyya Önder’e geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.
— Davut GÜL (@gul_davut) April 15, 2025
Kalp rahatsızlığı geçirdiği ilk anda İl Sağlık Müdürümüzle birlikte hastaneye intikal ederek süreci yerinde takip ettik.
Doktorlarımız tarafından…
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'dan Sırrı Süreyya Önder'e geçmiş olsun mesajı
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, geçirdiği sağlık sorunu nedeniyle hastaneye kaldırılan TBMM Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder için geçmiş olsun mesajı yayımladı.
Yılmaz, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “TBMM Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'e yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, acil şifalar diliyorum” ifadelerine yer verdi.
TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ: Bir an önce sağlığına kavuşmasını temenni ediyorum
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanvekili Bekir Bozdağ, geçirdiği kalp krizi nedeniyle hastanede tedavi gören İstanbul Milletvekili ve TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder’e geçmiş olsun dileklerini iletti.
Bozdağ, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, "Rabbim, Şâfî ismi şerifiyle şifâ versin, inşallah" ifadelerini kullanarak, Önder’in bir an önce sağlığına kavuşmasını temenni etti.
Geçirdiği kalp krizi nedeniyle hastanede tedavisi süren İstanbul milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkan Vekili Sırrı Süreyya Önder’e geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.
Rabbim, Şâfî ismi şerifiyle şifâ versin,inşallah.
— Bekir Bozdağ (@bybekirbozdag) April 15, 2025
Erkan Baş, Sırrı Süreyya Önder'in sürecini takip etmek üzere hastaneye gitti
TİP Genel Başkanı Erkan Baş ve MYK üyeleri, Sırrı Süreyya Önder'in sürecini takip etmek üzere İstanbul Florance Nightingale Hastanesi'ne gitti.
TİP'in sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "Geçirdiği kalp rahatsızlığı nedeniyle hastaneye kaldırılan DEM Parti İstanbul Mv. ve TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder’e geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, acil şifalar diliyoruz." denildi.
Sırrı Süreyya Önder’e siyasilerden geçmiş olsun mesajları
Kalp krizi geçiren TBMM Başkanvekili ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder için siyasilerden peş peşe geçmiş olsun mesajları geldi.
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “TBMM Başkanvekili ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Sn. Sırrı Süreyya Önder’e geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Acil şifalar diliyoruz” ifadelerini kullandı.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da bir mesaj paylaşarak, “TBMM Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Sayın Sırrı Süreyya Önder’e geçirdiği rahatsızlık nedeniyle geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Kendisine Rabbimden acil şifalar diliyorum” dedi.
AK Parti Genel Başkanvekili Efkan Ala, “Kalp krizi sonucu hastaneye kaldırılarak tedavi altına alınan TBMM Başkanvekili Sn. Sırrı Süreyya Önder’e geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, acil şifalar diliyorum” ifadelerine yer verdi.
Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, “TBMM Başkanvekili ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'e geçmiş olsun dileklerimi iletiyor; en kısa zamanda sağlığına kavuşmasını temenni ediyorum” mesajını paylaştı.
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ise “Geçirdiği kalp rahatsızlığı nedeniyle hastaneye kaldırılan TBMM Başkanvekili ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'e geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, kendisine acil şifalar diliyorum” dedi.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, “İstanbul’da kalp krizi geçiren ve hastaneye kaldırılan İstanbul Milletvekili ve TBMM Başkanvekili Sn. Sırrı Süreyya Önder’e geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, acil şifalar diliyorum” açıklamasında bulundu.
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, Önder’in sağlık durumu hakkında, “TBMM Başkanvekili Sayın Sırrı Süreyya Önder’e geçirdiği sağlık sorunu için geçmiş olsun diyor, acil şifalar diliyorum. Kadim dostumun bu mücadeleden başarıyla çıkmasını canı gönülden istiyor, bu kavgayı kazanmasını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.
Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan da yaptığı açıklamada, “TBMM Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’e geçirdiği rahatsızlık nedeniyle geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, kendisine acil şifalar diliyoruz” dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek mesajında, “Çok geçmiş olsun... Geçirdiği kalp krizi nedeniyle hastaneye kaldırılan TBMM Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Sn. Sırrı Süreyya Önder'e geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, en kısa zamanda sağlığına kavuşmasını diliyorum” ifadesine yer verdi
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Özgür Karabat ise, “Geçirdiği kalp krizi sonucu hastaneye kaldırılan TBMM Başkanvekili Sayın Sırrı Süreyya Önder’e acil şifalar diliyorum” açıklamasında bulundu.
Sırrı Süreyya Önder kimdir?
Sırrı Süreyya Önder, 7 Temmuz 1962’de Adıyaman’da doğdu. Yönetmen, senarist, yapımcı, oyuncu, gazeteci ve siyasetçi kimliğiyle tanınan Önder, sinema ve medya alanındaki çalışmalarının yanı sıra uzun yıllardır aktif siyasette yer alıyor.
2011 genel seçimlerinde İstanbul 2. bölgeden bağımsız milletvekili olarak Meclis’e giren Önder, 2014 yerel seçimlerinde HDP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı oldu. 2015 yılında yapılan hem Haziran hem Kasım seçimlerinde HDP'den Ankara 1. bölge milletvekili olarak yeniden Meclis’e girdi. 24., 25. ve 26. Dönem milletvekilliği yaptı.
2023 genel seçimlerinde DEM Parti’den İstanbul milletvekili olarak seçilen Sırrı Süreyya Önder, halen Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanvekilliği görevini yürütmektedir. Önder, ayrıca çözüm sürecine ilişkin çalışmalarda yer alan İmralı Heyeti'nin de aktif üyelerindendir.
Independent Türkçe