Suriye ordusu: Hama'dan çekilme ‘geçici bir taktik önlem’

Savaş uçakları muhaliflerin ilerleyişini durdurmak için Hama ile Humus arasındaki Rastan Köprüsü'nü vurdu

Heyetu Tahriru’ş-Şam (HTŞ) savaşçıları Halep vilayetindeki er-Raşidin'de / Fotoğraf: Reuters

Suriye Savunma Bakanı Ali Mahmud Abbas dün (Perşembe) yaptığı açıklamada, Hama kentinde yaşananların ‘geçici bir taktik önlem’ olduğunu vurguladı. Abbas, Suriye ordusu güçlerinin ülkenin merkezindeki dördüncü büyük kentin çevresinde kalmaya devam ettiğini söyledi.

Suriyeli muhalif grupların kentin kontrolünü ele geçirmesinin ardından “Güçlerimizin Hama dışında yeniden konumlandırılması sivilleri korumak içindi” diyen Abbas, ordu güçlerinin ‘görevlerini yerine getirmeye tamamen hazır’ olduğunu belirtti.

Suriye Savunma Bakanı, ordu güçlerinin ‘uygun vur-kaç yöntemlerini kullandıkları’ sürekli şiddetli bir savaş içinde olduğunu kaydetti.

“Kaosu yaymak için silahlı kuvvetlere karşı bir dezenformasyon kampanyası yürütülüyor” diyen Abbas, muhalif grupların ‘ordunun açıklamalarına ilişkin uydurma videolar yayınlayabileceğini’ ifade etti.

Abbas, “Sahada iyi bir durumdayız... Ne kadar şiddetli olursa olsun sahadaki zorlukların üstesinden gelebiliriz. Teröristlerin kontrolündeki bölgelerde güvenliği yeniden tesis etmekten vazgeçmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Muhalifler Hama'nın kontrolünü ele geçirdi

Suriyeli muhalif gruplar, sürpriz bir saldırıyla Halep’i ele geçirdikten günler sonra dün ülkenin dördüncü büyük şehri olan Hama'nın kontrolünü ele geçirerek Devlet Başkanı Beşşar Esed'in otoritesini daha da zayıflattı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hama, Suriye'nin derinliklerinde, Halep'i Şam'a bağlayan stratejik bir şehir.

Suriye ordusu dün yaptığı açıklamayla, Suriye'nin kuzeybatısındaki Hama kentini kaybettiğini ve güçlerinin kentin dışında konuşlandığını kabul etti. Suriyeli muhalif gruplar ise kentin merkezine girdikten sonra, rejim tarafından cezaevinde tutulan yüzlerce kişinin serbest bırakıldığını duyurdu.

Suriye'nin kuzeybatısındaki muhalif grupların Askeri Operasyonlar İdaresi Komutanı Hasan Abdulgani Telegram üzerinden yaptığı açıklamada, “Güçlerimiz Hama Merkez Cezaevine girdi ve yüzlerce mazlum mahkûmu oradan kurtardı” dedi.

‘İntikam yok’

Suriye ordusundan yapılan açıklamada, “Geçtiğimiz günlerde silahlı kuvvetlerimiz, terör örgütlerinin Hama şehrine çeşitli eksenlerden başlattığı şiddetli ve art arda gelen saldırıları püskürtmek ve engellemek için her türlü araç ve askeri teçhizatı kullanarak şiddetli savaşlar verdi. Son birkaç saat içinde bu gruplar, saflarında ağır kayıplar vermelerine rağmen kentin çeşitli eksenlerine sızmayı ve kente girmeyi başardılar. Orada konuşlu askeri birlikler şehir dışında yeniden konumlandırıldı” ifadeleri yer aldı.

Heyetu Tahriru’ş-Şam (HTŞ) lideri Ebu Muhammed el-Colani, Suriye'nin kuzeybatısındaki muhalif grupların Askeri Operasyonlar İdaresi tarafından Telegram'da yayınlanan kısa bir videoda, muhalif grupların Hama şehrine girmesinin ardından ‘intikam alınmayacağını’ söyledi.

El-Colani kent sakinlerine hitaben şunları söyledi: “Kardeşleriniz olan mücahit devrimcilerin, Suriye'de 40 yıldır devam eden yarayı temizlemek için Hama kentine girmeye başladığını size bildiriyorum. Allah'tan bunun intikamın olmadığı bir fetih olmasını diliyorum.”

Humus'un izole edilmesi

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), muhalif grupların Rastan’ın dış mahallelerinde bulunan bir tabura girerek askeri araç ve mühimmatı ele geçirmesinin ardından savaş uçaklarının Humus kırsalındaki Rastan’ın dış mahallelerini ve Hama'yı Humus'a bağlayan ana köprünün yakınlarını hedef alan yaklaşık 10 hava saldırısı düzenlediğini açıkladı.

Bir DPA muhabiri de Rus savaş uçaklarının muhalif grupların ilerleyişini durdurmak için Hama şehrini Humus şehrine bağlayan Rastan Köprüsü’nü vurduğunu bildirdi.

Suriye ordusunun Hama'dan çekildiğini açıklamasından kısa bir süre sonra Suriye'nin orta kesimindeki Humus kentinin Alevi mahallelerinde yaşayan on binlerce kişi yerlerinden edildi. SOHR Direktörü Rami Abdurrahman AFP'ye yaptığı açıklamada, ‘muhaliflerin ilerleyişinden korkan on binlerce kişinin Suriye'nin kıyı bölgelerine yönelmesiyle’ kitlesel bir göç yaşandığını söyledi. Humus, Hama'nın yaklaşık 40 kilometre güneyinde yer alıyor.

280 binden fazla kişi yerinden edildi

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP) dün Facebook üzerinden yaptığı açıklamada, Suriye'nin kuzeybatısında yoğunlaşan çatışmaların 280 binden fazla kişiyi yerinden ettiğini duyurdu.

Bu arada Suriye devlet medyası, dün Suriye'nin kuzeyindeki Halep kentinde ‘terörist’ saldırılar nedeniyle iletişimin kesildiğini bildirdi.

HTŞ ve müttefiki muhalif gruplar, 27 Kasım'da Suriye'nin kuzeyinde Suriye ordusuna karşı sürpriz bir saldırı başlatarak, ülkenin ikinci büyük kenti olan Halep ve batı kırsalının yanı sıra komşu Hama vilayetinin kuzeyinde hızla ilerledi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU