Kuzey Kore, Güney Kore'deki sıkıyönetim krizine dair sessizliğini bozdu

Kuzey Kore gazetelerinde yayımlanan makaleler, kısa ömürlü sıkıyönetimi "çılgın bir eylem" diye niteledi

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'da bir savunma sergisinin açılış töreninde konuşuyor (KNS aracılığıyla KCNA)

Kuzey Kore, düşmanı Güney Kore'deki siyasi krizle ilgili sessizliğini ilk kez bozarak, ülkede sıkıyönetim ilan etme girişiminin başarısızlıkla sonuçlanmasından bir hafta sonra Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'u "faşist diktatörlükle" suçladı.

Çarşamba günü Kuzey Kore gazetelerinde yayımlanan haberler, Güney Kore'deki kısa ömürlü sıkıyönetimi onlarca yıl önce gerçekleştirilen askeri darbeyi hatırlatan "çılgın bir eylem" diye tarif etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hükümet gazetesi Rodong Sinmun'da yayımlanan haberde "Kukla Yoon Suk Yeol'un şoke edici bir şekilde faşist silahlarını ve süngülerini kendi halkına doğrultma kararı, kukla Güney'i kargaşaya sürükledi" yazdı.

Sıkı kontrol altındaki devlet medyasında Güney Kore hükümetini düzenli bir şekilde hedef alan Kuzey Kore, Yoon'un şaşırtıcı sıkıyönetim ilanının ardından Seul'deki siyasi kargaşa hakkında alışılmadık derecede sessiz kalmıştı.

Yoon, muhalefet partilerini devlet karşıtı güçlerle işbirliği yapmakla suçlarken bu endişe verici eyleminin arkasında Kuzey Kore'nin olduğunu ima ediyor gibiydi.

Kabine tarafından kaldırılmadan önce 6 saat süren sıkıyönetim ilanı, ülkede iktidar boşluğu endişelerini tetiklemiş ve Asya'nın en büyük 4. ekonomisini siyasi kaosa sürükleyerek diplomatik ve ekonomik cephelerde şok dalgaları yaratmıştı. Yoon, başkanlık dokunulmazlığını geçersiz kılan ve idam cezasıyla sonuçlanabilecek isyan suçu için özel bir savcı tarafından soruşturuluyor.

Rodong Sinmun'un 6. sayfasında yer alan makalede, habere çok az yer verildiği görülüyor. Son yıllarda ilişkileri dibe vuran iki Kore arasındaki bağların, bu durumdan nasıl etkileneceğine dair bir yorum yapılmadı.

Savunma Bakanı'nın sıkıyönetimin uygulanmasındaki rolü nedeniyle tutuklanmasının ardından orduyu kimin yönettiği belirsizliğini korurken Pyongyang'ın siyasi krizden faydalanmaya çalışabileceği ve ülkedeki iktidar boşluğu sırasında Yoon hükümetine daha fazla sorun çıkarabileceğine dair endişeler var.

KCNA'da yer alan bir başka haberde de Güney Kore'deki kargaşa hakkında bilgi verilerek Yoon'un Ulusal Meclis'e asker gönderme girişiminin başarısızlıkla sonuçlanması ve ardından istifasını talep eden protestolar anlatıldı.
 

Protesto
Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un görevden alınması için pazar günü Seul'deki Ulusal Meclis önünde düzenlenen mitinge katılanlar. Pankartlarda "Yoon Suk Yeol Görevden Alınsın" yazıyor (AP)


KCNA "Halihazırda ciddi bir yönetim ve görevden alma kriziyle karşı karşıya olan kukla Yoon Suk Yeol, beklenmedik bir şekilde sıkıyönetim ilan etti ve faşist diktatörlük silahlarıyla halka ateş açtı" dedi.

Onlarca yıl önceki askeri diktatörlük dönemindeki darbeyi anımsatan bu çılgın eylemi, muhalefet partisi de dahil olmak üzere toplumun her kesimi güçlü bir şekilde kınadı ve halkın başkanı görevden alma isteğini daha da artırdı.

Ülkede sıkıyönetim kararını 3 Aralık'ta açıklayan Yoon, isyan planladıklarını söylediği "devlet karşıtı" güçleri suçlayarak ana muhalefet partilerinin ülkenin düşmanı Kuzey Kore'yi desteklediğini iddia etmişti.

Ancak Yoon, Kuzey Kore'nin istikrarı bozan bir güç olduğunu söylerken doğrudan bir kanıt sunmamıştı.

Kuzey Kore'ye karşı sert bir yaklaşım vaat eden başkan, planlarını muhalefetin çoğunlukta olduğu parlamentodan geçirmekte zorlanmış ve eşiyle kendisini içeren yolsuzluk skandallarıyla karşı karşıya kalmıştı.


*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: İdil Barım

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU